Европейските лидери направиха нов опит да възстановят вярата в финансовата си система с решението да публикуват резултати от тестовете на здравословното състояние на 25 големи европейски банки | webcafe.bg
newscafe

Епикризите на 25 банки в ЕС - публични през юли

Webcafe.bg , По Financial Times
18.06.2010, 14:50 (обновена 18.06.2010, 17:37)
ЕЦБ

Снимка: © БГНЕС

Новината за тестовете за здравословното състояние на банките подейства като валериан на настървените финансови пазари

Европейските лидери направиха нов опит да възстановят вярата в финансовата си система с решението да публикуват подробни резултати от тестовете на "здравословното състояние" на 25 големи европейски банки.

Така авторитетният ежедневник Financial Times коментира новината от срещата на върха на ЕС, че европейските правителства ще публикуват резултатите от "стрес-тестовете" за потенциални загуби на банките през юли. Херман ван Ромпой каза, че на срещата си в Брюксел лидерите на ЕС са се договорили за пръв път да огласят как банките биха се справили, ако икономиката се влоши.

Инициативата за "тестове за издръжливост" беше одобрена на 17 юни в Брюксел, като лидерите се обединиха около призив за общо облагане на европейските банки, за да се гарантира, че те имат участие в разходите по преодоляването на финансовата криза. А не само данокъплатците...

Лидерите на 27-те страни-членки също така начертаха планове за по-силно икономическо управление на еврозоната, включително по-стриктно взаимно наблюдение на националните бюджети, по-сериозно внимание към нивата на задлъжнялост и създаване на база за оценка на конкурентоспособността.

Решението да бъдат публикувани резултатите от "тестовете за издръжливост" идва след седмици на вълнения на финансовите пазари. Целта е те да се успокоят. Испания, Франция и Германия вече обявиха готовност да публикуват данните час по-скоро.

Успокоение на пазарите

Испания вече обяви, че скоро ще огласи "стрес-тестовете" за своя банков сектор, тъй като се появиха опасения, че банковата криза в страната може да принуди правителството да спасява банките.

Германия, която бе скептична към разкриване на подробности за финансовото здраве на своите банки, оттегли възраженията си, след като Франция и Испания се обявиха в полза на предложението, за което американската администрация оказва натиск върху Европа, коментира Ройтерс.

Предложението е подкрепено от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (EК).

Страхове за стабилността на банките поддържаха държавните европейски бонове на високи нива, въпреки помощта от ЕС от 110 млрд. евро за Гърция и създаването на резервен фонд от 500 млрд. евро за други страни, "изолирани" от кредитните пазари заради страхове от прекомерна задлъжнялост.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви след срещата, че резултатите от тестовете ще бъдат публикувани през втората половина на юли. От 25-те банки пет ще бъдат британски, съобщават британските власти, които подчертаха, че тестовете трябва да бъдат извършени едновременно и с осигуряване на незабавна подкрепа за която и да е от банките, която се провали на изпита.

Голяма задкулисна битка

Висш представител на ЕС съобщи, че решението да бъдат публикувани резултатите от тестовете е било достигнато след "голяма битка" на срещата на високо равнище, в крайна сметка спечелена от испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Преди срещата най-ясно изразената опозиция на публикуването на резултатите идваше от регионалните банки от публичния сектор на Германия, както и от Австрия. Но съпротивата беше сломена.

Барозу смята, че публикуването на резултатите "би спомогнало за премахване на необоснованите подозрения, както и за справяне с възможни случаи, които биха довели до трудности при най-неблагоприятни сценарии".

Сапатеро заключи: "Няма нищо по-добро от прозрачността, за да се демонстрира платежоспособност, да се насърчи вярата и да бъдат преодолени всички тези необосновани слухове."

Oще: банки  брюксел  ек  ецб  жозе барозу  стрес-тестове  херман ван ромпой 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.