Гърция спира пенсиите за чужденци, които не пребивават постоянно в страната | webcafe.bg
newscafe

Без гръцки пенсии за българи, които не живеят в Гърция

Webcafe.bg
04.09.2011, 10:46 (обновена 04.09.2011, 12:33)
пенсионери

Снимка: © Sofia Photo Agency

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в България е 136 лева (около 70 евро)...

Гърция спира пенсиите за чужденци, които не пребивават постоянно в страната, съобщи Нова тв. Мярката засяга около 80 000 българи, които работят легално в южната ни съседка.

Променя се начинът на изчисляване на пенсиите и няма да се предоставят добавки към пенсионните суми за осигурителните дни, които не са отработени в Гърция, обяви Националният осигурителен институт на Гърция.

В резултат на тази мярка чужденците, сред които и много българи, вече няма да могат да получават пенсии от 700 евро срещу 300 дни осигурителен стаж в Гърция.

Строгата мярка бе предизвикана от това, че голям брой чужденци, най-вече от България и Румъния, са декларирали постоянно пребиваване в Гърция, за да получават целия размер на пенсията и социалните добавки, което надхвърля сумата от 700 евро.

На практика обаче през повечето време тези хора пребивава в родината си и получават пенсиите си по банков път. Така се нарушават пенсионните разпоредби.

Минималната сума, която ще получава гражданин на ЕС занапред, който се пенсионира въз основа на европейските разпоредби и пребивава постоянно в Гърция, ще се определя на размера на основната пенсия 360 евро.

А не на минималната граница за осигурителния институт, която е 486 евро...

Oще: българия  гърция  пенсии  пенсионери  стаж  чужденци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани