Гледам скептично на идеята за създаване на общо ръководство на БНТ и БНР | webcafe.bg
newscafe

Президентът показа пръст за БТР...

Webcafe.bg
15.05.2010, 14:04 (обновена 15.05.2010, 14:40)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Георги Първанов препоръча на управляващите да не си правят алиби от съкращенията и реформите...

От Шумен, където е днес, президентът Георги Първанов помаха с пръст срещу идеята на управляващите за едно бъдещо БТР. И дори вмъкна заплахата да прати евентуално сливане на БНТ и БНР под една шапка в Конституционния съд. 

Гледам скептично на идеята за създаване на общо ръководство на БНТ и БНР и мисля, че това по-скоро би могло да създаде проблеми във функционирането на обществените медии, каза държавният глава.

Пръв новият председател на СЕМ Георги Лозанов лансира идеята за създаване на една обществена медия от двете държавни радио и телевизия. 

Първанов не пропусна и темата за орязването на Съвета за електронни медии (СЕМ). Управляващите изпосъкратиха броя на членовете в държавни регулатори - най-напред Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ и обновиха едновременно съставите им.

Така от СЕМ ще трябва да си отидат, според законопроект за промени, членове, които са карали два последователни мандата. Такива са Маргарита Пешева, Мария Стефанова, Бойко Кулински и Милен Вълков, като последните двама са от квотата на президента. 

Би било зле, ако заради алибито на съкращенията и икономиите съкратим няколко бройки от СЕМ и създадем възможност да се налагат субективно някои решения, коментира държавният глава. Лично аз възразявам срещу това, още повече заради недобрата тенденция, която се налага вече години наред за предсрочно прекратяване на мандатите на членове на СЕМ и на други органи, добави Първанов.

"Заради това си струва да бъде питан Конституционният съд. Аз съм готов да предприема подобно действие, за да се сложи завинаги ред и да има ясни правила във функционирането на обществените медии", добави Първанов.

Президентът се обяви и срещу друг експеримент - обединението на служба "Военна информация" и НРС. Националната разузнавателна служба е под негова "егида".

Не би трябвало да се експериментира в момент, в който и служба "Военна информация", и НРС, са в кондиция и си вършат добре работата, добави Георги Първанов.
Едно механично обединение по-скоро би могло да създаде допълнително напрежение и да демотивира част от служителите, смята държавният глава. Готов съм да обсъждам всякакви идеи, защото априори не би трябвало да отричаме всяка идея за оптимизация на една или друга структура, добави той.

Опасявам се да не се случи както с ДАНС, защото там практически механично бяха слети структури и това не доведе до засилването на специалните служби, отбеляза държавният глава.

Oще: бнр  бнт  георги първанов  данс  нрс  обединение  президент  разузнаване  сем 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани