Кметът на Бяла не ще да му се търкалят по плажа | webcafe.bg
newscafe

Кметът на Бяла не ще да му се търкалят по плажа

Webcafe.bg по в. СЕГА
18.04.2014, 23:12 (обновена 19.04.2014, 10:27)
кара дере

Снимка: © Тодор Гълъбов

На Разпети петък инвеститорите от "Мадара Юръп"АД представиха проекта си за Карадере

"Всички мнения против реализирането на проекта за строителство на туристически комплекс в местността Карадере са, за да могат "няколко хиляди души да се търкалят на плажа на Карадере", смята кметът на община Бяла Анастас Трендафилов. На Разпети петък, официален почивен ден в България, инвеститорите от "Мадара Юръп"АД представиха проект за изграждане на екоселище пред жителите на град Бяла.

Скот Пъркинс, член на Борда на директорите на дружеството заяви, че е учуден от реакцията на българското общество срещу офшорните фирми, защото това е легална форма за избягване на високите данъци по целия свят. В България корпоративният данък е 10% и е един от най-ниските в Европа.

Инвеститорите в Карадере са поръчали предварителен одит за въздействие върху околната среда, който се очаква да бъде готов до месец, съобщи още Пъркинс. По-късно ще започне и процедурата по изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда .
Кметът на Бяла обаче представи своята лична оценка - според него именно къмпингуващите в местността Карадере са заплаха за природата там, защото гонят животните, секат дърветата, палят и създават риск от пожари.

Инвестицията на „Мадара Юръп" АД е на стойност 54 милиона евро, беше съобщено в петък. Скот Пъркинс обясни, че всички инвеститори са англичани и сред тях има известни имена като това на Еди Джордан, бивш пилот на "Формула-1", който е бил в Бяла и е щастлив да се върне отново.

Сред инвеститорите са банката "Citi group", три инвестиционни фонда, управлявани от "F&C Asset Management", "RAB Capital Limited" и "Basso capital Management" както и 27 частни инвеститора. Между тях са двамата българи Христо Манев и Иван Ненов. Почти всички частни инвеститори са обявени като регистрирани във Великобритания, един в Съединените щати и един в Ирландия - става дума за бившият собственик на отбор във Формула 1 Еди Джордън.

Преди време Скот Пъркинс обяви името на още един инвеститор в проекта Найджъл Шорт. По думите на Скот Пъркинс семейство Шорт притежавали успешен бизнес със стомана, който продали.

Британският фирмен регистър разкрива по-различна истина от версията на Пъркинс - Найджъл Шорт е собственик на компания за преработка на метални отпадъци и скрап с капитал от 100 паунда, която прекратява дейността си за 2 години.

"Между 1 470 - 1 500 ще са местата за настаняване след изпълнението на първия етап от проекта. При това положение на плажа "Карадере" ще останат около 2 500 свободни места за външни посетители като застроената територия на комплекса няма да е с ограничен достъп. Няма да направим от Карадере басейн или язовир," каза архитектът Игор Янкулов.

По повод протестите на еколозите, Скот Пъркинс посочи, че по три причини инвеститорите не биха унищожили прекрасния плаж в Бяла. Едната е, че не искат. Втората е, че е публична собственост, и третата е, че не е законно.

На 19 март кабинетът даде зелена светлина на "Мадара Юръп" за проекта й на Черно море, като го определи за приоритетен по Закона за насърчаване на инвестициите т.е. ще му осигури административна и институционална подкрепа, за да се реализира по-бързо. Това обаче предизвика силно негативни обществени реакции заради изненадващото решение на правителството и липсата на предварителна информация около него, както и за собствениците зад инвестицията. Последваха поредица от граждански протести в цялата страна, сезиране на прокуратурата по казуса, както и разнопосочни обяснителни изказвания от страна на министри, зам.-министри и политически лидери за спазването на законите. Организиран беше и контрапротест, който да защити нуждата от проекта за хората в района на община Бяла.

Основният аргумент на природозащитните организации срещу строителството там е, че местността попада в екомрежата "Натура 2000" с две защитени зони "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

 

 

 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 19.04.201409:22

Защо пък кмета на Бяла да не вземе да ни разкаже повече за хотелите на братя Велчеви? Вероятно, защото и те съвсем "законно" са се озовали на плажната ивица, за не могат разни хора "да му се търкалят по плажа"?
Време е кметовете да преразгледат своята политика по отношение на така наречената "търпимост" към незаконното строителство, преди да позволяват застрояването на нови площи. Време е не само природозащитниците да ползват закона като последна опора за спасяването на няколкото останали плажа, а цялото общество да търси огвори на въпроса: Какво ще правим с незаконното строителство по черноморието ни? И кой носи отговорност за случилото се?
Предполагам на кмета на Бяла му е удобно да говори относно търкялето по плажа, защото никой не би му създал стрес. Никак не ну е удобно, обаче, да пита относно хотели "Брат и брат Велчеви точка ко" защо са там? Толкова му е мъжеството -> колкото на посредствена метреса! Или по друг начин казано: мъжеството му има отрицателен знак! И дано наистина си мисли, че с подобни "ефектни" изказвания ще впечатли някого (освен дежурните си клиенти)... Защото заради подобни изказвания, единствено мога да се съмявам в неговите умствени способности, и морална хигиена!!!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани