ЕС ще въвежда общи правила за пенсиониране | webcafe.bg
newscafe

ЕС ще въвежда общи правила за пенсиониране

Дина Христова, Светослав Абросимов , в. "Сега"
25.06.2012, 10:16 (обновена 25.06.2012, 10:39)
пенсионери

Снимка: © Sofia Photo Agency

В момента държавите членки имат самостоятелност при вземането на решения в тази област, а препоръките в т.нар. Бяла книга на ЕК, в която са разгледани проблемите на пенсионните системи в съюза, не са задължителни

България може да се окаже с още по-тежки условия за пенсиониране, ако се реализира идеята на президента на ЕС Херман ван Ромпой препоръките на Европейската комисия за пенсионни реформи да станат задължителни за всички страни. Инициативата му ще бъде обсъдена на двудневната среща на европейските лидери в Брюксел на 28 юти.

В момента държавите членки имат самостоятелност при вземането на решения в тази област, а препоръките в т.нар. Бяла книга на ЕК, в която са разгледани проблемите на пенсионните системи в съюза, не са задължителни. Основните сред тях са обвързване на очакваната продължителност на живот след 65 г. с пенсионната възраст, както и изравняване на възрастта за мъжете и жените.

Според президента Херман ван Ромпой обаче в бъдеще трябва да се мисли за общи промени. "Можем да ангажираме всичките 27 държави членки да реформират своите пенсионни системи за определен период и по начин, който води до определена цел. Това по-скоро трябва да се направи по начин, който да ги задължава към тези промени", твърди Ван Ромпой пред германския вестник "Велт ам зонтаг". Той е категоричен, че въпросът ще присъства и в дневния ред на двудневната среща на европейските лидери в Брюксел, започваща в четвъртък.

Макар че България е с една от най-ниските очаквани продължителности на живот и с пенсионна възраст над средната за ЕС, което предполага и най-кратко получаване на пари за старост, при общи правила в целия ЕС най-вероятно ще се наложи годините и у нас да продължат да растат. Това ще се случи, тъй като промените в пенсионните системи ще вземат за база условията към момента на въвеждането им, а се предполага, че продължителността на живота у нас ще расте. По данни на Евростат за България при мъжете скокът на продължителността на живот е с общо 6 месеца между 2008 и 2010 г. - от 69 г. и 10 месеца до 70 г. и 4 месеца. При жените пък увеличението на продължителността на живот е само с 5 месеца - от 77 г. на 77 г. и 5 месеца.

Ще трябва да се вдигне и пенсионната възраст на жените. И след реформата на ГЕРБ, която предвижда от т.г. възрастта да расте с по 4 месеца на година, общо с 3 г. за жените и 2 г. за мъжете, те пак ще се пенсионират различно - съответно на 63 и 65 г. Вероятно заради равноправието между половете от ЕК ще наложат и изравняване на осигурителния стаж, който у нас също расте от 2012 г. с по 4 месеца общо с 3 г., но ще остане различен - 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

България е сред държавите в ЕС, които отделят за пенсии по-малко от брутния си вътрешен продукт от средното за съюза - между 9 и 10%, при 10.5-11% средно за общността. Страната ни е и с едни от най-тежките общи условия за пенсиониране като изискуема възраст и стаж. На фона на очакваната ниска продължителност на живота у нас напълно се изпълняват препоръките пенсия да се получава само 1/3 от трудовия живот. "Това беше така още преди т.нар. реформа на ГЕРБ, което не е никаква реформа, защото бяха предприети мерки само за ограничаване на разходите и на достъпа до пенсия. А това се заобикаля с инвалидните пенсии, броят на които расте. Не се направи нищо за ръст на приходите", коментира един от най-добрите ни експерти в социалното осигуряване Йордан Христосков. Според него стажът от 37 г. за жените и 40 г. за мъжете е максимумът, който може да се изисква. Освен инвалидните пенсии друг проблем на родната пенсионна система са възможностите за ранно пенсиониране, особено на военни и полицаи, които могат да го направят на всяка възраст при само 27 г. общ стаж.

Сега

Oще: ес  пенсиониране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

5 Gastaroll | 25.06.201218:41

Пенсиите са пирамида ! Това е като да си продадеш къщата и да си купиш с парите лотарийни билети Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 25.06.201213:01

Вече е ясно,че Европейската Комуна въвежда Европейски комунизъм.Аз съм ЗА,но само ако се преодолеят проблемите,откроени през периода на реалният социализъм.Всички дърти маймуни,заели високи постове,да се пенсионират незабавно и принудително веднага,щом прехвърлят 50 година възраст.Иначе нещата ще потъват така,както това става и днес. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

3 Bobby_gBG | 25.06.201212:38

По-скоро ще плачем за времето преди ЕС, може би все повече мишки ще осъзнават че там не трябваше да влизаме.

Само да се радваме че не успяхме да влезем в Еврозоната, че тогава можеше и да фалираме заедно с остатъка от ЕС.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 25.06.201211:31

ше плачете за бай ви тошо... мишки седерастични muhihihihi
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 25.06.201210:50

Беше време, когато Европа (западна) процъфтяваше, тогава ние бяхме „зад желязната завеса” и строяхме социализЪмЪ. Ние строяхме социализма, а с действителни социални придобивки се сдобиха тези от Западна Европа.

Сега и ние „барабар Петко с мъжете” сме част от „европейската икономическа общност”, която вече нито е икономическа, нито е общност. Най-бедните сме и сме най-уязвими от кризата в Европейския съюз, защото под мъдрото ръководство на корифеите на икономиката от САЩ главно, спомнете си онзи с едното око, унищожихме държавната и кооперативната собственост на средствата за производство, и се видяхме с тоталната разруха на икономиката. И в резултат ставаме все по-бедни.

А сега, без да сме видяли, поне повечето от нас, някаква полза от еврочленството, ще обречем на мизерия възрастните хора поколения напред.

Когато къщата се срутва, всеки разумен човек по най-бързия начин ще се изнесе от там. И ние, българите, трябва да се спасяваме, докато е време. Вярно е, че двайсетина хиляди български еврочиновници, заедно със семействата си, ще си развалят рахатлъка. Но мисля, че ще го понесем.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани