България с все по-несвободни медии | webcafe.bg
newscafe

България с все по-несвободни медии

Webcafe.bg, по БГНЕС
30.01.2013, 17:01 (обновена 03.02.2013, 11:55)
Оператор

Снимка: © Явор Николов

Свободата на медиите от години е проблем у нас

Само за една година България се срина със седем места в класацията за свобода на медиите на Репортери без граници. В момента страната ни е на 87 място.

Повечето западни посланици у нас са коментирали проблемите на медийната среда, а немският посланик Матиас Хьопфнер даже се оплака, че негово интервю е било цензурирано от редакторите на вестник "Монитор".

Според индекса на Репортери без граници от 2009 г. страната ни трайно върви надолу по свобода на медиите: през 2009 г. е на 68-о място, през 2010 г. - 70-о, а през 2011 г. и 2012 г. - с десет места по-надолу. Свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза.

Македония отбелязва забележителен спад през тази година - цели 22 места, които й отреждат незавидното 116-то място заради отнети лицензи на медии и влошаването на средата, в която журналистите се трудят.

На първо място в класацията традиционно е Финландия, а последна е Еритрея.

"В рамките на Европейския съюз индексът продължава да отразява ясно обособено разминаване между страни като Финландия и Холандия, които винаги са били сред отличниците, и държави като България (80-то място), Гърция (70-то) и Италия (61-во). Тези държави продължават да не се справят с проблема за нарушаване на свободата на медиите в тях поради липса на политическа воля", пишат от „Репортери без граници".

Франция е дръпнала с 6 места нагоре - от 44 на 38, Испания е на 39, а Румъния - на 47 място.

Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, констатират „Репортери без граници". Например смазването на протестите в Беларус след преизбирането на президента Александър Лукашенко отпрати страната с 14 позиции надолу - на 168 място. Турция, която се рекламира като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148 място. Забравяйки за политическите реформи, юридическата система на Анкара предприе вълна от арести на журналисти, която е без прецедент в новата история на страната от времето на управлението на военните.

Според авторите на проучването индексът от тази година за повечето страни не е повлиян от драматични политически събития и дава по-добро отражение на подхода и намеренията на правителствата по отношение на свободата на медиите в средно- и дългосрочен порядък

Oще: медии  репортери без граници  свобода на словото  цензура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2013, 09:10

3 Spartak Popov | 31.01.201309:49

Хубаво ни си е местото, а и ни приляга като плетена ръкавица. Странното е че сме толкова нависоко в тази класация, с тези блюдолизци и гъзомийници на всички нива в електроните и печатни медии. Всички те вече три години и половина словославят една мутра и мутренските Му похвати. За целия тзи период почти няма статия или антрифиле във вестник в който да не се изтъква "харизмата" Му, начина Му да общува с народа - като го лъже нагло и безпар-донно, да взема важни решения по частни проблеми, които се прославят в небесата.
ЛИПСВА НАЙ-ВАЖНОТО: Липсват въпросите, които свободната преса би задала към всеки самозабравил се управник. Защото има една всеизвестна максима: ВСЯКА ВЛАСТ РАЗВРАЩАВА, А АБСОЛЮТНАТА - АБСОЛЮТНО !
Абсолютната му власт - над НС, МС и медиите, води и до създаване на неистински образи в съзнанието на електоралната единица /човека/, който не блести с много висок умствен потенциал. С помощта именно на медиите ПРЕДСТАВАТА ЗАМЕСТВА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, т.е. напудряме и напарфюмираме всичко, въпреки че сме осрани до устата.
Страната ни е неизменно в дъното на всички класации. Светът е в криза, но ние сме в двойно по-голяма, защото като малка и бедна държава нашата икономика не би могла да се изправи на крака без държавна намеса. Това не само не става, но и се случва обратното - държавата потиска частния бизнес ня всеки, който не Му се отчита - не него или на Цв.Цв., но затова никоя медиа не говори.
Казаха се много думи за златните пръствни на жената от Сопот, но никой не не направи аналогия за жилищата на българите - колко от тях са от времето на "соца" и колко след това ? Това също е работа на медиите, но в България те са като швейцарските маймуни - глухи, слепи и неми.
ЗАТОВА И СИ ЗАСЛУЖАВАТ МЕСТОТО - в дъното след много африкански и азиатски страни и далеч от 99 5 от европейските.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

2 aryan | 31.01.201301:02

Крайно време е да се смени наименованието журналистика в тази държава с политслугинство или политико-угодничество или с мозъкомоделиране.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2013, 15:48

1 Patriotka | 30.01.201317:46

БЪЛГАРИЯ е във война с ТУРЦИЯ. Изгубихме СОФИЯ ! Твоята страна се нуждае от ТЕБ ! Присъединете се към най-големият геополитически военен симулатор. ИДЕАЛЕН за да прекарвате скучните моменти пред компютъра, както и да направите много приятелства! Разбира се, можете да играете НАПЪЛНО безплатно! Помогни ни!
http://goo.gl/LJuVb
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани