Президентът критикува мерките, но ще ги подкрепи | webcafe.bg
newscafe

Президентът и Костов мислят еднакво за АнтиКриза

Webcafe.bg
01.04.2010, 16:51 (обновена 02.04.2010, 11:51)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Невероятно, но факт - и Иван Костов и президентът Първанов мислят еднакво за мерките АнтиКриза...

Невероятно, но факт - макар и заклети политически врагове, президентът Георги Първанов и лидерът на ДСБ Иван Костов се оказаха с едни и същи критични възгледи към 60-те мерки АнтиКриза на кабинета.

Командира - в парламента, а държавният глава - на пресконференция критикува техния краткосрочен хоризонт. Костов каза, че е бил необходим по-мащабен аниткризисен план и мерки за съкращаване на разходите през призмата на реформи. Първанов - че мерките могат да работят до май-юни, липсват им приоритети и като цяло са краткосрочни, а освен това е трябвало да бъдат подготвени по-рано. Нещо, което смята и Иван Костов.

Изказани поотделно и с различни думи, но и двамата смятат, че АнтиКриза е фокусирана твърде много върху фискалните мерки - тоест да се напълни приходната част на бюджета.

„Като не можем да имаме тези мерки, които искаме, ще искаме тези, които можем. Това най-малко общо кратно на интересите на всички участници в преговорите трябва да бъде подкрепено с ясното съзнание, че това е недостатъчно", заяви Първанов.

И държавният глава, и съпедседателят на Синята коалиция подкрепят мерките. Костов обяви една част от тях за добри, а президентът се мотивира така: "В условията на криза необходимото и задължително условие за успешното прилагане на антикризисните мерки е взаимодействието между институциите".

Според Първанов обаче "отдавна не е имало правителство, което непрекъснато да сменя правилата".

В днешния Велики четвъртък държавният глава беше планирал така публичните си изяви, че да дозира посланията от срещата с Инициативния комитет, който го издигна за втори мандат, до обявения брифинг.

Арестът на Николай Цонев обаче затъмни информационно медийния блясък на посланията му.

Върна се мразенето от началото на прехода

Държавният глава намекна ясно, че вървят опити за ограничаване на правомощията на президента, които той очевидно няма да позволи. Но и няма да инициира нови в оставащото време от втория му последен мандат.

Освен това посочи подновената поляризация в политиката, позната ни от началото на прехода с думите: „В българската политика се връщат рани, които бяха позабравени, които бяха характерни за началото на прехода".

Няма политическа криза, но има криза на междуинституционалното общуване, каза още той. Като аргумент представи справка на експертите си, според която от 300 изказвания на мнозинството, над 200 касаят в негативен аспект президента.

Крайно време е да се постави въпросът за референдум, Велико народно събрание и смяна на държавното устройство в България с преход към президентска република. Това предложение пък внесе в Инициативния комитет проф. Кръстьо Петков на срещата с президента.

Първанов обаче заяви, че остава привърженик на парламентарната република.  Той се обяви за „известни корекции в президентските правомощия" и посочи, че президентското вето би трябвало да се преодолява с един малко по-висок процент. По думите му дори е възможна законодателна инициатива в тази посока.

„Сега обаче идеята за Велико народно събрание е неразумна, защото в условия на криза ние трябва да положим максимални усилия да запазим сигурността на този парламент, на тези институции", заяви Първанов.

За "хобито" му на архитект

Слуховете, че съм бил архитект на Тройната коалиция, са силно преувеличени, каза още  президентът. „Новата четворна коалиция, но поне тя е четири минус коалиция, единственото, което ги обединява е агресията и злобата срещу мен. Как ви звучи изказването на един от лидерите - не ви харесвам антикризисната политика, но ще я подкрепим, ако участвате в похода срещу Първанов - цитирам по памет", каза президентът.

Политическото говорене в парламента за импийчмънта беше разчетено от него като "опит да се стесни политическата територия на президентската институция". „Ще се противопоставям на всеки опит за посегателство върху авторитета на институцията. Българският президент няма да бъде церемониал майстор", закани се той.

„Конституцията е направена така, че президент и премиер не трябва да са конкуренти. Тези, които са очаквали, че със серия с инициативи за отстраняването, ще ми затворят устата, ще видят че бъркат зле. Тези, които очакват, че ще се радикализирам и ще направя държавата заложник на лични амбиции, не ме познават", каза Първанов.

Време е да се стреснем и да сложим край на това говорене с омраза, защото това дори не е път назад, каза още Първанов. Той обаче добави, че националното единство не означава политическо единомислие.

По традиция - и за други теми

За ДАНС: иска агенцията „да работи спокойно и по очакванията на българското общество".

За Ахмед Доган и писмото му до Мадам В: „За съжаление, много от политиците бяха демонизирани през годините на прехода и това е едната страна на явлението. Второ, аз със сигурност съм бил обект на много тежки писания, може би най-много от всички, но не бих написал такова писмо".

Не пропусна факта да припомни за високата си обществена подкрепа - събраните 185 000 подписа в негова подкрепа по повод импийчмънта.

За Русия, но и за САЩ: „Аз не се притеснявам от това да бъда застъпник да има на наша територия американски бази и да има руски тръбопроводи, защото от това България печели, печели икономиката, енергетиката, сигурността на България. Ние твърде много сме загубили от преднамерената идеологическа ориентация. Имам чувството, че някои хора избиват закъснели комплекси. Да са водили битка на СССР, Русия сега е друга", посочи президентът.

За "Октопод": "Някой трябва да очертае истинските схеми на „Окопода". Обществото ни трябва да види къде е мозъкът на всички тези схеми... Аз не съм имал фирма с Алексей Петров (бел. р. Бойко Борисов е имал преди години), ако някъде съм се засичал с Алексей Петров в качеството му на служител на ДАНС, не е на четири очи", посочи Първанов. „Отговорите дължи този, който го е назначил в ДАНС, този който му е отишъл на крака след атентата срещу него и който сега се опитва да е ментор в обществото", каза още той.

„Някой да си спомня приятелският кръг „Олимп" и как Маргините бяха съпричастни към дейността на този кръг от една страна, а от другата страна кой беше - интересувайте се, има специалисти", каза държавният глава.

Снизходително за себе си: „Не може да си 20 години в политика, 9-та година президент и да не си грешил. И аз имам своите грешки и съм готов спокойно и обстойно да разговарям и по тях"...

Oще: антикриза  внс  георги първанов  импийчмънт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2010, 16:17

1 dark | 02.04.201016:18

Плези се Интересно
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани