2014 - повратна точка за икономиката | webcafe.bg
newscafe

2014 - повратна точка за икономиката

Webcafe.bg
15.01.2014, 14:28 (обновена 15.01.2014, 17:03)
Пари, мишка, клавиатура

Световната банка иска нови работни места в развиващите се страни

Според Световната банка, глобалната икономика е достигнала своята повратна точка и растежът ще се засили през 2014 г. В годишния си доклад организацията посочва, че по-богатите страни вече са оставили финансовата криза "зад ъгъла" и това би трябвало да подпомогне развиващите се страни.

Очакванията са БВП на глобално равнище да се вдигне с 3.2% през тази година при ръст от 2.4% за 2013 г. Скокът ще дойде основно от развиващите се икономики, които се очаква да растат със средно 5.3% през следващите месеци.

В същото време, Световната банка предупреди, че растежът е изложен на риск от оттеглянето на мерките за стимулиране на икономиката в САЩ. Федералният резерв вече затегна програмата си за изкупуване на държавни облигации, която преди струваше по 85 млрд. долара на месец.

Според анализаторите, това може да вдигне лихвите и в резултат да възникнат затруднения за паричните потоци от и в развиващите се страни, а освен би изложило на риск и стабилността на световните пазари. Икономисти посочват, че Бразилия, Турция, Индия и Индонезия са били най-застрашени от процесите в САЩ, но до този момент не са възникнали значими затруднения.

"Глобалната икономика набира скорост и това би трябвало да подпомогне растежа в развиващите се страни в близките месеци. Въпреки това, за да се ускори намаляването на бедността, те трябва да предприемат структурни реформи, които да доведат до създаването на нови работни места, укрепване на финансовата система и разпъването на "предпазни мрежи“ в социалната система“, заяви президентът на Световната банка Джим Йонг Ким, цитиран от Би Би Си.

Oще: бвп  развиващи се страни  ръст  световна банка  федерален резерв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 15.01.201418:36

Цялата работа ужасно заприличва на приказките за светлото комунистическо бъдеще /само веднъж да преминем през развития социализъм и неговите кризи/ Усмивка.
И тогава започваш да се промъква и едно съмнение - дали целия свят вече не се управлява от една глобална болшевишка Партия /с ограничен достъп/. И кой в края на краищата спечели Студената война? Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 15.01.201416:08

Тя Световната банка това май го казва за поне трета поредна година /или може би пета - вече забравих какво обещаваха световните икономически гении преди 5 години/ Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани