Новият министър не бърза за втория лифт в Пирин | webcafe.bg
newscafe

Новият министър не бърза за втория лифт в Пирин

Webcafe.bg
18.03.2013, 14:03 (обновена 18.03.2013, 16:19)
Банско

Снимка: © Photo.Bansko.net

Сагата с втория лифт в Банско ще дочака крайната си развръзка след още преговори и консултации. Служебният екологичен министър Юлиан Попов няма да подпише плана за разширяване на ски зоната в Пирин, докато спорещите страни не седнат на една маса в търсене на най-доброто решение.

Горещият въпрос ще се гледа, след като бъде създаден Общественият съветкъм МОСВ, за което в момента текат консултации, обяви Попов в интервю за БНР.

От едната страна са протестиращите екологични организации, а от другата - Инициативен комитет с хотелиери и кмета на курортния град Георги Икономов, както и концесионерът „Юлен".

„Банско, Пирин, Цеко, Бойко - не бива да разсъждаваме така. Въпросът не е да пазим природата за никого, а да я ползваме по устойчив начин, за да бъде тя природа и за нашите деца и внуци", заяви министърът. Според него няма конфликт между общия икономически интерес и благото на България.

Ден преди оставката на правителството на ГЕРБ Висшият експертен екологичен съвет одобри промените в Плана за управление на НП „Пирин", предложени от управата на Банско.

Съветът реши, че разширяване на спортните съоръжения може да бъде допуснато само в границите на съществуващата туристическа зона (т.нар. буферна зона на парк Пирин), която представлява 2,5% от площта на Национален парк Пирин, и след одобряване на цялостен план за развитието й чрез съответните екологични процедури.

Не бяха одобрени тази част от исканията на Банско, свързана с разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона.

„Уверен съм, че ще намеря начини за диалог със страните в Банско, поне ще има информиран дебат", каза министърът на околната среда.

Природозащитни организации твърдят, че каквото и да е ново строителство би било пряко унищожение на планината и грубо незачитане на НАТУРА 2000, поради което може да се стигне до санкции от Европейската комисия.

За „европейска слава" и развитие на зимния курорт с нов лифт и писта на протестите отидоха Цецка Цачева и Цветан Цветанов. В преследване на тази цел се включиха още общински чиновници, както и ромски оркестър, когато акцията „Искаме си лифта" се пренесе в София.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани