Българите мохамедани - "чужди сред свои" | webcafe.bg
newscafe

Българите мохамедани - "чужди сред свои"

Webcafe.bg, по БТА
05.11.2012, 14:03 (обновена 05.11.2012, 14:38)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Хасан Айваз, бивш мюфтия от Гоце Делчев: Единение между българи християни и българи мохамедани е възможно, стига политиците и религиозните лидери да спрат да ни използват за съмнителни политически цели

Българските и турските власти и религиозни водачи да престанат да злоупотребяват с българите мохамедани и да гарантират правото им на самоопределение. За това призоваха днес от културно-просветната организация на обединените българи мохамедани и българи християни Дружба "Родина", съобщи БТА.

В декларация по повод стогодишнината от Балканската война и от насилствената християнизация и смяна на имената на българите мохамедани се призовава за единение между двете религиозни общности в страната. Организацията настоява българските и турски историци да изследват обективно този период и по нататъшната съдба на българите, изповядващи исляма.

Остро осъждаме фалшификациите за участие на българската армия в издевателства над мирното население, не приемаме непоследователната и противоречива политика на българската държава към българите мохамедани и актовете на насилствена смяна на техните имена и вяра, се посочва в декларацията.

Отхвърляме политиката на асимилация и турцизация на българите мохамедани, които живеят на територията на Турция, както и ограниченията да говорят и изучават майчиния си български език, се казва още в декларацията.

Единение между българи християни и българи мохамедани е възможно, стига политиците и религиозните лидери да спрат да ни използват за съмнителни политически цели, заяви Хасан Айваз, бивш мюфтия на Гоце Делчев.

Според директора на училището в с. Рибново Манчо Джуркин българите мохамедани винаги са се чувствали "чужди сред свои". Грубата намеса на политиците в историята трябва да спре, за нас е важно да се чувстваме българи и да не забравяме своите корени, заключи акад. Георги Марков, съучредител на организацията.

Вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган определи като правилно решението на общинските съветници от партията в Кърджали да гласуват с "въздържал се" по предложението за обявяване на ген. Васил Делов за почетен гражданин на града. Той апелира за общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г., и сравни Балканската война с възродителен процес. Полемиката в Кърджали предизвика политически скандал, който стигна до парламента.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.