В България дрогата убива най-много | webcafe.bg
newscafe

В България дрогата убива най-много

Webcafe.bg
24.11.2010, 16:39 (обновена 25.11.2010, 10:41)
наркоман

Снимка: © Getty Images

Едва 15% от потърсилите помощ от националната информационна линия потребяват наркотик лично.

Дрогата в България взема най-много жертви.

България е с най-високата степен на смъртност след употреба на наркотици сред страните от ЕС, показват данните от европейско проучване, цитирани от заместник-посланика на Холандия Мартайн Елхерсма на форум за дрогата днес. 

Майка, на средна възраст 45 години и от София. Такъв е профил има човекът, който според данни на Асоциацията за рехабилитация на зависими "Солидарност" използва най-често първата българска национална информационна линия за наркотиците и алкохола. Тя е създадена от асоциацията с помощта на Холандия. 

1198 души са потърсили помощ от операторите на линията по телефон, чат, форум или електронна поща от февруари 2009 г. до ноември 2010 г., показват данните от анализ на дейността на информационната линия.

Най-често първият контакт с операторите се осъществява от родители на младежи на възраст 16-26 г., които употребяват и имат проблем с наркотични вещества и много по-рядко от самите употребяващи, каза изпълнителният директор на фондацията Елена Николова.

Едва 15% от потърсилите помощ потребяват наркотик лично.

9% от регистриралите се се упоменават като „роднини". Според асоциацията това са най-често бабите и дядовците на зависимите, което показвало ясно, че в обществото все още битува силна „стигма" по темата.

11% от търсещите помощ искат да решат проблем с алкохола или наркотиците на тяхната половинка.

Висок е делът на тези, които са се свързали с линията, за да задоволят интерес или любопитство за ефекта от различни видове наркотици, отчитат още от асоциацията.

Най-често с въпрос или молба за помощ към операторите са се обръщали софиянци, а значително по-малко са регистрираните обаждания на хора от Пловдив (5%) и Бургас (4%).

Сред най-обсъжданите във форума въпроси са "Къде може да се направят кръвни тестове за наркотици" и "Има ли начини за манипулация на слюнчените тестове, които се правят от пътните полицаи".

От създаването си досега сайтът е генерирал около 106 000 уникални посещения.

В България единственото лечение на наркозависимите е чрез метадонови програми и в няколко от психиатриите в страната. Държавата не подпомага и финансира наркокомуни, нито пък наркоманията е призната за болест.

Oще: ес  наркотици  смъртност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.