Бургас отново се вдигна срещу Lafka | webcafe.bg
newscafe

Бургас отново се вдигна срещу Lafka

Webcafe.bg, по Нова телевизия
22.04.2014, 09:00 (обновена 23.04.2014, 11:23)
лафка

"Никъде го няма това нещо – производител, дистрибуция и търговия да бъдат собственост на една фирма", заяви протестираща пред общината в Бургас

Десетки търговци и наематели на павилиони за цигари, вестници и дребни пакетирани стоки се събраха на протест пред общината в Бургас, където се придвижва промяна в общинска наредба, позволяваща им да наемат повече от един такъв обект. Хората се опасяват от монополизиране на пазара - и навлизане на веригата Lafka.

„Тази поправка е абсурдна. Няма как малката фирма да се конкурира с монополната верига", заяви пред Нова телевизия Николай Димитров, представител на недоволните. Те твърдят, че оранжевите павилиони получават информация за най-добрите локации в града, и се появяват там, макар официално да нямат разрешение.

Недоволните оспорват предложението, с което се дава възможност на всеки търговец да наема повече от един общински обект. Те не вярват, че ще могат да вземат повече обекти, тъй като за целта трябва да изтеглят кредити, а смятат, че павилионите ще бъдат дадени на конкретни хора и вериги.

Хората се оплакват, че и сега производителите не им доставят цигари - по веднъж в седмицата, а за Lafki-те - има доставки всеки ден, като дори там се предлагали и промоции. Те недоволстват, че общинските съветници са ги предали, въпреки че точно те са ги избрали.

Протестиращите твърдят, че е заплашено препитанието на 5000 семейства в Бургас от навлизането на оранжевите павилиони на „Табак Маркет" АД. "Никъде го няма това нещо - производител, дистрибуция и търговия на дребно да бъдат собственост на една фирма", заяви протестираща.

„Предложението за промяна в наредбата го внасяме с мотива да създадем равни възможности за всички търговци. Полезно е за най-малките търговци да ползват няколко обекта законно, защото в момента заобикалят закона и регистрират по няколко различни фирми", заяви водачът на групата на общинските съветници от ГЕРБ-Бургас Димитър Людиев, които внесоха предложението.

Общинарите казаха "да"

Той уточни, че в предложението не се дава възможност за преотдаване под наем, но и не съдържа максимален брой обекти, които даден търговец може да получи. Точката бе вкарана като първа в програмата на Общинския съвет по предложение на БСП. Напрежението малко преди 09:00 часа ескалира.

Около 200 души влязоха в залата в Дома на нефтохимика, където се провежда заседанието на общинския съвет, и поискаха да присъстват, докато се обсъжда и гласува спорното предложение.

В крайна сметка то бе прието, въпреки възраженията на местните търговци.

Именно от Бургас тръгна недоволството срещу пазарната експанзия на Lafka. По-рано Апелативният съд на морския град отмени предварително наредбата, тъй като в нея имаше условия да се продават и вестници, и цигари, и пакетирани издения в търговските обекти на веригите, а останалите търговци имат право да наемат от общината само един обект или място за павилион.

През февруари т.г. търговски сдружения от цялата страна се обединиха в Национален координационен център на малкия бизнес, искайки от правителството да ги защити от появяващия се монопол на Lafka.

"Табак Маркет" отговори, че това е черна кампания срещу тях, тъй като заемат малък пазарен дял и са далеч от монополно положение - с 550 от общо над 20 000 такива търговски обекта. Те твърдят, че подават ръка на малкия и семеен бизнес, предоставяйки им техния франчайз модел, който да използват - като брандират павилионите с Lafka.

Oще: lafka  бургас  лафка  монопол  търговия  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 22.04.201414:29

ЛаФка в България е за ПодиграФка,даже за Еб*Фка!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 22.04.201410:36

Имат основание, че ще бъдат прогонени от тази пазрна ниша, но нямат никакъв шанс да върнат „колелото на историята” назад.

Търговските жериги и веригите за услуги са като злокачествен рак, който ще довърши средната класа от дребни търговци и производители.

Веригите са като прахосмукачки и за най-дребните печалби, които дребните предприемачи биха могли да реализират с дейността си.

Не е далече денят, когато ще видим и верига, която ще обхване и просията пред храмовете и по улиците. Така или иначе и там има се реализира оборот, който си е чиста печалба.
   

оценка

+6 -1

Най-коментирани