Гърция спира пенсиите за чужденци, които не пребивават постоянно в страната | webcafe.bg
newscafe

Без гръцки пенсии за българи, които не живеят в Гърция

Webcafe.bg
04.09.2011, 10:46 (обновена 04.09.2011, 12:33)
пенсионери

Снимка: © Sofia Photo Agency

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в България е 136 лева (около 70 евро)...

Гърция спира пенсиите за чужденци, които не пребивават постоянно в страната, съобщи Нова тв. Мярката засяга около 80 000 българи, които работят легално в южната ни съседка.

Променя се начинът на изчисляване на пенсиите и няма да се предоставят добавки към пенсионните суми за осигурителните дни, които не са отработени в Гърция, обяви Националният осигурителен институт на Гърция.

В резултат на тази мярка чужденците, сред които и много българи, вече няма да могат да получават пенсии от 700 евро срещу 300 дни осигурителен стаж в Гърция.

Строгата мярка бе предизвикана от това, че голям брой чужденци, най-вече от България и Румъния, са декларирали постоянно пребиваване в Гърция, за да получават целия размер на пенсията и социалните добавки, което надхвърля сумата от 700 евро.

На практика обаче през повечето време тези хора пребивава в родината си и получават пенсиите си по банков път. Така се нарушават пенсионните разпоредби.

Минималната сума, която ще получава гражданин на ЕС занапред, който се пенсионира въз основа на европейските разпоредби и пребивава постоянно в Гърция, ще се определя на размера на основната пенсия 360 евро.

А не на минималната граница за осигурителния институт, която е 486 евро...

Oще: българия  гърция  пенсии  пенсионери  стаж  чужденци 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани