Европарламентът одобри още 18 млн. евро за бежанците от Сирия в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Европарламентът одобри още 18 млн. евро за бежанците от Сирия в ЕС

Webcafe.bg
06.11.2013, 11:29 (обновена 06.11.2013, 12:41)
Ивайло Калфин

Снимка: © Sofia photo agency

Ако всичко върви гладко, ЕК ще може да разпредели до 2-3 седмици допълнителните средства за бежанците, според нуждите на държавите, поискали помощ, каза евродепутатът Ивайло Калфин

Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри снощи отпускането на допълнителни 18 млн. евро помощ, за страните членки на ЕС, които трябва да се справят с бежанската вълна от Сирия, съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Средствата се прехвърлят от други програми, които няма да могат да бъдат похарчени тази година. Те ще се добавят към 14.4 млн. евро, които наскоро бяха пренасочени от бюджета на ЕС за 2013 г. със същата цел.

"Новата сума трябва да бъде одобрена и от страните членки, но ако всичко върви гладко, Европейската комисия ще може да разпредели до 2-3 седмици парите, според нуждите на държавите, поискали помощ", коментира Ивайло Калфин, който е член на бюджетната комисия на Европейския парламент.

Бюджетната комисия гласува с голямо мнозинство и увеличение с 3.9 млрд. евро на бюджета на ЕС за тази година. Парите са необходими за покриване на исканията за плащания по изпълнени проекти.

Бюджетната актуализация е едно от условията на Европейския парламент за окончателното приемане на многогодишната финансова рамка за 2014-2020 г.

Снощи бюджетната комисия изненадващо отложи окончателното приемане на многогодишния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. Това стана по предложение на докладчика Ивайло Калфин, който призова колегите си да не предпоставят решението на регионалната комисия на Европейския парламент.

Тя трябва да реши утре дали ще приеме постигнатия политически компромис по условията за финансиране по политиката за сближаване през следващите седем години.

"Ако бяхме гласували снощи, нямаше да сме наясно със споразумението, постигнато по структурните и Кохезионния фонд, тъй като не разполагаме с окончателните текстове", обясни Ивайло Калфин.

Той добави, че и второто условие на парламента за съставяне на работна група на високо равнище, която да предложи нова система за собствени приходи, увеличаваща дела им в бюджета за сметка на националните вноски на страните членки, също не е още формално прието от Съвета, макар и за него да има постигнато политическо съгласие.

"У страните членки не се забелязва ентусиазъм за започване на работа на групата, която през 2016 г. трябва да предложи как да се реформира структурата на бюджета на ЕС, така че той да е по-малко зависим от страните членки", изтъкна докладчикът.

Вотът по дългосрочния бюджет беше отложен за следващото заседание на бюджетната комисия, насрочено за 14 ноември. Ако тогава регламентът за дългосрочния бюджет бъде приет, ще бъде възможно Европейският парламент да го гласува окончателно на пленарната си сесия в Страсбург след две седмици, както е планирано и той ще да започне да действа от 1 януари 2014 г.

Дългосрочният бюджет на ЕС за 2014-2020 г. възлиза на 960 млрд. евро. Европейският парламент и страните членки постигнаха споразумение по бюджета на 27 юни, но евродепутатите вече неколкократно отказват да го приемат окончателно, тъй като Съветът, където заседават държавите от ЕС, все още не е изпълнил ангажиментите си.

Те бяха свързани основно с приключване на преговорите по условията за финансиране по различните европейски политики, актуализация на бюджета за 2013 г. с 11,2 млрд. евро и съставяне на работна група на високо равнище за промяна в системата за събиране на собствените приходи на ЕС.

Oще: бежанци  бюджет  държави  ек  еп  сирия  средства 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани