Парите на политиците – по документи | webcafe.bg
newscafe

Парите на политиците – по документи

Webcafe.bg, по Дарик
07.06.2014, 09:38 (обновена 07.06.2014, 11:55)
42

Снимка: © sofia photo agency

Сметната палата публикува имуществените декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности, където са описани придобитото от тях имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната 2013 г. Ето какви са парите, с които разполагат държавните мъже, обобщени от Дарик Радио.

42 536 лева има в банковата сметка на бившия премиер Бойко Борисов, а произходът на парите е от „обезщетения за неползван отпуск от Министерския съвет, трудови и приравнени права". Други близо 8000 лева са декларирани като натрупани „от лихви".

Премиерът Пламен Орешарски е декларирал общ влог със съпругата си Елка на стойност 12 000 евро. Малко над 12 000 лева са декларирани като доходи от УНСС и за лекции.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е декларирал 10 000 лева от заплата и спестявания, както и още близо 27 000 лева от „лихви от спестявания в предишните години". По-сериозни суми са декларирани на името на съпругата му Моника Станишева, която има „остатъци от предоставени парични заеми" за над 1 млн. лева, както и дивидент от 81 000 лева.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е декларирал 17 056 лева от „спестявания и заплата".

Лидерът на ДПС Лютви Местан и съпругата му Шерин имат депозити от по 20 000 лева, като и при двамата те са натрупани като спестявания.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров е посочил единствено потребителски кредит за повече от 21 000 лева.

В имуществената декларация на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов е обявен депозит от 10 000 евро от възстановени суми. Други 12 000 лева има от спестявания.

Финансовият министър Петър Чобанов е спечелил повече от 19 000 лева като възнаграждения извън основната си дейност. Подобна сума е успял да натрупа и от наем.

Образователният министър Анелия Клисарова също е декларирала доходи извън основното си занимание, но при нея сумата е доста по-голяма - над 57 000 лева. Други 21 000 лева фигурират в декларацията й като придобити от „друга стопанска дейност".

От декларацията на социалния министър Хасан Адемов става ясно, че съпругата му е била засегната от безработицата. Той е декларирал 3000 лева, получени от съпругата му като обезщетение за безработица.

Oще: бойко борисов  влогове  волен сидеров  делян пеевскив  лютви местан  пари  пламен орешарски  сергей станишев  сметки  сметна палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани