ЮНЕСКО призна най-старата турска традиция | webcafe.bg
newscafe

ЮНЕСКО призна мазните борби

Webcafe.bg
23.11.2010, 13:08 (обновена 23.11.2010, 16:09)
мазни борби

Народните борби имат и ага, който се избира с наддаване всяка година,

Най-старата и популярна традиция в Турция - народните мазни борби Къркпънар в Одрин - бе включена в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в света.

Одринските народни борби са с над шествековна традиция. През 2011 г. ще се организират за 650-ти път. Те се провеждат на зелената морава и в тях участват от 7 до 77 годишни любители на борбата. Има четири категории, като на победителя в най-тежката категория се връчва наградата "златен колан" и той получава титлата "башпехливан" до следващите борби.

Известни са като "мазни", тъй като състезателите преди борбата се мажат отгоре до долу обилно с олио, за да се изплъзват от хватките на противника.

Народните борби имат и ага, който се избира с наддаване всяка година. Той носи традиционно облекло и се движи с мерцедес, на който пише "Ага на Къркпънар", което също е част от традицията.

Той организира борбите следващата година. Освен това награждава и победителите в борбите и другите конкурси и посреща гостите на събитието.

Традиционните борби представляват едноседмичен фестивал, на който има фолклорни представления, панаир, сергии, конкурс за красота, както и кулинарни конкурси. Участват и фолклорни групи от чужбина. Така събитието придобива международен характер. Последните три дни са отредени за мазните борби.

В списъка на ЮНЕСКО бяха включени още две турски традиции - ритуалът Семах на алевитите и бекташите и Раздумките, наричани "Сохбет". Семах е ритуален танц, чиито корени идват от Балканите, а Сохбетите е старинна традиция в Анадола - събирания само на мъжете, на които се обсъждат социални и културни теми, акцентира се на традициите, солидарността, взаимопомощта.

Oще: традиции  турция  юнеско 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани