Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Министърът-ветеринар не препоръчва бройлери

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов: "Една част от това, което се продава като пилешко, е и нещо друго..." Снимка: Sofia Photo Agency
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов: "Една част от това, което се продава като пилешко, е и нещо друго..."

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви по БиТиВи днес поредната акция в името на по-здравословното хранене на нацията. Този път по отношение на бройлерите.

"Готви се съвместна акция с асоциацията на птицевъдите за качеството на пилетата, а инициативата идва от браншовата организация. Пилето се инжектира с разтвори, които се доближават до животинските телесни разтвори. Не ги препоръчвам като ветиринарен лекар". Това обяви Мирослав Найденов.

"Една част от това, което се продава като пилешко, е и нещо друго", заяви министърът и обясни, че с микроигли се инжектират животински разтвори в пилетата, за да тежат повече. "Имаме сведения, че в някои случаи 30-40% са такива разтвори, особено в малките разфасовки".

Найденов каза още, че се вземат мерки да не се стигне отново до блокада на българо-гръцката граница от недоволни фермери от южната ни съседка. "Трета поредна година по едно и също време. Този сезон земеделските производители в Гърция няма какво да правят, но защо да е на наш гръб?"

България ще прави нота до Брюксел и Атина, за да реши проблема с блокадите на недоволните фермери от южната ни съседка. 

И пак за хляба...

Темата за хляба отново не бе избегната. "Аз съм на 41 години и трябва да ви кажа, че едно време с черния хляб си спомням, че хранеха прасетата. Черният хляб от тогава е по-качествен от този днес", заяви Найденов. Всъщност, прасетата по Живково време ги хранеха с типов хляб и хляб "Добруджа"...

Според земеделския министър "ядем най-лошия хляб, защото се произвежда от нискокачествена пшеница. За да бъде подобрена, се добавят оцветители, сол, стабилизатори и т.н." Следващата седмица Найденов ще се срещне с хлебопроизводителите, за да обсъдят новите стандарти за хляба.

"Казвам най-официално: имаме проблеми с качеството на хляба. Затова трябва да наложим стандарт. Хлябът трябва да присъства на нашата трапеза - истинският, насъщен хляб, без добавки, подобрители и соли. Всеки може да поръча изследване и всеки може да намери начин да го интерпретира. Например, когато се изследваше категорията мляко бяха решили, че производителите трябва да носят млякото в лабораторията. В продукта нямаше нито един микроорганизъм. Когато РИОКОЗ мине към земеделското министерство няма да има такова нещо. На нас ни е ясно, че хлябът, който ядем, не е този който заслужаваме", заяви Найденов. 

След като приключи с рецептурника за лошия хляб, министърът напомни, че след броени дни РИОКОЗ  минава към Министерство на земеделието и храните - заради създаването на новата Агенция по храните.

Новата държавна структура ще тръгне в четвъртък, когато на откриването й ще присъства европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали. Ден по рано Министерският съвет ще приеме устройствения й план.  Тя ще контролира безопасността на храните по цялата верига.

"Аз нищо не изнасям и държавният резерв не е на разпоредба на министъра на земеделието", заяви още Мирослав Найденов. По думите му държавна тайна е колко зърно има в резерва. "Не е важно колко има там. Важно е колко има в България. Министърът обясни, че по данни на Националната служба за зърното и фуражите в България в момента има около 1,5 млрд. тона пшеница. До новата реколта са нужни между 800 и 900 млн. Количествата над необходимото за страната ще бъдат изнасяни, само ако има кой да го купи". 

 

Най-четените