Голяма говорилня за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Голяма говорилня за КТБ

Webcafe.bg
11.07.2014, 14:23 (обновена 11.07.2014, 15:27)
Цветан Василев и Делян Пеевски разделени

БНБ закрива КТБ, която се оказа източена, а прокуратурата изпрати международна заповед за разпит до мажоритарния собственик Цветан Василев, който по последна информация беше във Виена. Дъщерната й банка Креди Агрикол - България ще бъде одържавена.
БНБ обяви, че кредитните документи за 3,5 млрд. от общо 5,4 млрд. лв. липсват, а мажоритарният собственик Цветан Василев е изтеглил 205 милиона кеш в евро и левове. Всички това породи вълна от политически коментари.

Бойко Борисов, Facebook

За съжаление най-лошите ми прогнози се сбъднаха. Явно управляващите са знаели, че дупката в банката е 3,5 млрд. лева и по тази причина са поискали разрешение от Европейската комисия за емитиране на ценни книжа в този размер.

Трябва да се има предвид, че фискалният резерв е малко над 6 млрд. лева по данни, които дават депутати от БСП. Те обаче забравят, че в тази сума са включени и 3,5 млрд. лева, които държавата трябва да плати за банката. Освен това са прибавили и евентуалните вземания от еврофондовете, ако те бъдат пуснати, които са 1 млрд. лева. Това означава, че в резерва на страната остават само около 2 млрд. лева.

Ако се използват средства от гаранционния фонд, трябва да се емитира нова емисия с държавни ценни книжа. Всичко това означава, че незабавно трябва да се актуализира държавният бюджет. Управляващите трябва да отговорят на много въпроси - от къде ще вземат тези пари? Защо и от кого е проспан този пладнежки грабеж? От ГЕРБ подкрепяме всички действия на прокуратурата до сега и се надяваме, че ще стигне до край по отношение на виновните за сегашната ситуация с финансовата система. Трябва да има възмездие по този въпрос и хората да са спокойни.

Реформаторски блок

Проверката в КТБ доказва, че мафията е превзела държавата, коментираха от Реформаторския блок и поискаха незабавна оставка, разследване за длъжностните лица, допуснали безконтролното източване на КТБ, и започване на процедура по приемане на България в Европейския банков съюз и еврозоната.

„Със съучастието на поредици управляващи мнозинства е създадено преднамерено специално отношение към тази банка, цената, за което ще бъде платено от данъкоплатците", коментираха от десния съюз на извънредна пресконференция.

Ивайло Калфин, Facebook

БНБ да прощава, но да не препраща топката за КТБ към политиците. Как може кредитни досиета за 3.5 милиарда лева просто "да изчезнат"? Как се теглят над 100 милиона евро в брой и БНБ не разбира? Как може да се поддържа доверие в банковата система, като отговорност за нея носела не институция, а един човек - подуправител? Ще повтори ли някой аргументите отпреди 2 години, че не искаме да участваме в европейския банков надзор, защото нашите банки били много по-добре защитени?

Ще обясни ли някой мастит представител на българския бизнес, че националният капитал бил много отговорен, а дъщерните дружества на чужди фирми у нас изсмуквали държавата? Кой обръща внимание на очевидно нереалните лихви по депозитите? Кои са големите вложители в КТБ, които са си изтеглили парите в месеца, преди банката да затвори?

Политиците - да стоят на страна. БНБ - да даде отговори на тези въпроси и да си свърши работата за осигуряване на средствата по депозити и разплащателни сметки на гражданите. Прокуратурата - да върне поне изнесените в брой пари и да вкара в затвора всички замесени в този грабеж.

ДПС

„Не поставям въпроса за отговорността на Иван Искров. Когато говоря за отговорността, имам предвид отново състоянието на одита - ако има проблем защо се е стигнало до тук, чия е отговорността, което е в компетенциите на прокуратурата и на правоохранителната система", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Oще: банки  банкова система  бнб  делян пеевски  иван искров  ктб  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани