Популярните комбинирани витамини "Центрум" (Centrum) съдържат генно-модифицирана съставка, която макар и в допустимите количества, не е упомената върху етикета на таблетките и започва изтеглянето им | webcafe.bg
newscafe

Витамините Centrum с ГМО - изтеглят ги

Webcafe.bg , По БГНЕС и Дарик радио
03.10.2010, 12:45 (обновена 03.10.2010, 13:54)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

От понеделник започва изтегляне от аптеките на витамините Centrum

От понеделник, 4 октомври, в аптеките по цяла България започват проверки, за да бъдат изтеглени комбинираните витамини "Центрум" (Centrum). Причината е, че съдържат генно-модифицирана съставка, която макар и в допустимите количества, не е упомената върху етикета на таблетките.

Количества от витамините с ГМО са засечени и в още 22 други държави членки на Европейския съюз.

За проблема съобщиха от компанията производител "Пфизер" (Pfizer.com), която установила, че целулозата, която са използвали за формулата, е направена от ГМО памук, който не е разрешен в ЕС. Същинският проблем обаче идва от факта, че информацията е спестена върху етикета, което е в разрез с европейските регламенти.

Витамините се предлагат на българския пазар като хранителни добавки за подсилване на имунната система.

От утре регионалните инспекции ще извършат бързи инспекции, за да ги изземат от аптечната мрежа. Проверките са разпоредени още на 30 септември, а на 22 октомври се очакват обобщените резултати от тях.

РИОКОЗ обаче не са длъжни да проверяват съдържанието на всеки продаван у нас подобен продукт, а реагират конкретно само на специално подаден сигнал, обяснили от здравното министерство за Дарик радио.

Обърканите български закони

Кой отговаря в България за контрола на храните от внос и на тези, пуснати на пазара от други европейски страни по линия на свободната търговия в общността? Това са органите на държавния здравен контрол, Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).

Именно регионалните инспекторати са тези, които трябва да правят актове на нарушителите, след като бъдат информирани за резултатите от лабораторията към СРИОКОЗ, която съществува от 2004-а. Тази лаборатория установява съдържанието на ГМО.

Смешното е, че за цялата 2009 г. софийската РИОКОЗ е съставила един единствен акт за установяване на нарушение в етикетирането на генетично модифицирана храна. Глобата за подобна "грешка" по закона за храните обаче е повече от смехотворна - между 250 и 3000 лева.

Oще: аптеки  витамини  гмо  ес  етикети  изземване  лекарства  центрум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани