Бойко Борисов, един миролюбив лидер | webcafe.bg
newscafe

Бойко Борисов, миролюбив лидер за 6 месеца

Webcafe.bg
02.01.2013, 10:59 (обновена 02.01.2013, 12:47)
ББ

Снимка: © БГНЕС

Миролюбие ще обземе Бойко Борисов до изборите

Социологът Андрей Райчев прогнозира в следващите 6 месеца Бойко Борисов да се изказва все по-миролюбиво и да бъде един миролюбив лидер.

"Вижда ми се повече от очевидно, че българският народ няма да понесе нова тройна коалиция, но със сигурност мога да кажа, доколкото един социолог може да е сигурен шест месеца преди изборите, че ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт след юли", коментира Райчев пред bTV.

Той смята, че Борисов и ГЕРБ няма да успеят да спечелят над 100 депутати, за да управляват самостоятелно. Бойко Борисов е Борисов докато печели, каза Райчев.

Социологът коментира и предстоящия референдум и смяната от страна на ГЕРБ на въпроса, на който трябва да отговорят българите. "България прекрасно може да живее без тази централа и с тази централа. Най-тъпото е да сме ту с нея, ту без нея и това правим вече 20 години, вместо да накараме политиците да се обединят около едно от двете решения.

Малка страна сме с раздърпан елит и ни дърпат така големите, коментира той. Според него е много лошо, че обсъжданията се въртят не около въпроса на националното допитване, а около самия референдум.

"Кой ви каза, че рейтингът на ГЕРБ е висок?"

"Кой ви каза, че рейтингът на ГЕРБ е висок?", пита социалният антрополог Харалан Александров в интервю в "Труд".

"Просто на останалите е отчайващо нисък. Разочарованието е повсеместно, остатъчната подкрепа е сдържана, възторзите са дирижирани. Вече няма да видите снимката на Борисов по малките магазинчета и канцеларии из страната, като преди години. Въпреки че ефективно овладя лостовете на властта, че си купи външна подкрепа и че липсва ярка алтернатива, ГЕРБ трудно ще задържи водещата си позиция, ако не успее да пресече спиралата на обедняване и пролетаризиране на нацията.

Нека не се заблуждаваме - в страната назрява негодувание, носи се глух ропот, надигаща се вълна от протести. Това неизбежно ще изостри политическия конфликт и може да доведе до драматични обрати в управлението и - което особено ме притеснява - до отказ от добрите, смислени политики, които това правителство започна".

Oще: андрей райчев  бойко борисов  герб  депутати  избори  коалиция  партии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

2 aryan | 03.01.201300:57

Народ от мазохисти има нужда от управник садист,в противен случай не се чувства задоволен .Това е големия проблем ,да се променят усещанията за справедливост и коректност в манталитета на българина,но това се случва когато действа независима съдебна система и независима журналистика ,които са коректив на държавното управлението .С последните си назначения на съдии и прокурори и купуването на медиен комфорт ,садиста си осигурява още дълги години весели игрички с послушните си роби.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 02.01.201314:32

"...ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт след юли"

Ключовата дума тук е власт. Пожарникарят от Банкя, обаче, е до толкова влюбен във властта, че наистина е много вероятно да предпочете да ползва най-долни и маниполативни похвати за да се задържи по нейните върхове. За него тя е наркотик по-силен от всичко друго. Той е обсебен от желанието си за власт и маралът няма значение, когато е изправен пред избора: да властваш или не.
Ако се придържам от категоризацията ползвана от Ерих Фром, пожаникаря е човек с авторитатер характер и изразена садистична зависимост. Ще поставя няколко бележки из книгата "Бягство от Свободата", които характеризират садистично зависимия човек с авторитарен характер:

"Садистът се нуждае от човека, когото ръководи, и то много силно, защото собственото му чувство за могъщество произтича от факта, че господства над някого."

Мисля, че тук става съвсем ясно защо самопровъзгласилият се "спасител" непрекъснато натрапва за своя принос към изграждането на магистрал; иска да запази своето могъщество като напомня превъзходството си над "всички предишни".
Но сега следва нещо, което дава обяснение на неговата риторика колко е "загрижен" за благоденствието на народа:

"Садистът може да стигне до желанието да властва над живота им в името на голямата си обич към тях. Фактически той ги „обича", защото господства над тях. Подкупва ги с вещи, с похвали, с уверения в обич, с прояви на остроумие и интелигентност или на грижи към тях. Той,, може да им даде всичко — с изключение на правото да бъдат свободни и независими."

И едно продължение на тази мисъл:

"...садистът съвсем явно „обича" онези, над които чувства, че има власт."

Както отбелязах отначало ключовата дума е "власт".

Ерих Фром отбелязва и една от опасните черти на садистичните и властолюбиви личности, именно тяхната прикритост и привидно смирение:

"По разбираеми причини садистичните тенденции имат по-прикрит характер и изискват в по-голяма степен оправдание, отколкото социално по-безвредните мазохистични тенденции. Често те биват изцяло скривани от противодействащи форми на прекалена добрина и прекомерна грижа за другите. Някои от най-използваните оправдания са: „Аз те ръководя, понеже знам какво е най-доброто за теб и в твой собствен интерес е да ме слушаш без възражения." Или: „Аз съм най-добър от всички, затова с основание очаквам другите да ми се подчиняват."

И на края нека отбележим истинската причина един маниакален тип с пожарникарско образование да драпа за власт - неговата социална и интелектуална импотентсност:

"Разбира се, властта над народа е израз на върховна сила в чисто материалния смисъл. Ако имам власт над друго лице и мога да го убия, аз съм „по-силен" от него. От психологическа гледна точка обаче жаждата за власт се корени не в силата, а в слабостта. Тя е израз на неспособността на Аз-а да се справи с проблемите в живота и отчаян опит за придобиване на вторична сила поради липса на реална мощ."
   

оценка

+1 -0