Ден след пускането си под домашен арест, Алексей Петров даде знаци, че ще развали съня на мнозина в България | webcafe.bg
newscafe

Вън от ареста, Алексей Петров влиза в политиката

Webcafe.bg
14.10.2010, 12:55 (обновена 15.02.2011, 12:26)
Алексей Петров

Снимка: © Sofia photo agency

Алексей Петров обяви намерения да влезе в политиката, но след като се сформират екипи, които да изработят нови политики...

Ден след като Алексей Петров излезе под домашен арест, вече почнаха първите залпове от негова страна. Първият - че се кани да влезе в политиката, вторият - че със започването на акция "Октопод" вътрешният министър Цветан Цветанов опитал да прикрие участие в афера за 1 млн. евро.

За първата новина извести лидерът на РЗС Яне Янев, който отиде да го посети в дома му, за втората - вестник "Гласове", чийто главен редактор Явор Дачков също отиде да се види с Петров. И за двете е цитиран като източник самият Алексей Петров.

Първият глашатай

Петров сам потърсил лидера на РЗС Яне Янев за срещата, защото "РЗС са единствените публични лица, политици, на които имам доверие, че могат да направят нещо ново в страната". Това заяви днес в кулоарите на парламента Янев, който обяви намеренията на бившия служител в ДАНС и бивша барета да влезе в политиката.

"Следил съм с огромно любопитство Вашата идея за нова конституция. Искам да се видя с Вас и ако Вие не се притеснявате да дойдете в моя дом, сте добре дошли", преразказа Янев телефонния разговор с Алексей Петров, предшествал срещата. Обаждането дошло от брата на Петров Огнян Петров, който беше в листите на РЗС за парламентарните избори.

В разговора Алексей Петров поставил условие, за да влезе в политиката - да се структурират нещата само и единствено на екипен принцип. По думите на Янев намеренията на Петров били да влезе в политиката едва тогава, когато тези екипи в различните политики са напълно изградени.

Пуснатият под домашен арест заявил, че няма време за губене и тези екипи трябва да се изградят час по-скоро. Защото те са алтернатива на едноличния режим и милиционерския диктат, осъществяван от Цветан Цветанов, били думите му, цитирани от Янев. Петров искал в тези екипи експерти, в това число от ГЕРБ , "Атака" и Синята коалиция, стига да са с дясно политическо мислене и със солиден капацитет.

Попитан как ГЕРБ може да бъде алтернатива на себе си, Янев коментира, че в управляващата партия има инакомислещи хора, които са осъзнали, че това правителство в този му вид не е способно да се справи с кризата. Той и Атанас Семов предложили на Алексей Петров да създаде експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред.

Според Янев като доцент и като човек, работил в последните години "изключително солидно върху екипните форми", Алексей Петров има какво да допринесе както за РЗС, така и за държавното управление.

Според лидера на РЗС Алексей Петров вече и имал и друга роля - с това, че добре познава целия български преход. Много хора се опасяват, че ще излязат истини, които бяха умело прикривани 20 години, но няма как. За да свърши преходът и да се заложи ново начало на държавно управление, всичко трябва да излезе на бял свят, каза Янев.

Вторият глашатай

С акцията "Октопод" вътрешният министър Цветанов се опитвал да прикрие участието си в афера за 1 млн. евро, пише днес "Гласове". Представяме част от публикацията.

"Като формален лидер на ГЕРБ, настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов неведнъж се е възползвал от съдействието  на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров за финансиране на партията през "чисти" фирми. Това каза пред Явор Дачков Алексей Петров, който го прие в дома си, след поискана от журналиста среща за интервю.

Според Петров е имало парични преводи за различни суми (броят на преводите и стойността на сумите не бяха уточнени) към партия ГЕРБ от различни фирми, включително и от "Лев корпорация". За всички извършени преводи Петров разполага със съответните документи.

По време на управлението на Бойко Борисов като кмет на София към общината се обръща бизнесмен, представител на голям белгийски фонд, който предлага на Столична община да изгради система за сигурност в софийското метро. За да реализират инвестицията си обаче, белгийците поискали 1 млн. евро гаранция от общината. По думите на Петров тогава към него се е обърнал кметът Бойко Борисов, който му поискал в качеството му на председател на Съюза за стопанска инциатива (ССИ) да помогне за набирането на средства за гаранцията.

Според бившия съветник в ДАНС общината не е имала право сама да осигурява тези пари, а е трябвало да влезе в публично-частно партньорство. Петров намерил парите за гаранцията от частни фирми и те били внесени по сметка. Още преди това двамата със столичния кмет се разбрали всеки да излъчи по един представител, който да отговаря за проекта. Алексей Петров посочил Боян Чуков, който по това време е зам.-председател на ССИ, а Бойко Борисов - своя зам.-кмет по сигурността Цветан Цветанов.

Стига се до подписване на договор с белгийците, за което Борисов отива специално в Брюксел, но малко по-късно става ясно, че парите, внесени за гаранция, ги няма. Някой ги е изтеглил от сметката.
Още тогава прокуратурата образува проверка срещу Боян Чуков, но кой знае защо - не и срещу Цветан Цветанов. Според Алексей Петров целият този случай е документиран както в прокуратурата, така и в общината...

Неговата версия за операция „Октопод" е, че чрез нея Цветан Цветанов се е опитал да се добере до документите по случая, с които разполага и самият Петров. Акцията на баретите в басейна "Спартак" и в дома на Алексей Петров е целяла издирването на тази документация.

Според Петров Бойко Борисов няма друго отношение към аферата с белгийците освен формалната му роля като кмет, който сключва напълно законна сделка в интерес на общината и който е делегирал всички изпълнителски функции по нея на Цветан Цветанов.

Петров заяви, че за всичко, което говори, разполага с документи и доказателства".

Прокуратурата: Преписката е прекратена

Бившият изпълнителен директор на "Лев корпорация" Боян Чуков е бил проверяван от Софийската градска прокуратура (СГП), след като негови колеги се оплакали, че е извършил финансова злоупотреба, съобщи "Труд". Сигналът е бил за сключен договор за банкова гаранция, с който ръководеното от него частно дружество било ощетено с 1.5 млн. евро. След започване на проверката Чуков бил привикан на разпит при магистратите. Обяснил, че при сключването на договора не е действал еднолично, а със знанието на Управителния и Надзорния съвет на "Лев корпорация".

"През м.г. прокурорът, който е наблюдавал проверката, е констатирал липса на извършено от Чуков престъпление. Това е и причината проверката да бъде прекратена", казва за "Труд" Маргарита Немска, говорител на СГП.

Чуков става шеф в "Лев корпорация" в началото на 2005 г. През септември 2006 г. е отстранен от компанията. След това става съветник на премиера Сергей Станишев.

И накрая...

Държавният глава Георги Първанов се ограничи с кратък неадресиран коментар по темата: "В момента в държавата върви един полицейски сериал". Изявлението беше веднага след официалната церемония по време на Седмата годишна среща на местните власти в курортния комплекс "Албена". В националноотговорен стил Първанов добави: "Ако хората искат интересни сериали, то по българските канали в момента има добри попадения, но това, от което хората в страната имат нужда сега, е добро здравеопазване, образование, ред и спокойствие, силни и стабилни общини".

"Всъщност няма някаква особена драма. Думата "провал" е неудачна в случая, тъй като делото все още не е започнало". Това заяви по БиТиВи градският прокурор на София Николай Кокинов по повод освобождаването на Алексей Петров под домашен арест.

Според него става въпрос за една мярка, която цели да осигури единствено явяването на един обвиняем пред органите на досъдебното производство. "Съдът се произнесе и прецени, че след толкова дълго задържане подходящата и адекватна мярка е "домашен арест", което е и факт - тя се изпълнява." Според Кокинов разследването по случая ще приключи след четири- пет седмици. Цветан Цветанов преди ден обаче посочи два пъти по-кратък срок...

Цветанов: Сценариите за мен ще продължат

"Съвсем нормално е човек, за когото се очаква да приключи неговото разследване за рекет, изнудване, пране на пари и всичко останало от спектъра на Наказателния кодекс, да говори по този начин", заяви вицепремиерът Цветанов.

Цветанов подкрепи думите си, като припомни, че м.г. преди началото на евроизборите той бил набеден от злонамерни хора, че е тежко болен, че припадал и дори, че обикаляйки из страната, бил забременил една дама.

"20 години държавата се е управлявала по този начин - с рекет, изнудване, връзки и обвързаности, начини да се манипулира общественото мнение. Аз съм искрен към хората и нямам от какво да се срамувам. Алексей Петров може да казва каквото си иска, за мен е важно какви са доказателствата по неговото разследване и това, което мога да ви кажа, е, че съжалявам за това, че предприетото преди 8 месеца не се случило по-рано, допълни вътрешният министър.

Задайте си въпроса защо това се случва и какво ще се случва оттук нататък?

Ще имаме един Алексей Петров, ще имаме един Златко Баретата, ще имаме един Пешо Сумиста и всички останали задържани по операциите... В един момент те ще бъдат с изключително разклатено здравословно състояние, ще имат един много дълъг период от рехабилитация и те ще търсят по някакъв начин, когато бъдат наказани с осъдителни присъди, да им бъде приспаднат този облекчен режим.

Това не е случайно и затова искаме да направим нещо, което е възприето в страните от ЕС - създаването на специализиран съд за бърз съдебен процес за тежката организирана престъпност. Това ще даде възможност да не се отлагат делата с години, каза още Цветанов.

Той е категоричен, че генерираният по престъпен начин ресурс отива и за манипулиране на обществото и подобни сценарии за него и неговото семейство ще продължават да се пишат. Цветанов няма да участва в подобни сценарии, защото не иска да изпитва срам, след като излезе от политиката.

Oще: алексей петров  атака  атанас семов  данс  домашен арест  партия  рзс  съд  явор дачков  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

1 Pafkata | 14.10.201020:12

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани