Орешарски е спрял "Южен поток" едва на 31 юли | webcafe.bg
newscafe

Орешарски е спрял "Южен поток" едва на 31 юли

Webcafe.bg, по Нова ТВ
07.08.2014, 19:38 (обновена 07.08.2014, 19:52)
Орешарски

Пламен Орешарски е подписал постановлението за спиране на работата по "Южен поток" дни преди да напусне Министерски съвет.

Писмото, с което бившият премиер Пламен Орешарски разпорежда спиране на работите по проекта "Южен поток", е подписано едва на 31 юли. Това показва проверка на Нова ТВ.

Точно преди два месеца самият Орешарски обяви публично, че замразява работите по проекта, докато не приключат консултациите с Европейската комисия. Това се случи след срещата му с тримата американски сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

Оказва се, обаче, че формално спиране на проекта не е имало до последния ден на юли, когато писмото на министър-председателя е разпратено до съответните ведомства.

Това означава, че през тези два месеца работата по "Южен поток" е продължавала, без да нарушава правителствени решения.

В същия ден - 31 юли - бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева е подписала документа, с който разрешава строителството на приемния терминал на Паша дере и компресорна станция „Варна".

В издаденото разрешение фигурира и позволяване да се направи път до мястото на строежа.

Издаденото разрешение за строеж на обектите, които са първа категория, е публикувано на сайта на Министерството на регионалното развитие. То подлежи на обжалване от заинтересуваните лица в 14-дневен срок след обнародването му в Държавен вестник на 5 август.

Служебният вицепремиер Екатерина Захариева заяви пред Нова ТВ, че при срещата си с Десислава Терзиева не е получила информация за издаденото разрешително.

"Не знаех и Терзиева не ми каза. Важно е да се строи добре, така че да не предизвикаме ЕК да го спре напълно", казва Захариева.

В същия период е извършена и покупко-продажба на 358 дка земя за над 20 млн. лева в полза на "Южен поток" с решение на бившия земеделски министър от 21 юли.

Oще: газопровод  десислава терзиева  държавен вестник  екатерина захариева  замразяване  министерски съвет  министерство на регионалното развитие  мрр  пламен орешарски  проект  спиране  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 08.08.201400:53

Бана гечимез, както казват турците, от този „южен поток” . Това пуснали, онова спряли. Ши го праим, няма да го праим. Тези колебания са присъщи за някоя мома – дали да му пусна, дали – не? Ще минем и без „южен поток”. Китайците, като нямат „южен поток” да не с умрели, все повече стават.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани