Германски депутат моли Брюксел да се намеси в България | webcafe.bg
newscafe

Германски депутат моли Брюксел да се намеси в България

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
10.07.2013, 16:42 (обновена 10.07.2013, 18:32)
Гюнтер Йотингер

Снимка: © BGNES

В писмо до еврокомисария по енергетиката Гюнтер Йотингер (на снимката) и с копие до членовете на Европарламента германски депутат призовава ЕК да се намеси преди олигарсите и организираната престъпност да са плячкосали България насред ЕС

Продължаващите вече седмици демонстрации и протести в София срещу правителството на премиера Пламен Орешарски, свидетелстват за тежките вътрешнополитически сътресения в страната, след провелите се предсрочни избори през месец май.

Това заяви германският депутат Ханс-Петер Уул, председател на работната група "Вътрешни работи" към Бундестага, в официално писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, с копие до членовете на Европейския парламент, в което дава израз на своето безпокойство от актуалната ситуация в България.

Уул пише, че "организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат страната насред Европейския съюз" и призовава настойчиво Европейската комисия да не наблюдава безучастно тези процеси, а да се намеси незабавно.

Сериозна тревога сред германските партньори на България будят промените в сектор "Сигурност". "По скандален начин, още в началото на мандата си, новото българско правителството опита да предприеме мерки, чиято ясна цел е, да обезсилят правовата държава и борбата с организираната престъпност.

Възлагането на полицейски функции на контраразузнавателната служба ДАНС - на което гледаме с подозрение, тъй като германската традиция не приема подобно сливане на полицейски и разузнавателни функции, е част от тези мерки на правителството. Такъв беше и опитът му да назначи - при това не в рамките на обичайната процедура - противоречивия медиен предприемач Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Едва след избухналите граждански протести той се отказа от поста си", пише в писмото Ханс-Петер Уул.

Германският депутат настоява, европейските институции, основно Комисията, да реагират на кризата в членката на ЕС България и да порицаят, и санкционират ясно подкопаването на правовата държава.

"Трансграничното сътрудничество между службите за сигурност е съществен елемент от Пространството на свобода, сигурност и правосъдие. Ако обаче надеждното сътрудничеството с българските служби за сигурност вече не е възможно, тъй като те отчасти са свързани с организираната престъпност и отсъстват принципите на правовата държава, то следва това сътрудничество да бъде преустановено, докато всички отворени въпроси не бъдат задоволително изяснени", подчертава Ханс- Петер Уул. Той призовава Съвета за правосъдие и вътрешни работи да изрази становище и да вземе съответно решение.

Членът на Бундестага изказва своята голяма загриженост и от факта, че „в членката на ЕС България, едно правителство е избрано с индиректната подкрепа на един отявлен антиевропеец и противник на ромите."

В писмото си до еврокомисаря Йотингер Уул обяснява, как партийният лидер на дясноекстремистката партия "Атака" Волен Сидеров помогна на новото българско правителство, оглавено от социалистите, да дойде на власт.

"Така отсега нататък, то зависи изцяло от неговата благосклонност. Това е фатален сигнал за една държава, от чиито усилия да интегрира представители на ромската общност в обществото и да спре миграцията по бедност, са засегнати благоденствието и единството на целия Европейски съюз", отбелязва германският депутат.

Ханс-Петер Уул очаква Мартин Шулц, като президент на Европейския парламент и най-високопоставен представител на европейските социалисти в Европарламента, да получи уверение лично от председателя на българските социалисти и ПЕС, "че в бъдеще правителството в членката на ЕС България няма да продължи да бъде зависима от десни екстремисти".

Германският депутат отправя призив към Европейската комисия "да вземе всички необходими мерки, с които да предпази България от ситуации подобни на тези в Румъния, или дори в Украйна".
Ханс-Петер Уул алармира, че съществува опасност, досегашните успехи на България при реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност, отразени в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, да бъдат провалени. 
Депутатът от Бундестага заявява, че „мъчителното стабилизиране на страната от ЕС не трябва да остане напразно" и моли Гюнтер Йотингер, да запознае еврокомисарите по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом с необходимостта от спешни действия в тази посока.

Oще: бсп  бундестаг  българия  гюнтер йотингер  депутат  организирана престъпност  писмо  ханс-петер уул 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

44 ElenaStoyanova | 20.11.201318:32

За да не тръгваме пак директно към дървото ето нова мисъл.

Спомням си Кастанеда от интервюто със Сам Кейн:" ...в Латинска Америка интелектуалците винаги са говорели за политически и социални реформи..Но революциите не промениха кой знае какво. Необходимо е малко решителност, за да взривиш здание, но за да се откажеш от цигарите, да престанеш да се безпокоиш, или да спреш вътрешното бърборене ще се наложи да прекроиш себе си. Ето къде започва истинската реформа..Всяка революция започва вътре в тялото.."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

43 KingoftheROAD | 20.11.201311:40

до тук добре, и 100г. по-късно пак ли с ултиматум ще действаме? В други държави би могло да има ефект, но тук нашите тикви омазват, извъртат и опорочават всичко, само и само да не допуснат реална, и читава алтернатива, способна да ги измести от върха. Лесно и бързо няма да се получи, но обединението все някак трябва да започне, а никакви признаци на такова не се забелязват. Пак разни партийки, или използвачи се опитват да осребрят недоволството, и силните емоции, в своя полза, или частен интерес. Това как да се пресече ефективно? Този ратайски, слугински манталитет на болшинството до голяма степен пречи, и размива нещата...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

42 ElenaStoyanova | 19.11.201323:35

KingoftheROAD/
Ако се фокусираме върху "баенето", ще имаме промяна - увеличаване на баенето.
Законът на Вашия приятел е диагноза. За мен диагнозата, без стратегия за лечение е само дума без значение.
Сега, последният Ви въпрос ме зарадва, защото не фокусира дървото, за да се блъсне в него, а свободните пространства наоколо.
Едно от нещата, които програмирах в себе си е да срещам всяко предизвикателство с въпроса: Кое е в моя контрол и кое не е?
Промяната на обществения фокус или мнение не е в моя контрол. Дори да съм лидер, пак не е изцяло в моя контрол и моя отговорност,защото е симбиоза. Затова решавам да се фокусирам на това, което е в моя контрол , а това е да се образовам и самообразовам ( да разуча начините, по които социалните движения постигат целите си). Например: жените сега имат право да гласуват, но не са го имали преди ;преди 100 години не е имало почивни дни - сега ги има. Какви техники са ползвани? Какви форми на организация са ползвали? Например в Щатите в 1920 жените са получили право да гласуват със стачки, организирани по общности, като са поставили групов ултимаум: без извършване на домакински и съпружески задължения, докато не си получат правата. Сега, знам,че този пример ще предизвика различни емоции, но важното е - постигнали ли са общия си интерес: да!
Това за начало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

41 KingoftheROAD | 19.11.201309:38

ElenaStoyanova
" ....Проблемите не се решават с фокусиране върху тях и диагнози, а с фокусиране върху стратегия за разрешаването им.... Готова съм да фокусирам върху стратегии за промяна.... "

Мислиш ли, че няколко човека тук да "баем", и да се фокусираме за промяна, това може да промени нещо?

И за да не съм голословен бих искал да цитирам основния закон за обществото на моят най-добър приятел: Общественото мнение е муле, а не автомобил, и когато се опитваш да го форсираш хвърля къчове, а не се ускорява. Удивителна Т.е. обществото има голяма инертност, и за да стане промяната, трябва и масово фокусиране, и желание. А в момента по-разграден двор от нашия в България едва ли има. Как да се обединим около общи интереси е въпросът?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

40 ElenaStoyanova | 19.11.201308:12

Феята на смъртта
Съжалявам,не можем да продължим нашия разговор.
Бях предупредена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

39 ElenaStoyanova | 18.11.201323:23

Феята на смъртта

Уважавам мнението на всеки и не споря.
В играта " Кой е прав" всички губят.
Мотивирана съм от идеята за споделяне на мисли, не за поучаване или опит да променям другите.
За да не се повтарям, моля прочетете последното ми изречение от предишния коментар. Готова съм да фокусирам върху стратегии за промяна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

38 Феята на Смъртта | 18.11.201319:47

Елена Стоянова.
Готов съм хубавичката да поспоря с Вас!
Промяната- да, тя винаги е персонална преди всичко, защото е в наша най- голяма власт.
Но, промяната на един народ, промяната на манталитета му- това как ще коментирате? Нима тя е резултат от множество персонални промени? Нееее!
Един човек- или едно общество респективно- се променят преди всичко под влиянието на външни фактори. Дори- примери, ако щете. Винаги, когато един малко интелигентен човек попадне в среда- или е заобиколен от такава!- на интелигентни хора, той неминуемо попива от тях знание. Факт. Много рядко се срещат хора, които не желаят да научат нещо повече и да станат по- добри. Има философи, които са казали, че Битието определя съзнанието. Не съм съгласен! Аз съм от другата половина и смятам, че съзнанието определя Битието! Проблемът е, че у нашето общество- респективно българина като индивид!- отдавна у 2/3 от хората съставляващи го, липсва всякакво Съзнание. Нормално Съзнание. Съзнанието тук диктува- чалгия, простотия, злоба, жлъч и тотално безхаберие. Е, при такива "сладостни" неща, какво Битие искате? Каква Промяна за Бога!? Тук хората НЕ искат да се променят. Ето това ме ужасява.
Иначе сте права за други народи които имат същите герои: да вземем за пример, моят любим Хашек. Чех. "Грехът на поп Ондржей" да вземем за пример. Прекрасен сборник разкази. И там са описани разни мънички душичи и тарикатчета- така, както само Хашек си може. Да, но чехите Промениха ли се? Промениха се. И защо? Ами, защото са били все около или във "компанията на интелигентни нации". Ние в каква компания сме били? И така и не пожелахме да се Променим. И, докато в другата част на Европа са писани романи като "Клетниците", "Ема"... и т.н у нас какво? Болни волове, разпри за наследствената външна тоалетна от пра- чичото на зълвата, Душко Добродушков и Андрешко ... и прочее натурализми.
Обществото създава Промяната, когато мисли Съзидателно и има Колективно Съзнание!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

37 KingoftheROAD | 18.11.201309:05

Мино, и баба ти като е била цял живот директор на училише, все на софтуер ли си е водила дела там? Оная кака, дето искала а й се купи, специализиран софтуер само за нея, щото тя и представа си няма, че може да си набрише проекта и по друг начин?

Не ми се прави на разсеяна, тоя тъп фемизъм научи жените да си мерят някои работи, дето така или иначе ги нямат, с мъжете. Няма по-свещенна глупост НЕ! Всеки пол си има предимства и недостатъци.

И аз не кисна по цял ден тука, но когато имам време, прелиствам тук-там....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

36 ElenaStoyanova | 18.11.201308:27

Феята на смъртта

Аз съм убедена, че всяка национална литература и лична история има примери като тези, които посочвате.
Нашето единствено голямо постижение като хора, което покрива
цялата гама от човешки алтернативи и възможности, е способността
ни да управляваме вниманието си.
На което се фокусираме, то се увеличава.
В тоя свят нищо няма значение, ако няма промяна,защото тя е индикатор за живот. А тя може да бъде единствено персонална, само тя е в нашия контрол.
На всеки от нас е необходима цялата му енергия да побеждава глупостта през краткото време в този свят.
Проблемите не се решават с фокусиране върху тях и диагнози, а с фокусиране върху стратегия за разрешаването им.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

35 Феята на Смъртта | 17.11.201323:56

В България- ни Едисон, ни Айнщайн ...
Тука всички са силно учЕни- с по четири висши и три средни образования и заради това... ни вижте на какво дередже сме!
Няколко много велики българи са казали истината за българина. Ще ви спомена само някой от тях, пък Вие господа си правете изводите.
Ако все още можете, че като гледам как са се натопорчили всички...
Да започваме, а?
"Не сме народ а мърша" П.Р.Славейков 1875
"В механата" Хр.Ботев 1873
"Андрешко" Е.Пелин 1911
"Печената тиква" Е.Пелин
"Бай Ганьо"...
Гочоолу, Дочоолу... Данко Харсъзина...Гуньо Адвокатина...
Бай Ганьо прави избори, Бай Ганьо в депутацията, Бай Ганьо и опозиция, ама де- де...
Мислете си, че сме станали други хора. Нъцки! Даже сме още по- гадни!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани