Костов иска нова ревизия на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Костов иска нова ревизия на КТБ

Webcafe.bg, по "Дарик"
14.07.2014, 12:36 (обновена 14.07.2014, 12:48)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Избирателите трябва да решат дали ще допуснат облагодетелстването на единици от умишления фалит на КТБ, според Иван Костов.

Нова ревизия на КТБ - но този път в законовия 6-месечен срок, изтегляне на прокуратурата от банката през този период и спешни мерки за предотвратяване на нова банкова истерия на 21 юли - това предложи Иван Костов в интервю за "Дарик".

Задача No. 1 в момента е да не се допусне нова банкова паника, каза Костов и препоръча да се въведе временна еднократна 10% такса за теглене на суми, по-големи от 2000 лева, или за транзакции от КТБ в друга банка. Той предложи още всяка от останалите банки, които открият влог със средства, дошли от КТБ, да бъде задължена да генерира депозит в КТБ в същия размер.

Според него подобни мерки биха предотвратили едно стълпотворение пред банката и нови слухове.

"Така ще се покаже, че банковата система е единна, хората ще разберат, че е изградена много стабилна банкова система", каза Иван Костов.

Той заяви, че одитът, назначен от БНБ, е бил "опорочен" от прокуратурата и настоя за оттегляне на следствените органи от банката, докато не стане ясно в какво състояние се намира тя.

"Прокуратурата е действала върху и заедно с одита и така го е опорочила", каза Костов.

Той призова държавното обвинение да отговори на въпроса какви досиета са взети от разследващите и на каква сума са кредитите в досиетата. Според него било силно вероятно тази сума да се доближава до споменаваните 3,5 млрд. лева, за чието състояние одиторите не могат да гарантират заради липсващи документи.

По думите на Костов, е възможно крайната цел от дестабилизацията на КТБ е обезценяване на капитала й и присвояването на активи от предприятията, държащи парите си в нея.

"Ако Доган отново е в управлението на страната, със сигурност синдиците, които ще събират масата на несъстоятелността на КТБ, ще я съберат като обезценят силно капитала и със сигурност от това ще се облагодетелстват единици. Този отговор трябва да го дадат избирателите", коментира Иван Костов.

Oще: ахмед доган  банкова паника  бнб  депозити  иван костов  кредитни досиета  ктб  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 14.07.201419:30

Като не знаеш майчиния си език, не се прави на журналист... Няма ли хора в това кафе да сложат едно нормално заглавиие. Костов изразява мнение, а не иска...
   

оценка

+0 -0