Планът за застрояване на Странджа ще се преразгледа | webcafe.bg
newscafe

Питат ли, питат де е Странджа

Webcafe,bg, по Агенция Фокус
31.01.2014, 08:54 (обновена 31.01.2014, 12:59)
Парламент

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

Парламентът изслуша трима министри от кабинета във връзка с парк "Странджа" - министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов. От думите им се разбра, че общият устройствен план на Царево ще бъде преработен в частта, която засяга природния парк.

Там е предвиден ваканционен комплекс със 75 000 легла до с. Варвара, голф игрище, вилни зони и т.н. Преди да се стигне до изслушването, в няколко големи градове в страната имаше протести против застрояването на Странджа.

Какво отчитат от МОСВ: Разпоредена е промяна в плана за Странджа

Екоминистърът, избран от квотата на ДПС - и зам.-министър по времето на тройната коалиция, заяви пред парламента, че се правят карти, които предстоят да бъдат включени в кадастъра. Михайлова обясни, че до произнасянето на съда "нямахме възможност да предприемем каквито и да е действия, изготвяне на екологична оценка или каквито и да е действие".

Вече има решение за общия устройствен план на община Царево.

Искра Михайлова съобщи, че в момента тече проект за подготовка за план на управление на природен парк „Странджа". Изработването му започва през 2000 г., а пет години по-късно е внесен в МОСВ, където така и не се разгледа до края на мандата на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. При управлението на ГЕРБ проектът бе върнат за доработване.

Общите устройствени планове, които ще бъдат приети, гарантират въвеждане на норми, правила развитие на региони, включително и по българското Черноморие, каза Михайлова.

Тя обеща изготвяне на планове за управление на защитени територии, природни и национални паркове. Само при наличието на 2-те категории може да гарантираме, че сме в състояние да защитим околната среда, където и да се намери тя, каза Михайлова, и обеща планът за управление на Странджа да завърши успешно.

Какво е свършило МРРБ: Променя се ОУП на Царево в частта за Странджа

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заяви, че е разпоредила да започне процедура за изменение на общ устройствен план на Царево в частта, обхващаща природен парк "Странджа".

"През 2008 г. е одобрен общ устройствен план на Царево. Заповедта се обжалва. Така започва съдебната сага. На 15 януари 2014 г. е прекратено производство по заповедта. Един от основните елементи на регионалната политика е устройственото проектиране. Проблемът с общото устройствено планиране на Черноморското крайбрежие не е от вчера. Всеки е бил свидетел на безумни градежи и презастрояване", заяви министър Терзиева.

На 30 януари тя е разпоредила да започне процедура за изменение на общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща природен парк "Странджа".

До края на следващата седмица ще бъде финализирано и ще бъде изпратено за съгласуване с Министерство на околната среда и водите и Министерство на културата, обясни Десислава Терзиева и обеща в заданието да има екологична оценка.

Oще: герб  министри  парламентарен контрол  странджа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2014, 11:53

2 Николай Пеев | 31.01.201411:55

Да живеяе Красимир Гергов и Цветан Василев - Спасителите на "Странджа баир"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 31.01.201411:18

Големи "спасители" се оказаха тези от компанията на Тома Белев. Той самията направо "спаси" Витоша като остави дърветата на короядите. "Спасиха" и поморийското езеро като го засипаха и вкараха пясък в него. "Спасиха" ни от незаконната сеч в Стара планина. Сега са се засилили да спасяват и Странджа. Явно имат някакви поредни интереси там. Иначе не си мърдат и пръста
   

оценка

+0 -0