В Босна замириса на война | webcafe.bg
newscafe

В Босна замириса на война

Webcafe.bg
08.02.2014, 14:11 (обновена 08.02.2014, 15:14)
босна

Протестите обхванаха над 20 града в страната за последните четири дни

Бунтовете в Босна и Херцеговина, избухнали заради бедността и безработицата, се изостриха до степен, която местните медии сравняват със следвоенно положение. Недоволни запалиха правителствени сгради и президентството, а напрежението се пренесе в други градове на страната.

Запалени бяха сградите на кантоналните правителства в Тузла, Мостар и Зеница, последвани от масови безредици. Органите на реда отвърнаха на демонстрантите с палки, гумени куршуми, водни оръдия и шокови гранати. Очаква се довечера напрежението отново да ескалира.

Най-сериозни размирици имаше в Сараево, където местните служби над 15 часа се бориха с пожарите. Демонстрантите чупеха витрини и спирки на градския транспорт, обръщаха автомобили. Извънредна ситуация бе обявена около сградата на Министерския съвет.

Между 50 и 100 души са ранени при снощните безредици в Сараево. Столицата преживява най-размирните моменти от края на войната там. Западни медии съобщават, че пострадалите са около 200 души.

Всичко тръгна от група във Facebook, наречена „УДАР" и създадена от Алдин Ширанович. Самият той бе арестуван и бит, но обяви, че никога не е оправял призиви за насилие на протестите.

„Хората протестират, защото са гладни, защото нямат работа. Искаме оставката на правителството", коментира участникът в демонстрациите Нихад Карач, който е строителен работник.

Повод за протестите стана намерението за закриване на фабрика в град Тузла, която осигурява препитанието на местните жители. При снощните протести там са ранени 130 души. В Баня Лука, център на сръбската общност, също имаше протест в подкрепа на бунта.

Икономическото положение в Босна е отчайващо, безработицата е над 40 процента безработица, а корупцията продължава да бъде основен проблем. Протестите обхванаха над 20 града в страната за последните четири дни.

Oще: босна  босна и херцеговина  война  протести  сараево 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

23 Папърдак | 10.02.201417:00

Хеле па хора като GETI мене ме кефят. Те такава демокрация ни въведоха дето само на другарите им изнася! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

22 GETI | 10.02.201411:34

В България и бившите соц.страни от балканският полуостров след 1989г. никога не е имало и няма да бъде допуснато да има демокрация. Демокрацията е пълен провал, иначе казано: че това, което е днес , не е никаква демокрация, а псевдо-демокрация, квази-демокрация, фалшива демокрация, менте-демокрация и въобще каквито още синоними и метофари на лъжата, измамата, фалшиментото и т. н. се сетите? МВФ не би допуснал реална демокрация,тяхното е афиширане за истинска,но всъщност е добре прикрита лъже- демокрация.Може ли МВФ-САЩ-СБ-ЕС да рискува чрез референдум ? Относно-членсво в ЕС,НАТО,приватизация,енергетика,води,продажба земя,банкова с-ма и т.н.Отговора е: не неможе да рискува. И точно тази безрискова (за САЩ)демокрация на нас ни се прилага.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 10.02.201408:26

Родриго

Само 2 кратки цитата от теб:

1. "...който катализира с помощта на САЩ от етническите и религиозни разделения в бившата федерация..."

Катализира, а не е създаден от САЩ. Имало си го е.

2. "...но те сами са си виновни, те тръгнаха по този път...."

Ами да не са тръгвали. Аз ли съм им крив, САЩ ли, демокрацията ли, Аллах ли или кой?

Може ли да накараш един народ да прави нещо против волята му? Може ли да дойде САЩ и да ни каже примерно обедиенте се с Гърция, слейте се с Турция или нещо такова?
Откъде некъде ще обвиниш Америка за това, че една общност резеняци не иска да е заедно със Сърбия? Ми като не иска, не иска. Сам каза - сами са си виновни.
Само не разбирам защо нормален цивилизован човек не пропуска да охули демокрацията и я превръща в мръсна дума за това, че някой някъде не се справя добре с живота.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

20 Rodrigo Diaz de Vivar | 10.02.201400:06

Оня ... справяха се означава справяха се. Имаха работеща промишленост, селско стопанство, ресурси достатъчно на тази сравнително голяма територия.
И ако нямах изградено мнение за теб, щях да използвам случая и да те квалифицирам като неграмотник.
Но съм уверенр че не си, струва ми се че ме провокираш.

Има достатъчно данни за това, кои са точно причините за конфликта.

Причината е установения в бивша Югославия обществено-политически режим, който катализира с помощта на САЩ от етническите и религиозни разделения в бившата федерация. Катализирането става по осите Алия Изетбегович - Бил Клинтън, Хашим Тачи - Мадлин Олбрайт и Франьо Туджман - бившите усташи, емигрирали в Европа.

Никой няма сметка от силна държава в региона. Нито САЩ, нито големите по това време сили.

Ама има толкова много писано по темата, че смятам за безумно да я развивам. Уверен съм, че сам можеш да намериш нужната информация.

Едно филмче само изгледай. Не го приемай за абсолютната истина и там има недоказани неща и залитане в защита на сърбите, но един умен мъж може сам да си направи някакви разумни и логични изводи. "Югославия - Режисираната трагедия", така се казва.

Относно бунтовете в Босна, разбира се че имат право, но те сами са си виновни, те тръгнаха по този път. По килима, който им приготвиха Алия Изетбегович и американските му дружки.
Сега да си четат "Ислямски манифест" на Изетбегович и да се оправят. Или да търсят пак САЩ да дойдат да им помогнат срещу "врага".
Ама нямат враг, те самите са си врагове.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

19 qhasper | 09.02.201423:22

Какъв аргумент в полза на демокрацията е тва? Демокрацията е яка, защото не е диктатура. Смее се

Християнството е яко, щото не е ислям.
Храните с консерванти и други химикали са яки, защото не са лайна.

Като млада демокрация имахме възможност да анализираме дъртите демокрации по света и да се поучим от опита им. Да не допускаме същите грешки и да изкопираме хубавото. Ние обаче гледаме на запада като на нещо извънцемно и копираме и доброто и лошото, без никаква мисъл. Щом САЩ, Англия, Франция, Швеция и тн правят нещо, значи така трябва да се прави и е редно щом живеем в демокреция да правим каквото се прави в "белите" държави. В белите държави са толерантни към хомосексуалните, трябва и ние да сме толерантни. В белите държави "окупират", и ние ше окупираме. В еди кои си щати имало смъртно наказание, имало частни затвори. В белите държави тва, в белите държави онова.... Това трябва да спре да бъде аргумент в общественото пространство, защото предполага, че всяко решение взето в демократична държава е априори правилно. Докато се смята така, дори правилни политики няма да са популярни, защото ще бъдат виждани като натрапени на българина и много наистина гледат на нещата точно така. Примери от евросъюза много. Това никак не помага.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

18 Оня Дето Го Трият | 09.02.201422:52

Да ти имам проблемите с пипера и евтаназията луд!?!?!
В райските държави, където няма САЩ и лошата демокрация ще те евтаназират както си си здрав и прав, а пипера ще ти го сложат...знаеш къде, ако си такъв всезнайко
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

17 qhasper | 09.02.201422:44

Ставаше дума, че тия неща не произичат от демокрацията. В демократична държава, обаче, пак могат да ти наложат ограничения, и пак да не може да изказваш мнение, в зависимост от законите, които свободните цивилизовани граждани позволят да се приемат.

Защо като е толкова цъфнала демокрацията евтаназията е незаконна например? Защо съм престъпник, ако реша да набуча ред пипер, ред домати, ред коноп в градината? Нали демокрацията е свобода? Обаче не мога да реша да сложа край на живота си, ако съм болен на легло и в мъки. Не мога да реша какво да слагам в тялото си...

Демокрацията се занимава само с избирателния процес и хората, които биват избирани. Не значи свобода, толерантност и други подобни. Набийте си го в главите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

16 Оня Дето Го Трият | 09.02.201422:26

Пръсти и компютър може да имаш и в НародноДемократичната Северна Корея, но да не може да кжеш каквото си си наумил
То компютър няма да имаш, но ако толкова ти знае устата и пръсти после няма да имаш.
То иначе е лесно да философстваш и да плюеш по всичко и по всички, когато ти е дадено това право. В поовината райски държави, където няма американци и противната ти демокрация за подобни коментари като тоя ще ходиш да чукаш камъни, ама сте намерили лесното тука... Лош или много луд
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

15 qhasper | 09.02.201422:14

"Срамно е за нормален цивилизован човек демокрация да е мръсна дума. Дори самия факт, че изказваш мнение тук е демокрация, а да плюеш по това е как да кажа......безумие "

Демокрацията е метод за избиране на хората, които взимат решенията. Демокрацията не е свобода, не е свободия, не ти гарантира някакви права, освен тези свързани с избирателния процес. Причината да изказвам мнение тук е, че имам пръсти, компютър и достъп до мрежата. Причината да изказвам мнение навън е, че имам някаква мисъл и гласни струни. Нищо от това не ми е дадено от демокрацията.

Демокрацията има много големи слабости, които не могат да се решат със смяна на правителства. Тя разчита на масите да преценяват кой би представлявал техните виждания най-добре, а за това е нужно масите да са вещи по много и доста сложни въпроси. Масите са в преобладаващата си част невежи, податливи на популистки манипулации и най-силно викат за неща, от които си нямат понятие или спрямо които имат явни предразсъдъци.

Демокрацията не е рационален начин за управление на реални човешки общества, смяната й с друг режим няма да стане мирно и кротко, а може би и по-трудно от други по-опресивни режими, защото в демокрациите хората си мислят, че демокрация значи свобода, а най-поробен е тоя, който не мисли, че е поробен.

Каквато и да е била формата на управление, където и да е по света, винаги властта е била концентрирана в една шепа де факто олигарси, не се лъжете, че нещо зависи от вашето мнение, дори и в свещената демокрация. Човеците, въпреки че бършат задника с хАртия и карат механични каляски, си остават животни, които се впечатляват от авторитет и следват "лидери". Соца не е проработил, защото хората са природно нагли и алчни, демокрацията не работи поради същите причини плюс факта, че разчита на високо образовани избиратели, а такива са малцинство. Една ефективна система на управление трябва да се позовава на човешката природа, а не на идеали, които никога няма да могат да бъдат присадени на животното Хомо сапиенс в настоящия му вид.

Честито.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 09.02.201420:22

Родриго

Какво значи "справяха се" ?
Ако им е било готино, що тогава се трепаха с Милошевич и искаха да се цепят? И защо въобще бъркаш САЩ в тая работа?
Значи те са си живели като царе и не са искали изобщо да се отделят от Сърбия, обаче един лош САЩ насила ги е накарал? Шокиран
Звучи много готино като база за по-нататъшните ти теории, само дето няма как да е вярно.

А какво има да не разбираш, зададох ти прост въпрос - има или няма основание босненците да протестират в момента?
Разбира, че явно има основание, щом преди са били добре и сега са зле.
Защо тогава се жалвате, ченяма кой да смачка протеста та мир да има?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани