Утроба под наем - на първо четене | webcafe.bg
newscafe

Утроба под наем - само за съпрузи

Webcafe.bg
26.10.2011, 15:31 (обновена 26.10.2011, 17:41)
бременна

От заместващо майчинство може да се възползват само семейни двойки

Парламентът одобри на първо четене днес сурогатното майчинство с промени в Семейния кодекс, в Кодекса на труда и в Закона за здравето, съобщи БТА.

Поправките бяха внесени от народния представител от "Атака" Калина Крумова, чиято е идеята заместващото майчинство в страната да се регламентира.

С промените в Закона за здравето е записано, че от заместващо майчинство могат да се ползват само съпрузи. Сред изискванията е съпругата да е с безплодие, поне единият от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в страната, да са вписани в регистъра на желаещите да се възползват от заместващо майчинство.

Всеки от участниците в процеса - както желаещите да станат родители, така и заместващата майка, трябва да преминат през програма за психологическа помощ при заместващо майчинство, пише още в законопроекта.

Заместващо майчинство с донорска яйцеклетка се допуска, при условие че ползващата се жена е на възраст до 45 години и е с онкологично гинекологично заболяване; с отстранени матка и яйчници или е преминала успешно онкологично лечение, но има противопоказания за износване на бременност, след което стимулацията на яйчниците и износването на бременност е противопоказно, предвиждат промените. Не се допуска заместващо майчинство с донорска яйцеклетка от заместващата майка.

Заместваща майка може да бъде само жена, която е български гражданин; на възраст между 21 и 43 години; има поне едно живородено дете; е клинично здрава и способна да износи бременност.

Тя трябва да е в добро психическо здраве, както и да декларира, че не е била заместваща майка повече от два пъти. Съпругът й дава декларация с нотариално заверен подпис, че е съгласен съпругата му да бъде заместваща майка за всеки конкретен случай.

Създава се регистър на съпрузите, желаещи да се ползват от заместващо майчинство съгласно наредба на Министерството на здравеопазването.

Промените в Семейния кодекс забраняват заплащане на възнаграждение на заместващата майка. На нея може да бъдат платени само разумните разноски във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност.

Според закона заместващо е това майчинство, при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи бременност и да роди дете, заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на ползващия се от заместващо майчинство съпруг и донорска яйцеклетка.

Разписва се какво трябва да съдържа договорът за заместващо майчинство, който се отнася само за една процедура по асистирана репродукция и поражда действие след одобрение от съда.

В Кодекса на труда беше записано, че заместващата майка има право на отпуск поради бременност и раждане в размер на 87 дни за всяко дете.

45 от тези дни задължително трябва се ползват преди раждането. С предлаганите законови промени даваме възможност на заместващата майка да има правата на всички други родители, защити проекта вносителят Калина Крумова.

Жена - биологична майка при заместващо майчинство, има право на отпуск, приравнен на отпуска поради бременност и раждане - 365 дни, от деня на раждането на детето, записа още парламентът. Депутатите решиха в случаите на сурогатно майчинство, ако майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата да има право на 15-дневен отпуск от датата на изписването на детето от родилния дом.

Задължават се работодателят и длъжностните лица в предприятието да опазват в тайна обстоятелствата по отношение на заместващо майчинство.

Oще: бременност  възнаграждение  договор  кодекс на труда  майка  майчинство  процедура  регистър  семеен кодекс  сурогатна майка  съд  съпрузи  яйцеклетка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 27.10.201109:36

Фантастика-поради слабо законодателство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2011, 14:27

1 Ex Freerider | 27.10.201101:34

На нация от сурогатни жертви какво друго й остава освен сурогатно бъдеще Удивителна
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани