Нова технология, разработвана от учените, ще установява самоличността на човека само по гласа му | webcafe.bg
newscafe

"Ало, бомба" скоро ще издава терориста

Webcafe.bg , По cп. Economist
30.07.2010, 10:29 (обновена 30.07.2010, 17:10)
Стинг говори по телефон

Снимка: © Getty Images

Стинг вероятно най-лесно ще може да бъде разпознат по гласа си...

Напоследък все по-голяма част от престъпленията са планирани и извършвани по телефона. И този метод зачестява. Но на път е да бъде пусната в употреба нова технология, разработвана от учените, която ще установява самоличността на даден човек само по неговия глас.

Проблемът е, че технологията често прави грешки и засега е все още неточна. Но на последната международна научна конференция за борба с престъпноста в Лондон, отзивите са доста обнадеждаващи. Според учените остава малко време, докато бъдат отстранени проблемите и готови за употреба.

Акцентът и трептенето на гласа също могат да разкрият човека, но могат и лесно да бъдат преправени от говорителя. Учените обаче са установили, че колкото е по-малък ларинксът на един човек, толкова по-голяма е честотата, с която вибрират гласните му струни, и следователно гласът му е по-висок.

Нормалната честота на гласа е изключително постоянна по време на реч. Така експертите, разработващи този проект за идентификация, се надяват, че само по гласа ще могат да установят самоличноста на терорист например, обадил се за заложена бомба. Но и нормалната честота на гласа би могла да бъде замаскирана.

Ученият Волкер Дело наскоро проведе експеримент, при който актьор прочете 25 изречения с нормалния си глас, а след това - с акцент по негово желание. В първия случай честотата на гласа му била 120 Hz, а във втория - 170 Hz. Това показва, че престъпник лесно би могъл да промени своята нормална честота на гласа и така да избегне идентификацията си.

Според него ще е много по-добре проучванията да се базират на ритмичната част на гласа, отколкото на вокалната. Експериментът показал, че неволно издадените звуци от актъора и начинът, по който си поемал въздух, в двата случая били много сходни.

Разбира се, експериментът все още не доказва нищо, тъй като трябва да бъдат тествани още много хора. Едва ако резулатите са аналогични, проф. Дело ще може да потвърди теорията си, че ритъмът на речта е основният начин да се идентифицира човек само по неговия глас. Такива експерименти ще продължават, а учените са доста оптимистично настроени.

Един малко по-нестандартен метод също може да им бъде от полза. Вече има технология, която би могла да измерва времето на говорене между всяко едно трептене на гласните струни. Тази нова технология е почти годна за употреба и ще е от изключителна полза за полицията. Както изглежда, учените ще се смеят последни.

Oще: бомба  глас  експеримент  ларинкс  струни  терорист  технология  трептене  учени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани