Да почетем в Нощта на литературата | webcafe.bg
newscafe

Да почетем в Нощта на литературата

Webcafe.bg
14.05.2014, 12:02 (обновена 14.05.2014, 12:09)
книги

Девет български града се включват в инициативата

Девет български града се включват тази година в Нощта на литературата, която се отбелязва тази вечер. София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе организират литературни събития като част от ежегодния общоевропейски проект

В София от 18.00 часа до 21.30 часа ще има разположени 11 читателски „гнезда", съсредоточени около парка „Заимов" - The Fridge, Столичен куклен театър - салон „Янко Сакъзов", Театър „София", Канаал, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий", ресторант „Славяни", галерия „Васка Емануилова", ресторант „Преди 10", галерия „Сезони", МГТ „Зад Канала" и „+ това".

На всеки половин час известни личности ще представят откъси от преведени на български чуждестранни автори.Едновременно в различните градове ще бъдат четени откъси от книги   Жозе Сарамаго, Алан Бенет, Ацо Шопов,  Андреас Стайкос, Петра Соукупова, Рафал Вояшински, Роберт Шнайдер и Захар Прилепин, Силвия Чолева, Марин Бодаков и Ясен Атанасов.

Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори.  За събитието ще бъдат издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата може да участва в томбола в края на вечерта в  Столичен куклен театър - салон „Янко Сакъзов", а томболата ще се тегли в 21.30 ч. Победителите ще получат за награда една от четените книги.

В Пловдив четенията ще се случат в  Балабановата къща, библиотека "Иван Вазов" и клуб "Библиотеката", Artnewscafe, Bee Bop Café и "Петното на Роршах".

Във Варна основното събитие ще започне в 18.00 ч. в градинката на Севастопол. В четенето ще се включат актьори и журналисти. Специално участие в събитието ще вземе и поетът, драматург и писател Иван Димитров, номиниран за награда „Стоян Камбарев" 2014.

Информация за другите места, на които ще се случи Нощта на литературата, може да намерите на страницата на събитието във Facebook.

В Европа Нощта на литературата се отбелязва за осми път.

Oще: книги  литература  нощ на литературата  поезия  четене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани