Заради боклука ни - глоба от 15 220 евро на ден | webcafe.bg
newscafe

Заради боклука ни - глоба от 15 220 евро на ден

Webcafe.bg
26.04.2012, 16:16 (обновена 26.04.2012, 18:30)
Боклук

Снимка: © Sofia photo agency

Европейската комисия подаде иск срещу 4 европейски страни, сред които и България, заради неспазена директива за отпадъците

Европейската комисия е поискала България да бъде глобявана по 15 220 евро на ден заради неспазени срокове за боклука си и неговото преработване.

ЕК подава иск срещу България, Унгария, Полша и Словакия в Съда на ЕС, тъй като не са спазили срока за прилагане на Рамковата директива за отпадъците в националното си законодателство, който беше до декември 2010 г.

Комисията е поискала съдът да наложи глоби на тези страни по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.

За Унгария поисканите санкции са 27 316 евро на ден, за Полша - 67 314 евро, за Словакия - 17 136 евро.

Ако четирите страни не изпълнят задължението си да транспонират законодателството на ЕС в срок (какъвто е случаят), ЕК може да поиска съдът да наложи финансови наказания още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение, се посочва в съобщението.

При определяне на размера на санкциите се вземат предвид тежестта и продължителността на нарушенията.

Те се състоят от дневни санкционни плащания, които се изплащат от датата на решението, ако то продължава, до деня, в който прилагането на законодателството бъде завършено.

На 27 януари 2011 г. ЕК изпрати официални уведомителни писма на тези държави. Мотивирани становища бяха изпратени на България на 16 юни 2011 г.

По същата процедура на Белгия се изпраща допълнително мотивирано становище, тъй като не е уведомила ЕК за прилагането на посочената директива.

Ако Белгия не приеме необходимото законодателство и не уведоми ЕК в срок от два месеца, комисията може да отнесе и този случай до Съда на ЕС и да поиска финансови санкции.

Количеството на отпадъците в ЕС нараства непрекъснато, като всяка година се генерират 3 млрд. тона, се посочва в съобщението на ЕК.

С директивата се въвеждат принципи за управление на отпадъците, като например "замърсителят плаща", и се установява обвързваща йерархия за това управление.

Очаква се новият Закон за управление на отпадъците (ЗУО) да бъде приет от парламента на второ четене до месец, при което ЕК да оттегли иска си и наказателното производство срещу България да бъде преустановено, заявиха по-късно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Взетото решение се отнася единствено до въвеждане на рамковата директива в националното законодателство чрез нов ЗУО и по никакъв начин не се отнася към прилагането на законодателството в областта на управление на отпадъците, съобщават от ведомството.

Законопроектът предвижда общините да рециклират сметта си, конкретни цели за рециклиране на строителните и биоразградимите отпадъци и др., както и подобряване на сегашната практика за разделно събиране и рециклиране.

Освен бизнеса, както е в момента, вече и общините ще имат конкретни задължения за рециклиране на отпадъци - те ще трябва да постигнат 50% рециклиране на битовите отпадъци до 2020 г. Дотогава ще трябва да се постигне и 70% рециклиране на строителните. Целта е всяка от страните в ЕС да сведе до минимум депонирането.

Oще:   боклуци  брюксел  българия  глоба  отпадъци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани