Мирослав Найденов: Подготвя се съвместна акция с асоциацията на птицевъдите за качеството на пилетата | webcafe.bg
newscafe

Министърът-ветеринар не препоръчва бройлери

Webcafe.bg
08.02.2011, 10:59 (обновена 08.02.2011, 11:30)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов: "Една част от това, което се продава като пилешко, е и нещо друго..."

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви по БиТиВи днес поредната акция в името на по-здравословното хранене на нацията. Този път по отношение на бройлерите.

"Готви се съвместна акция с асоциацията на птицевъдите за качеството на пилетата, а инициативата идва от браншовата организация. Пилето се инжектира с разтвори, които се доближават до животинските телесни разтвори. Не ги препоръчвам като ветиринарен лекар". Това обяви Мирослав Найденов.

"Една част от това, което се продава като пилешко, е и нещо друго", заяви министърът и обясни, че с микроигли се инжектират животински разтвори в пилетата, за да тежат повече. "Имаме сведения, че в някои случаи 30-40% са такива разтвори, особено в малките разфасовки".

Найденов каза още, че се вземат мерки да не се стигне отново до блокада на българо-гръцката граница от недоволни фермери от южната ни съседка. "Трета поредна година по едно и също време. Този сезон земеделските производители в Гърция няма какво да правят, но защо да е на наш гръб?"

България ще прави нота до Брюксел и Атина, за да реши проблема с блокадите на недоволните фермери от южната ни съседка. 

И пак за хляба...

Темата за хляба отново не бе избегната. "Аз съм на 41 години и трябва да ви кажа, че едно време с черния хляб си спомням, че хранеха прасетата. Черният хляб от тогава е по-качествен от този днес", заяви Найденов. Всъщност, прасетата по Живково време ги хранеха с типов хляб и хляб "Добруджа"...

Според земеделския министър "ядем най-лошия хляб, защото се произвежда от нискокачествена пшеница. За да бъде подобрена, се добавят оцветители, сол, стабилизатори и т.н." Следващата седмица Найденов ще се срещне с хлебопроизводителите, за да обсъдят новите стандарти за хляба.

"Казвам най-официално: имаме проблеми с качеството на хляба. Затова трябва да наложим стандарт. Хлябът трябва да присъства на нашата трапеза - истинският, насъщен хляб, без добавки, подобрители и соли. Всеки може да поръча изследване и всеки може да намери начин да го интерпретира. Например, когато се изследваше категорията мляко бяха решили, че производителите трябва да носят млякото в лабораторията. В продукта нямаше нито един микроорганизъм. Когато РИОКОЗ мине към земеделското министерство няма да има такова нещо. На нас ни е ясно, че хлябът, който ядем, не е този който заслужаваме", заяви Найденов. 

След като приключи с рецептурника за лошия хляб, министърът напомни, че след броени дни РИОКОЗ  минава към Министерство на земеделието и храните - заради създаването на новата Агенция по храните.

Новата държавна структура ще тръгне в четвъртък, когато на откриването й ще присъства европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали. Ден по рано Министерският съвет ще приеме устройствения й план.  Тя ще контролира безопасността на храните по цялата верига.

"Аз нищо не изнасям и държавният резерв не е на разпоредба на министъра на земеделието", заяви още Мирослав Найденов. По думите му държавна тайна е колко зърно има в резерва. "Не е важно колко има там. Важно е колко има в България. Министърът обясни, че по данни на Националната служба за зърното и фуражите в България в момента има около 1,5 млрд. тона пшеница. До новата реколта са нужни между 800 и 900 млн. Количествата над необходимото за страната ще бъдат изнасяни, само ако има кой да го купи". 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани