Подкрепата към ГЕРБ се запазва въпреки компроматите | webcafe.bg
newscafe

Лоялни избиратели - напук на компроматите

Webcafe.bg
28.04.2013, 14:26 (обновена 28.04.2013, 14:40)
Избори

Ако изборите за Народно събрание бяха на 25 април, сигурните в парламента са ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), предаде Агенция "Фокус".

Според изследването ГЕРБ получава 23.6%, БСП - 17.7%, ДПС - 6.0%, "Атака" - 4.9%. С 3.0% Движение "България на гражданите" остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент, въпреки известния спад в електоралната подкрепа за тази формация, наблюдаван през последните месеци.

Към настоящия момент декларативна готовност за гласуване заявяват малко над 60% от имащите право на глас. На основата на тези данни може да се допуска, че активността, която ще бъде отчетена след края на изборния ден, ще бъде между 52% и 56%.

На този етап от кампанията е несериозно да се твърди, че партиите, които са в граничната зона (между 2 и 4%), нямат своите шансове да се борят за място в бъдещия парламент. Както и при предишното априлско изследване на НЦИОМ, такива партии са ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция "Център-Свобода и достойнство".

Още повече че при кампания като настоящата, изпълнена с обрати, е трудно да се прецени коя от по-малките партии може да се окаже в печеливша електорална ситуация, уточняват от НЦИОМ.

Освен че кампанията още не е приключила, изследванията не могат да измерят реалните тенденции в поведението на две важни за крайния резултат от изборите групи от избиратели: тези, които заявяват, че са склонни да продават гласа си, и онези, които признават, че ще променят вота си в последния момент, за да гласуват за евентуалния победител.

Въпреки събитията след доклада на прокуратурата за нерегламентираното ползване на СРС от МВР няма съществена разлика в дяловете на електоралната подкрепа за двете основни политически партии - ГЕРБ и БСП.

Това означава, че избирателите на тези партии, независимо от публичните дебати и тълкувания на случващото се, по-скоро стоят зад своите ръководства. Друг е въпросът дали в случая става дума за убеждения или за лоялност, коментира НЦИОМ.

Няма промяна в подреждането на първите пет формации, както и не е регистрирана значима промяна в разликата между електоралната тежест на първите две формации - ГЕРБ и БСП. Към 25 април тя възлиза на 5.9%.

Данните от настоящото изследване показват, че между една пета и една четвърт от избирателите не са решили още за кого да гласуват и дали да гласуват. Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи.

При сравнение на настоящата ситуация със ситуацията преди парламентарните избори през 2009 г. се вижда, че днес колебаещите се са значително по-висок дял (през 2009 г. те са били 15%, днес са 22%).

Най-често сред колебаещите се как да гласуват на 12 май българи има млади хора на възраст 18 - 29 години, високообразовани респонденти, както и жители на областните градове и на столицата.

66% от българите твърдят, че следят предизборната кампания единствено от медиите. Това правят предимно хората на възраст над 50 години, пенсионерите, жителите на малките градове и заможните избиратели.

27% посочват, че изобщо не следят предизборната кампания. Сред тях преобладават интервюирани на възраст от 18 до 39 години, роми, както и хора, които заявяват, че няма да гласуват. Само 6% от участвалите в настоящото проучване твърдят, че са присъствали на предизборни срещи с политически сили в своето населено място.

Oще: атака  бсп  герб  дпс  избори  нциом  обществено мнение  партии  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 29.04.201320:33

>в Ню Йорк има ли открити изборни секции

Не е особено трудно да провериш на glasuvam.org/kade.
Но да, има.
Въпреки, че онлайн регистрацията в сайта на ЦИК беше отвратително бъгната и създаде проблеми на куп хора.

>да помогнеш за гътането на ГЕРБ/БСП

Ще помогна с каквото мога. Тоест, с един глас.
През следващите десетина дни мисля усилено да се информирам, за да реша окончателно коя от трите алтернативи, които мисля за благонадеждни, ми харесва най-много.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 29.04.201320:22

прасето зъз батушите зелени

в Ню Йорк има ли открити изборни секции да помогнеш за гътането на ГЕРБ/БСП или ще пътуваш до Монтреал, или както обикновенно, ще гласуваш от страницата на уебкафе
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 29.04.201318:34

>Ми като иска пък масово оглупелия народец да си слага въжето - да си го слага!

Точно моите мисли.
Ако въпреки всичко, което се случи и излезе наяве, българите пак гласуват за ГЕРБ и БСП - ами сори, ама този път нямате извинение.
Този път не е като някой пак да ви лъже умело и да можете да припишете поредното последвало политическо фиаско на оптимистична наивност. Така беше миналия път с ГЕРБ.
Този път, ако съвсем съзнателно си изберете ГЕРБ, абсолютно наистина ще си заслужите дебилните политици, които ви управляват.
Без извинението, че сте били излъгани.
Без симпатии.
Без шанс.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

5 Deyan Savov | 29.04.201317:42

Хмм, да не гласуваш няма нищо лошо, но ! За хора, които толкоз силно са убедени и имат мнение против еди кои си партии, странно е да даваш 23.6% от гласа си за Герб, за БСП - 17.7%, ДПС - 6.0%, "Атака" - 4.9%. Може и да бъркам, но се разпределяха порпорционално. С други думи, когато питат искате ли промяна мълчаливия протест не е такъв..... Ама ако го влече...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 29.04.201312:37

ЧИТАВИ?! Че кои са читави? Нали точно защото няма читави, хората не искат да гласуват! Освен това, това също е позиция - не харесвам никого, няма да си дам гласа. Да не би да е по-малко достойно, отколкото да го продам?!
Ако пък изберем Герб след протести, компромати, оставки и какво ли още не, ще сме егати идиотите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 29.04.201311:20

Иван

И тези, които не отидат да гласуват не са по-стока:
Имало избори, избрали там някакви - Дреме ми, аз после ще протестирам
За какво ще протестираш - Еми против тях, щот са на власт
Е що не избра ти някакви читави вместо сега да протестираш - Емииии.. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

2 Old_BG | 29.04.201311:07

Да си призная - претръпнал съм.Ако се случи онова, за което ни съобщава услужливата магистрална агенция, ще наблюдаваме упражнението "забиване последния пирон в ковчега".
На мамковината естествено.
Ще наблюдавам сеирджийски.Ми като иска пък масово оглупелия народец да си слага въжето - да си го слага!
Разбира се, че ще гласувам.
След лумпена, най много ненавиждам "овцете", които кротко и безропотна си отиват на заколение и дори не си разходят задниците до урните, щото нямало смисъл.
Ми да мрът - в това наистина има дълбок смисъл!
За колегата от първия пост "+"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 29.04.201310:10

Тези, които отидат да гласуват, в голямата си част ще гласуват за ГЕРБ, защото тази откровена простотия им импонира. Загубили всеки повод за лична радост от собствените си успехи, на децата си и най близките си, нямат друга съкровена радост, освен чистото злорадство.

Дребните бизнесмени фалират - супер, и те да станат като нас!

Смачкали фасона на интелигенцията – какъв сеир!

Подслушвали политици, бизнесмени, публичните личности най общо казано – ами, те щом са успели – значи са престъпници (което не е далече от истината), трябва да са „под око”.

Това остава да го радва електората безплатно: ЛЮБОПИТСТВОТО И ЗЛОРАДСТВОТО!
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани