Горни Лом: Взривоопасният резултат от формалния контрол | webcafe.bg
newscafe

Горни Лом: Резултатът от формалния контрол

Webcafe.bg
02.10.2014, 09:34 (обновена 04.10.2014, 09:26)

1 от 2 снимки Назад Напред

взрив във фабриката за утилизация на боеприпаси край горни лом

Снимка: © Нова телевизия

Държавата е била наясно с рисковете от злополука в Горни Лом. И какво от това?

"Този завод повече няма да работи"

Думите са на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в поредно извънредно пряко включване от Горни Лом, където вчера се взриви цех във фабриката за утилизация на мини.

Поредният тежък инцидент в предприятие с високорискова дейност извади на показ познатите проблеми - формален контрол и затваряне на очите за дейност на ръба на закона с оправданието за запазване на работни места в най-бедния район на страната.
Резултатът - трети взрив в Горни Лом за последните 7 години, по-силен и смъртоносен от всички инциденти досега.

Кой проверява завода в Горни Лом?

Завод "Видекс" се намира на територията на някогашната фабрика "Миджур" край с. Горни Лом, област Видин. Дружеството-собственик е лицензирано за производство и търговия с взривни материали, средства за взривяване и други стоки със специална и двойна употреба. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси.

Фабриката подлежи на проверки от служба "Контрол на общоопасните средства" към МВР. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов призна, че последната проверка е осъществена само преди няколко дни с извод за сериозни нарушения.

На 10 септември служителите на КОС са установили, че в завода се съхраняват боеприпаси в непригодни помещения, както и че има разминавания между декларираното количество боеприпаси и наличните взривоопасни материали.

Проверяващите са издали предписания и при повторната проверка на 26 септември са преценили, че изискванията им са изпълнени. Една седмица по-късно на мястото на цеховете има кратер.

Защо обаче фабриката е оставена да работи до този момент, след като от 2007 г. гърми за трети път?

Тогава при взрив на поточна линия един мъж умира на място, а друга жена е ранена. Три години по-късно серия от взривове унищожава напълно два от цеховете в завода. При тежкия инцидент са пострадали четирима работници.

Въпреки това фабриката продължава да съществува, тъй като осигурява работа на 150 души от района.

Справката на Инспекцията по труда също показа, че проблемите с безопасността за работещите в завода са били известни на държавните контролни органи. Служебният министър на труда Йордан Христосков отчете, че при проверка във фабриката на 6 август са установени 13 нарушения, заплашващи живота и здравето на хората - старо работно оборудване, липса на задължителния втори изход на цеха за утилизация, съхранение на боеприпаси на самия изход, затрудняващи бързата евакуация от цеха и т.н. Липсвала е най-елементарна инструкция за работа в цеха, в който се обезвреждат мини.

Заплащането на служителите във фабриката е варирало между 280 и 1000 лева. По информация на бивши служители във взривения цех се е работело на три смени, включително с нощни дежурства.

"Почти две години и половина беше без работа. Не знам как му падна тая възможност тук и започна. Знаеше, че е тежко и опасно", споделят пред журналисти роднини на работник, който е в неизвестност след експлозията. "Казвала съм му хиляди пъти да се откаже от тази работа, която е опасна за живота. За съжаление за 250 лева ето докъде доведе това нещо".

Последното месечно възнаграждение, което хората от фабриката са получили, е под минималната заплата и е в размер на 240 лв., каза социалният министър Йордан Христосков. От началото на годината са наложени 7 акта.

"Тепърва предстоят сериозни проверки от страна на нарушенията на трудовото законодателство", обясни социалният министър, след което се закани да закрие завода.

„За мен това е следствие на човешка грешка от някой работник. Има работници на 3-4 дни, до седмица опит, не се знае кой какво е работил", признава главният енергетик на предприятието.

Все още няма потвърдена информация какво точно се е случило, за да се стигне до тежкия инцидент.

Но е ясно какво не се е случило - контрол.

Oще: взрив  горни лом  експлозия  завод  трагедия  траур  фабрика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2014, 13:55

5 Bulgakov | 04.10.201413:57

В България ако не гръмнеш в завода където работиш, ще те блъсне някой пиян на автобусната спирка докато чакаш автобус, или ще паднеш с асансьор от 9 етаж, или пък ще се отприщи събралата се в дерето мръсна дъждовна вода и ще се удавиш, ще се запали влака или автобуса от София за провинцията и ще изгориш в него, а може и да си професор но да те нахапят кучета в парка докато си правиш сутрешния джогинг и да умреш. Изобщо опасностите дебнат навсякъде.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 03.10.201413:13

""Този завод повече няма да работи"
Думите са на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков "

Е да, ама го е казал вчера, когато там е останал само кратер, а не на 10.09 или на 26.09.
И защо е бил трисменен режимът на работа? Какво е това непрекъснато производство, освен ако не се е налагало бързо и неконтролирано да се свърши нещо смърдящо отвсякъде!?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

3 puebloto | 03.10.201402:37

е няма и да стане ясно............баси олигофрените Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2014, 01:09

2 desita | 02.10.201415:35

В България всички нещастия стават заради некъдърността на институциите и на хората. Наводнения заради непочистени корита на реки, раздадени на концесия язовири на хора, които не са хидро инжинери, гърмят заводи. Затова пък захранваме Лондон с хидроинжинери, които да чистят метрото. Мисля, че трябва незабавно да затворим атомната електроцентрала, защото не сме достатъчно умни, за да я ползваме и ако стане някоя авария ще изтрием България от лицето на земята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2014, 10:07

1 TheNomad | 02.10.201412:33

Формалния контрол си има опашка:

http://ivo.bg/2014/10/02/12839/
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани