Столичният общински съвет одобрява днес София да си върне обратно собствеността върху топлофикацията | webcafe.bg
newscafe

София си прибра парното с половин милиард дългове

Webcafe,bg
22.07.2010, 10:40 (обновена 22.07.2010, 12:05)
Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов

Снимка: © BGNES

При кмета Бойко Борисов столичното парно отиде при държавата, при кметицата Фандъкова пак се върна на София - с още дългове за милиони

След близо две години престой като държавна собственост столичното парно отново се връща като собственост на Столичната община - още по-задлъжняло и с още по-влошена събираемост на вземанията отпреди. Столичният общински съвет (СОС) ще гласува днес формалното възвръщане на собствеността, сменена при управлението на тройната коалиция. 

И като държавно, и като общинско - преди това, шеф на столичната топлофикация остана Петко Милевски.  

Няма нищо по-логично от това топлофикационното дружество на града да е собственост на общината, заяви по БНТ днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината си връща "Топлофикация" с 510 млн. лв. дългове

Към 31 декември 2009 г. дълговете на дружеството са 510 млн. лева, става ясно от доклада, внесен от заместник-кмета Минко Герджиков за одобрение от СОС.

Над половината от тях са задължения на битовите абонати, но една трета са натрупани и заради заема, който получи при тройната коалиция столичното дружество от Българския енергиен холдинт, за уреждане на газовите си дългове. Столичната топлофикация е най-големият консуматор на природен газ в България, тъй като произвежда основно ток от него.

"Задълженията превишават с 93.7 млн. лева вземанията. Основната причина е акумулираната през годините загуба от 103 млн. лева, дължаща се на продажба на топлинна енергия по определена от държавния регулатор цена", пише в доклада на Герджиков.

От дълговете най-големи са към "Булгаргаз" - над 150 млн. лева лева за 2008 г. и още 33.5 млн. лева за 2009 г. "Топлофикация" дължи и пари и на топлинни счетоводители, на ЧЕЗ, за извършени ремонти. Най-големите длъжници на дружеството са битовите абонати с 257 млн. лева за 2009 г. Общината е поискала от министерството на икономиката да инициира законодателни промени за по-добра събирамост на вземанията. Освен това кметството настоява ДКЕВР да "утвърди реална цена на услугата".

Йорданка Фандъкова: Трябва й подходящо управление на "Топлофикация"

Наскоро стана ясно, че ако природният газ поевтинее с 10% от 1 октомври т.г., цената на топлинната енергия за столичани ще спадне с близо 7%. От 1 юли, когато влязоха в сила новите цени на природния газ и съответно парното, за София увеличението е най-голямо - с 18.6%. Абонатите на столичната "Топлофикация" ще плащат по 78,11 лева на мегават.

Според Фандъкова дълговете на дружеството са натрупани заради политиката, която е водело. Топлофикационните дружества могат да бъдат и много добре развиващи се, стига да имат подходящото управление, обясни още кметът на София, без да изясни какво разбира под подходящо.

По думите й, от общината вече имат промяна на формулата за ценообразуване, така че цената да бъде реалистична и да не се натрупват дългове, да се разсрочат плащанията им и да се увеличи събираемостта.

Фандъкова добави още, че общината има проект за цялостен анализ на дружеството, който ще бъде финансиран с европейски средства. "Не става дума за приватизация, говорим за добър мениджмънт, но смятам че имаме достатъчно възможности и добри идеи, които могат да развият дружеството", обясни още кметът.

В доклада на Герджиков НЕК беше спомената сред 15-те най-големи длъжници. Според доклада на Герджиков вземанията на "Топлофикация" от НЕК  възлизат на 15 млн. лева за 2008 г. и на 17 млн. лева през 2010 г. В официално съобщение обаче от НЕК отрекоха. Според тях в годишния финансов отчет на НЕК за 2009 г. е отчетено текущо задължение към 31 декември 2009 г. в размер на 4 616.03 лева, дължимо на "Топлофикация-София" за доставена топлинна енергия през декември 2009 г. То било платено през януари 2010 г.

Oще: длъжници  дългове  йорданка фандъкова  парно  сос  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.