Посланикът на САЩ: Властта да вземе здраво юздите | webcafe.bg
newscafe

Посланикът на САЩ: Властта да вземе здраво юздите

Webcafe.bg
07.11.2011, 10:36 (обновена 07.11.2011, 11:43)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Sofia photo agency

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик: Управляващите трябва да вземат здраво юздите, защото всички искат да видят прогрес в страната. Меденият месец свърши

Правителството вече не може да се извинява с наследеното от предишното управление. Изборите дадоха нов мандат на премиера Бойко Борисов и управляващите трябва да започнат да решават проблемите в страната. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик по БНТ.

"Управляващите трябва да вземат здраво юздите, защото всички искат да видят прогрес в страната", смята посланикът на САЩ. "Меденият месец свърши", добави той.

Според дипломата обаче, за тази цел опозицията също трябва да действа конструктивно. Социалистическата партия, която също демонстрира, че има доста поддръжници, трябва да работи за прогреса и за реформи в различни области, коментира Уорлик. Според него на всички в страната е омръзнало да се говори все за едни и същи нерешени с години проблеми.

"Искам да поздравя новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Също така поздравявам и основните опоненти г-н Калфин и г-жа Кунева. Това са добри хора, аз високо ги уважавам", заяви Уорлик.

"Предизвикателството, което отправям към г-н Плевнелиев е - къде са вашите идеи, питам аз, реформите трябва да се случват, трябва да се поема отговорност", заяви посланикът на САЩ.

За БСП той заяви: "Социалистите също казват, че са ангажирани с реформа в съдебната система, нека отправим предизвикателство и към тях".

Уорлик очерта още едно предизвикателство пред сегашното правителство - създаването на работни места. "Една от трудностите е да се стимулира икономиката, за да има растеж", поясни посланикът. "Аз от своя страна се надявам да има повече инвестиции и повече американски инвестиции. Миналата година Америка бе инвеститор номер едно и се надявам и тази година да е така", каза Джеймс Уорлик.

Във връзка с купуването на гласове на изборите американският посланик посочи, че трябва да има разследване. "Трябва да има наказани. В България ЦИК ще трябва внимателно да разгледа как са преминали тези избори, а и парламентът също, за да няма повече проблеми за в бъдеще", подчерта Уорлик.

ЦИК вече се произнесе, че изборите са протекли нормално.

На въпрос защо в САЩ не се купуват гласове, Уорлик поясни, че такива нередности по време на избори се случват във всички държави, въпросът е не дали се случват, а какво се случва след това. "Ако има в България хора, които са купували гласове, те трябва да бъдат изправени пред съда. И в моята държава има нередности. Важно е съответното правителството как ще се справи с това и кога", каза дипломатът.

"Бедни и необразовани хора продават своя вот, защото знаят, че няма да бъдат наказани и заради това трябва да има система - тези, които купуват гласовете на хората, да бъдат наказани наистина", заяви американският посланик.

Попитан кой ще замести новоизбрания вицепрезидент Маргарита Попова на поста правосъден министър, Уорлик каза, че не е толкова важно името на министъра на правосъдието, а какво ще направи - дали има визия, дали ще работи в сътрудничество с всички членове на парламента, със съдебната система.

Джеймс Уорлик коментира и случая в Катуница. По думите му, Цар Киро има акумулирано неимоверно богатство, което би трябвало да принадлежи на българските граждани. Според американския посланик у нас трябва да има методи, за да може да бъде запорирано такова богатство. "Никой в страната не трябва да бъде недосегаем. Това е едно от предизвикателството пред настоящото правителство", посочи още той.

На въпрос дали е възможно САЩ да преразгледат решението си за ЮНЕСКО, след като преустановиха плащането на вноската си в организацията, когато ЮНЕСКО даде членство на Палестина, Уорлик посочи, че САЩ искат да видят подобрение на преговорите за постигане на мир в Близкия изток.

Той поясни, че има такъв закон - ако влезе Палестина в ЮНЕСКО, САЩ да прекратят вноските си. "Това законодателство може да бъде променено, но ще видим дали ще стане", посочи още посланикът. Генералният секретар на организацията Ирина Бокова вече обяви кампания, за да набере средства. Вноската на Съединените щати е над 10% от бюджета на ЮНЕСКО.

Oще: джеймс уорлик  избори  катуница  маргарита попова  посланик  правителство  правосъдие  реформи  росен плевнелиев  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 07.11.201112:08

При достигната най-високата смъртност за цяла Европа,колко още да ни дърпат юздите?Не е ли по-добре Негово Превъзходителство лично да охлаби поне малко юздите,с които той язди това послушно българско правителство?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани