238 деца с увреждания са починали в специализираните домове през последните 10 години, показва съвместна проверка на Български хелзинкски комитет и прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

Деца умират от глад, студ и бой в социални домове

Webcafe.bg
20.09.2010, 12:22 (обновена 20.09.2010, 14:15)
борис велчев

Снимка: © БГНЕС

Срам ни е и ни учудва, че в 21 век деца умират от глад, каза главният прокурор Борис Велчев

За последните десет години 238 деца с увреждания са намерили смъртта си в специализираните социални домове в България. Данните станаха известни по повод съвместна проверка на Българския хелзинкски комитет и прокуратурата.

Три четвърти от случаите е можело да бъдат предотвратени. 58 от тях са починали само за последните три години след скандала в Могилино, появил се наяве за първи път след филм на BBC. В 149 от случаите децата са починали в самите домове, а не в болница, което означава, че не са били хоспитализирани.

84 деца са починали от общо изтощение на организма, 13 са намерили смъртта си заради лоша хигиена, а шест - вследствие на злополуки като измръзване, задушаване, удавяне и т.н. Пневмония е убила 36 от децата. В два от случаите смъртта е настъпила заради насилие, а в 15 причината не е изяснена.

166 досъдебни производства са в процес на образуване, съобщи по този повод главният прокурор Борис Велчев. Според него това са случаите, в които има данни за престъпна безотговорност и затова, че не са полагани усилия, за да се избегнат. Става дума за дела срещу неизвестен извършител, уточни Велчев.

В процес на разследване са 27 случая, свързани с физическо насилие и сексуални посегателства върху деца.

Тези домове се наблюдават от 18 прокуратури в страната. По думите на главния прокурор в направените проверки по домовете има "непонятни" неща. 

При 80% от случаите на детска смърт в домовете никой не си е направил труда да уведоми МВР или прокуратурата, за да бъде извършена проверка, а при много от случаите не са направени аутопсии.

Най-фрапиращите данни са от дом за деца в Добричко. Там има 56 смъртни случаи за 10 години. Срам ни е и ни учудва, че в 21 век деца умират от глад, каза Борис Велчев.

Имало случаи на недохранване, насилие, връзване и третиране с опасни медикаменти, казват от БХК.

Директори и персонал на домове за деца с увреждания ще бъдат проверявани в случаите на смърт поради немарливост.

От миналата година е започнал процес на закриване на такива домове и търсене на алтернативи за настаняване на децата, каза Надя Шабани, шеф на Агенцията за закрила на детето.

Всяка година държавата дава 12 млн. лева за 23 дома за деца с увреждания. 

Глад и системно недохранване в 21 век

От 2000 г. до 2010 г. смъртните случаи са 238, а от 2007-а насам са констатирани 58 смъртни случаи, заяви Маргарита Илиева, зам.-председател на Българския хелзински комитет. "Тази година продължиха да умират деца. Те не умират от уврежданията си и поне 3-4 от тези смъртни случаи са били предотвратими. Причина за 31 от смъртните случаи е гладът и системното недохранване, 84 от децата са починали в следствие от занемаряване, 13 от тях - заради лоша хигиена, 36 смърти - от пневмония, тоест от студ или залежаване, а две деца са починали от насилие, упражнено върху тях. Не е установена причината за 15 смъртни случая. Дори аутопсия не се прави, а документацията за това защо умират децата е изключително нередовна", коментира Илиева.

Започнатото от прокуратурата няма амбицията да реши проблема. Това, което прокуратурата може да направи, е да даде възмездие и да упражни превенция.

Домовете с най-тежки условия за деца са Медвен, Могилино, Гомотарци, Сладък кладенец и Петрово, показват данните.

Задължителните предписания на РИОКОЗ не се спазват в домовете. 49 деца са починали без да бъдат хоспитализирани, въпреки тежкото им състояние.

Данните показват и, че деца в тежко състояние, които са изведени от един дом, като този в Могилино например, и са преместени в по-добър, не само оцеляват, но и се усеща напредък в развитието им.

103 са децата, за които в момента има реален риск да умрат от недохранване. 622 са случаите на тежки зарази и опаразитяване, а поне 7 са случаите на сексуално насилие, най-малко 8 на физическо насилие, в това число и обесили се.

Поне в 8 институции децата се връзват за наказание и има поне 17 документирани такива случая. Деца са прекарвали месеци от живота си вързани. На някои се предписват много тежки лекарства, за да се контролират. Над 90 деца са химически обуздавани с медикаменти. На 167 деца са били изписвани опасни лекарства, често вредни и излишни.

Oще: борис велчев  глад  деца  могилино  социални домове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.