Холандия ще е третата страна след Франция и Белгия, където се забранява покриването на лицето. Франция вече забрани и молитвите на открито | webcafe.bg
newscafe

И Холандия се кани да забрани бурките

Webcafe.bg
17.09.2011, 15:32 (обновена 17.09.2011, 18:04)
Бурка

Снимка: © Getty Images

В Холандия жени в бурка се срещат много рядко, но въпреки това...

Холандия възнамерява да забрани пълното покриване на лицето, практикувано от мюсюлманки, защото е в противоречие с холандския начин на живот и култура, предаде агенция Ройтерс.

Предложението се внася за одобрение първо в Държавния съвет, после - в Административния съд, и чак след това в парламента. Не са посочени срокове за приключване на процедурата.

Напълно прикритите лице на мюсюлманки не се срещат масово в Холандия, но много жени, изповядващи исляма, носят забрадки.

Ако забраната влезе в сила, Холандия ще е третата страна след Франция и Белгия, където се забранява покриването на лицето. Франция вече забрани и молитвите на открито, а Швейцария - минаретата на джамиите.

Наред с това премиерът Марк Руте обяви, че ще се въведат и по-строги изисквания за имигрантите и търсещите убежище, които желаят да получат холандско гражданство. Новите условия са те да докажат, че имат законни доходи и поне от 3 години не са получавал финансова или социална помощ.

Репутацията на Холандия като място за сравнително лесно имигриране се промени през последните десетина години. Това отразява притесненията на избирателите от големия брой мюсюлмански имигранти, коментира Ройтерс.

"Правителството смята, че носенето на облекло, което напълно или почти изцяло покрива лицето, фундаментално противоречи на принципите ни за обществен живот, където хората са разпознавани чрез лицата им", се казва в официалното съобщение.

"Прикриването на лицето пречи на това и е против принципите на равнопоставеност между жените и мъжете и особено между жените."

Новите мерки отразяват още и растящото влияние на антиимигрантски и антиислямски настроения популист Геерт Вилдерс, чиято Партия на свободата е третата по големина в парламента и на чиято подкрепа се крепи кабинетът.

Правителството на малцинството има споразумение в Партията на свободата за подкрепа в парламента срещу по-твърда политика по въпросите на исляма и имиграцията от държави, които не принадлежат към Запада.

Освен това Холандия е и страната, която се противопоставя на членството на България и Румъния в Шенген.

Управляващата коалиция между либерали и християн-демократи вече се сблъска със съпротивата на Вилдерс за спасяването на закъсали държави в еврозоната и се нуждае от подкрепата му, за да продължи с важни, но непопулярни, бюджетни съкращения.

Oще: бурка  имигранти  ислям  мюсюлманки  партия на свободата  покривало  правителство  холандия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 09:25

5 osho | 19.09.201111:53

Рестрикциите са разбираеми като напълно логичен способ една държава да се опази от наплив на ултраислямизирани елементи, които често пъти са и маргинални социални слоеве (разбирайте - по-бедни и и многолюдни) и които избират страната за своя родина, не за да се впишат и съобразяват с традициите на това общество, а за да се капсулират в своята култура и религия. Формулата, която е изключително изгодна за ислямските емигранти е - демократична и етнически търпима среда, с хубава социална система и цивилизовано отношение към правата на човека ( за разлика от техните родни страни ).

На тях това им изнася, защото така никой не ги закача, когато изповядват религията си и държат на ценностите си. А в цялата тази толерантност къде остават културата, традицията и нац. идентичност на местните? Дали тя постепенно не остава на заден план, докато страната им се пълни с всякакви, с които цивилизационния дълг налага да се съобразяваш, но те не се съобразяват с това къде са попаднали?

Колкото до решението срещу влизането на България и Румъния в Шенген - да, холандците имат право да мислят така. Защото те имаха и все още имат огромни проблеми с пълчищата цигани, които нахлуват в страната им, мърсят, просят и вършат престъпления, източват социалните им фондове и се канят да паразитират и на техен гръб.

Ако аз съм холандски политик, ще постъпя и по двата въпроса по този начин - ще защитя интересите на страната си, независимо на кой как му се ще да го тълкува!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 22:39

4 Blumkvist | 17.09.201123:46

На това му викам: Сетила се Мара, да се побара.

Следващите рестрикции ще са срещу режима за наемане на чуждестранните работници.

Колкото и толерантни да се пишат всякакви розовобузести и дебелогъзи европейци, крайно време беше да се усетят, че с тая толерантност ще си развалят рахата.

Дали обаче не е малко късно? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 17.09.201118:43

Тези мерки ми напомнят времето, когато като мярка за защита на младото поколение от вредното влияние на западната култура, се прилагаха мерки от същия род:

цепеха тесните поли и панталони (истинският комсомолец носеше панталони широки сорок пят);

ако си оставиш брада или дълги бакембарди винаги ще се намери милиционер, който да те заведе до най-близката бръснарница, където да те приведат в „опрятен вид” за твоя сметка;

и още други мероприятия в тази насока с цел социалистическата младеж по нищо да не прилича на битниците, които, в интерес на истината, минаваха през България, през Турция и така нататък - за Непал.

Не че мисля, че тези мерки са безполезни за приобщаване на емигрантите към европейските цености, просто по асоциация се сетих за онова време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 13:24

2 bzb | 17.09.201117:21

Така не се пази ничие културно наследтвто, а се прави политика и елементарен ПР. Ако някой го еняше за културното наследство, светът щеше да е много различен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 17.09.201117:06

Много хубаво решение, браво! ДА!
Ето така се пази културното наследство и традициии на една страна! А не като нас!
Айде сега многознайковците да отговорят кои държави са по-големи демокрации - Франция, Белгия, Швейцария и Холандия, или България?! И как така става, че в тези стари демокрации се забраняват толкова много религиозни неща, а при нас става точно обратното - не само, че са разрешени, ами и постоянно се реве за още права на малцинствата! Защо тези държави никой не ги обвинява в религиозна нетърпимост и не ги обвинява за "опит за нарушаване на етническия мир"?!
Крайно време е да се разбере - това е България - обществените, културните, религиозните и езиковите правила са за всички и трябва да се спазват от всички! Всеки, който живее в България, марсианец или не, трябва да се съобразява с тях! А щом не му харесва да реши какъв точно се чувства и да отива да живее в държавата, поданик на която се чувства! И да спазва нейните правила!... Удивителна
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани