Отровни китайски дивани дебнат европейските потребители | webcafe.bg
newscafe

Отровни дивани от Китай се продават в Европа

Webcafe.bg
27.04.2010, 11:28 (обновена 27.04.2010, 12:18)
диван

Този наглед безобиден диван може да се окаже отровен, ако е произведен в Китай

В България досега са изловени само отровни чаршафи и опасни детски играчки, внос от Китай. В Обединеното кралство обаче потребителите са се натъкнали на много по-сериозен проблем.  

Във Великобритания започна гледането на най-големия колективен иск от група потребители в историята на страната - срещу дистрибутори на опасни китайски дивани.

Стотици клиенти, пострадали след покупката на такива дивани, ще получат общо до 20 милиона лири компенсации, стана известно по време на делото в британския Върховен съд. Адвокати на защитата са предложили споразумение на пострадалите, което отваря възможност за бързо изплащане на компенсациите на засегнатите.

От споразумението ще се възползват между 1500 и 2000 пострадали. То не урежда изцяло делото, свързано с покупките на опасните дивани, но би "проправило път към бърза компенсация на хиляди хора".

Според защитата около 1650 жертви на "токсични дивани", произведени в Китай, които са довели до "сериозни изгаряния", ще получат компенсации на сума до 20 млн. лири. Всеки от пострадалите се очаква да получи между 1175 и 9000 лири, в зависимост от сериозността на симптомите им.

Все още продължават делата по други такива 3000 случая, където отговорността на ответниците остава под въпрос.

Завелите дела потребители твърдят, че са получили болезнени медицински травми поради наличието на "силно повишаващия чувствителността" химикал DMF - диметилов фумарат - в кожени дивани, произведени от китайските фирми Linkwise и Eurosofa.

Купувачите са имали сериозни кожни или очни увреждания, затруднения при дишане или други медицински усложнения след като са били подложени на действието на химикала. Колективният иск е заведен срещу трима дистрибутори на въпросните дивани - Argos, Land of Leather и Walmsleys. И тримата са се признали за виновни.

Европейският съюз вече е въвел забрана за употребата на DMF, след като потребителите в поне пет европейски страни пострадаха от кожни изгаряния и имаха проблеми с дишането заради химикала, използван в многобройни вносни кожени продукти, твърдят юристите.

Ричард Лангтън, старши партньор в юридическата фирма "Ръсел, Джоунс и Уокър", водил делото срещу магазините-разпространители, заяви след делото: "Много от клиентите ни са имали сериозни здравни проблеми просто заради новия диван, който са си избрали. В началото е настъпила сериозна паника, тъй като никой не е знаел причината за проблемите."

"На лекарите са били необходими девет месеца, за да идентифицират химикала. Някои хора са смятали, че имат рак на кожата или че умират. Смятаме, че все още в употреба са много дивани, съдържащи DMF. Всеки, който установи симптоми, би трябвало спешно да потърси медицински преглед. Всеки, който още не е завел дело, би трябвало да потърси помощ - тъй като изтича времето за внасяне на нови искове", добавя юристът.

Oще: дело  дивани  китай  отрова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани