Какво ни оферира партията на Меглена Кунева | webcafe.bg
newscafe

Какво ни оферира партията на Меглена Кунева

Webcafe.bg
28.03.2013, 13:26 (обновена 28.03.2013, 20:32)
Меглена Кунева

Снимка: © Sofia photo agency

Меглена Кунева: Символът на партията ни е дъб и той поникна върху сигурното ни разбиране, че трябва да имаме добра и насочена държава

Хората без образование не трябва да гласуват. Това заяви Даниел Вълчев, член на ръководството на "Движение България за гражданите" и бивш министър на образованието 2005-2009 г., съобщи Dnevnik.bg.

Извън това доста скандално изявление, партията представи днес предизборната си платформа на фона на скандали, тресящи местните й структури заради подредбата на кандидат-депутатските листи. Тя се крепи на три стълба, наречени "България на гражданите", "България на растежа" и "България на бъдещето".

Конкретните мерки, които предлагат: 42-ото НС да предприеме законодателни действия за по-лесно свикване на референдумите и по-бърз ефект от тях; конституционни промени, които новото НС да започне да обсъжда - на първо място, намаляване на броя на народните представители, орязване на фигурите на зам.-министрите, които са "чисто политически назначения"; въвеждане на индивидуална конституционна жалба, която ще позволи на българските граждани еднолично да се обръщат към КС.

От партията се обявиха за промени в съдебната система: ВСС да се раздели на две части - за висшите съдии и за останалите магистрати, както и да се избират по различен начин тримата големи в съдебната система - главния прокурор и председателите на ВАС и ВКС.

Освен това: изграждане на единна информационна система за борба с престъпността и връзка между отделните системи, както и усъвършенстване на системата за случайно разпределение на делата.

По отношение на изборния процес: изчистване на избирателните списъци от т.нар. мъртви души чрез активна регистрация, създаване на постоянна, независима и професионална изборна администрация, въвеждане на машинно изборно гласуване, предшестващо електронното, равнопоставеност между независимите и партийни кандидати, поне двойно да бъде намалена партийната субсидия (в момента е 12 лева за глас или за всеки депутат парламентарно представените партии получават близо 17 000 лева месечно).

По отношение на МВР: промяна на съотношението между служителите с полицейски и административни функции; рязко подобряване на заплащането на служителите, натоварени с полицейски функции; въвеждане на тестове за лоялност, включително за детектори на лъжата, в началото с участието на небългарски специалисти, които да ги обслужват; разширяване разследващите функции на митническите и данъчни органи и освобождаване на МВР от нетипични функции.

По отношение на държавната администрация: въвеждане на централизиран конкурс за новопостъпващите на работа, забрана гражданите да набавят документи, с които администрацията може да се снабди сама. 

Вторият стълб, наречен "България на растежа", съдържа основни постулати като: свободен пазар на труда, повече работни места, инвестиции в иновации и образование, запазване на валутния борд, на плоския данък, да се развие небанковия финансов сектор, свобода на избор за използване на финансови услуги в банкови и небанкови институции, стимулиране на малки и средни предприятия, въвеждане на тристълбена пенсионна система и др.

По традиция всяка партия обещава и работни места. Партията на Кунева оферира 150 000, по-малко от БСП, които предложиха 250 000, и повече от ГЕРБ, които посочиха едни скромни 50 000.

Скандал преди дебюта на 12 май

Още преди да е участвала в първите си избори, партията на бившия еврокомисар се разтресе от скандали, при това обичайните за време, в което се редят листите. Недоволството изригна в Сливен, където местната структура въстана против налагането на хора в кандидат-депутатските листи от централата в София.

От града на стоте войводи призоваха за търсене на отговорност и дори поискаха оставката на лидера Кунева. Според Момчил Пантелеев от общинското ръководство на ДБГ, за поведението на сегашното ръководство трябва да бъде търсена отговорност.

"Идеята ни е да се възползваме от клауза в Устава за свикване на национално събрание. То трябва да бъде поискано от 1/4 от структурите в страната и да има две точки. Първо, търсене на отговорност от председателя на партията (Меглена Кунева) и Националния съвет и второ, изменение на Устава. Националният съвет трябва да се съобразява с решенията на местните структури", коментира Пантелеев.

На 22 март Националният съвет на ДБГ освободи областния координатор на Сливенска област. Малко преди това Георги Балабанов бе изпратил до ръководството протокол от заседание на областния съвет на партията, от който става ясно, че е бил единодушно избран за водач на листата в Сливен. Писмото му до ръководството обаче доведе единствено до неговото отстраняване с мотив, че Националният съвет на партията не приема ултиматуми за водачи на листи.

Пред bTV той заяви, че има много сериозни проблеми в движението с лидер Меглена Кунева, които тепърва ще станат ясни.

Областният координатор е поставил ултиматум, заяви говорителят на партията Прошко Прошков пред bTV. "Никой не е отстранен, тъй като все още няма водачество в листите, а само номинации. Политиката е спечелване на доверие. Областният координатор на 99% щеше да бъде водач на листата, но не биваше да дава ултиматуми", заяви Прошков.

По думите му ръководството няма да допусне такива личности да влязат в парламента и да правят циркове там или да стават донори на други парламентарни групи. 

Самият Балабанов обясни, че не е искал да става водач на листата, но действително е изпратил протокола, одобрен от областния съвет на партията в Сливен. Той допълни, че е научил за отстраняването си от медиите.

Заедно с него са напуснали част от ръководствата на общинските структури и хора от Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Желание да напуснат партията са заявили 80 от общо 140 активни членове на "Движение България на гражданите" в областта, каза Балабанов.

Oще: водачи  даниел вълчев  движение българия на гражданите  кандидат-депутати  листи  меглена кунева  предизборна платформа  скандал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

10 pixie | 29.03.201314:43

Аз пък няма да гласувам за Меглена Кунева точно защото Даниел Вълчев е в екипа й. Той е просто ВРЕДЕН за образованието. Той измисли и въведе делегираните бюджети, което е да го преместим от единия в другия крачол, тъй като финансирането на образованието става изцяло от държавата. Държава, която икономисва от образование не ми я хвали. Затова сме и на такъв хал. Подозирам, че "гениалната"" му идея за реформа е била точно с цел икономия. Ефектът, обаче, е погубен за образованието в няколко аспекта - чудесна предпоставка за корупция, както и чувство за безнаказаност у учениците, които знаят колко струват за училището и на практика не подлежат на наказания. Броят на учениците в клас се увеличи, което пък е за сметка на качеството на образованието. Така че на приказки всичко е много хубаво, ама на практика е от зле, по-зле.
Да, образованието е важно и да, трябва да гласуват образовани хора, ама да не ми го приказва точно Даниел Вълчев, защото той има най-голяма вина за най-безсмислената реформа в образованието, която изобщо беше направена през последните години.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

9 delight | 29.03.201313:44

Оня Дето Го Трият | 29.03.201308:27 Пляскане

Има един тънък момент, когато образованите и работещи данъкоплатци са поставени не просто в поза "партер", ами са и в цугцванг и цайтнот едновременно. И ко'праим тогава?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

8 Krasimir Hristozov | 29.03.201313:10

> Хората без образование не трябва да гласуват.

Тук спрях да чета и разбрах, че има още една партия, за която никога няма да гласувам.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 29.03.201311:49

Родриго

Не Септември, още Юни крещенето ще продължи, ама същите крещящи ще са си избрали току що отново ГЕРБ и отново Тройна коалиция (няма значение в какъв ред) срещу които отново да си крещят, че политиците са ги излъгали.
Дефиницията за лудост я знаеш - да правиш постоянно едно и също и да очакваш различен резултат. А у нас даже се и протестира срещу това muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

6 John Smith | 29.03.201309:34

Както е казал поета...Време е и вашта генерация да си поиграе на демокрация.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.03.201309:11

Оня, ти да не мислиш, че крещенето е свършило?!
Септември пак ще има хора по улиците, за кауза X.
Ноември за Y.
Пари за харчене има [за избори]. Ако няма, "еуропата" ще даде, нали това е демократично, трябва да се помага на страните членки.
На Гърция 10 милиарда за харчене на народа, на България 10 милиона за избори. Кой от каквото има нужда.
Ще излезе нова мода по полощадите, "сепуко" с кухненски нож, от паленето ефект нямаше.
Щом има "кръв и зрелища", народа е щастлив, има за какво да се крещи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 29.03.201308:27

За съжаление пак опираме до истината, че като се гласува трябва акъл.
Иначе каквито и ограничения и ценз да въведеш, все не става.
Да има образователен ценз - ОК, ама дет казва Родриго, има селф-мейд милионери, които нямат много образование. Да лишиме Ицо Стоичков от право на глас ще ни линчуват muhihihihi
Да кажеш че който не плаща данъци няма право на глас пак не върви. ОК, циганина няма да гласува, но пък ще дойде някой олигарх и ще ти каже:
"Ти плащаш 100 лв. данък, аз плащам 1 милион, откъде накъде твоя глас ще е равен на моя? Аз ще избирам правителство, ти ще мълчиш"
Тогава?

Ми тогава това дето всеки път си повтарям - на прост народ прости управляващи. Без акъл не става.а, не не не!!
Нали врещяхте по площадите, какво промени протеста? Нищо.
След 1 месец ще имаме същото правителство и Парламент, каквито имахме прреди 1 месец. Само малко покрещяхме смешник
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

3 Milen Marinov | 29.03.201303:07

Е само заради това изказване на Вълчев бих отишъл да гласувам за Кунева.
Писна ми бай Мангал, Сульо и Пульо да решават съдбата на тая държава.
Трябва да има и образователен и иконмически ценз. Не плащаш данъци- нямаш шраво на глас!
Ами то разни паразити дето нямат един час трудов стаж много ясно, че имат за цел да смучат вечно социални помощи. Като мангалите. Пък и белия боклук, не е като да няма такъв.
Да имат право да гласуват само люде грамотни и работни. Те това е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.03.201301:33

Константине ...
Известни са доста милионери и милиардери без висше образование. Или без университетско, по друг начин да го наречем.
Така че ... не е критерий. В България пък още повече предвид качеството на висшето или средното образование.
Готов съм да изслушам какво е постигнал във финансов, академичен или научен аспект високо образован човек като теб.
Имам близък приятел, руснак [или украинец] по произход, който е с [българско] основно образование. Друго няма. Linux експерт.
Бил е бебе на седем месеца, когато не майка му го е донесла в България при новия си съпруг, българин. В момента е някъде из Гърция, и той не знае къде.
Та, ... повреден сървър, гаси си монитора и почва да пише команди, да не го гледат кибиците какво точно прави. Пуска монитора и всичко вече е наред.
Мислиш ли, че не е по умен от теб?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 21.12.2012, 21:16

1 Константин Илиев | 28.03.201321:23

Отдавна трябва да се въведе образователен ценз за изборите. Откъде накъде гласът на неграмотниците с клизма изкарали 8 клас с клизма ще е равен на моя. И точно тези си дават гласа за кебапчета и за 20 лева и ни управляват тия кретени.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани