В Бобошево ще броят бюлетините публично - в читалището | webcafe.bg
newscafe

В Бобошево ще броят бюлетините публично

Webcafe,bg
15.10.2011, 16:01 (обновена 15.10.2011, 16:53)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

15 000 полицаи ще охраняват избирателните секции на 23 октомври

За първи път пред полицаи и медии ще бъдат преброявани бюлетините в община Бобошево. Общината е избрана след жребий и ще бъде само за местния вот, съобщи и.д. министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Общината беше изтеглена експериментално от ЦИК в края на август.

В избора на ЦИК участваха 192-те общини у нас, които имат до 20 000 избиратели. Целта е на местните избори да не се извършва преброяване за всяка една от секционните избирателни комисии (СИК), а всички бюлетини, пуснати в урната за общински съветници, кмет на община и кметове на кметство, както са запечатани, да бъдат занесени от СИК в тази експериментална общинска преброителна комисия.

Въвеждането на експеримента е залегнало в Изборния кодекс. Целта е да бъдат избегнати упреците от предишните години, че СИК не преброяват действителните и недействителните гласове.

Според него по този начин ще отпаднат всички съмнения за подмяна на урните, а ще е и акция срещу евентуален контролиран вот. Полицаите ще пазят реда около избирателните секции, ще охраняват и превозването на урните до читалището в Бобошево.

Ако експериментът се окаже ефикасен, това може да стане и в други общини след промяна на нормативната уредба, каза Вучков.

От МВР призоваха хората да подават сигнали за нередности по време на изборите на денонощния телефон 02 982 22 32, както и на izbor@mvr.bg

До момента са подадени 35 сигнала, от които 17 били фалшиви.

15 000 полицаи ще бдят за реда и сигурността около 11 744 избирателни секции на 23 октомври.

По думите на Вучков, 500 полицаи са били обучени вече да разследват престъпления, свързани с купуване на гласове. Два месеца преподаватели от Академията на МВР са обяснявали на служителите как точно да събират доказателства по тези случаи.

Всички избирателни секции са проверени от инспектори на пожарната за спазване на правилата за безопасност. Открити са 278 нарушения, свързани с неработещи или липсващи пожарогасители, липсващи евакуационни изходи и др., обясниха още от МВР.

Според Веселин Вучков има сериозен проблем - 82 000 човека са с изтекъл срок на личните карти и има опасност да не могат да гласуват. Тези от тях, подали заявление до 13 октомври, ще си получат новите карти до изборите.

Останалите, които не са успели да го направят, могат от понеделник да си вземат от паспортните служби в съответните РПУ удостоверения, с които да гласуват. Тогава обаче трябва да подадат заявление и за издаване на нова лична карта.

Местата за подаване на документи ще работят и в деня на изборите до 17 ч, така че хората да могат да упражнят правото си на вот.

Oще: бобошево  бюлетини  веселин вучков  избори  купуване на гласове  мвр  охрана  преброяване  секции 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани