НЕК има близо 3 милиарда лева задължения | webcafe.bg
newscafe

НЕК има близо 3 милиарда лева задължения

Webcafe.bg, БГНЕС, Фокус
26.06.2014, 12:27 (обновена 26.06.2014, 13:45)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Половината задължения са натрупани заради „Цанков камък" и „Белене"

Задълженията на НЕК, натрупани за периода 2010 - 2014 година са 2.9 милиарда лева, обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.

Причината част от задълженията са невъзстановени разходи, свързани с обществена доставка на електрическа енергия в размер на близо 1,5 милиарда лева. Те са предимно разходи за покупка на зелена енергия (720 милиона лева) и заради т. нар. американски централи ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток 3".

Именно заради ВЕИ-тата и двете централи ДКЕВР изпрати жалби до Европейската комисия. Тези задължения могат да бъдат компенсирани в бъдещи периоди чрез цената, по думите на Боев, но без да се допуска рязко повишаване на цените за крайните потребители.

Останалите задължения за заради разходи за инвестиции извън регулирана дейност, натрупани основно заради два проекта - единият е хидровъзел „Цанков камък" в размер на 694 милиона лева, другият е АЕЦ „Белене" - 784 милиона лева. Заради "Цанков камък" почетният председател на ДПС Ахмед Доган като консултант по проекта беше изправен пред съда за конфликт на интереси, получавайки хонорар от 1 млн. евро за консултантски услуги, но беше оправдан.

„Тези дейности не подлежат на компенсиране от страна на ДКЕВР. Тези разходи не са компенсирани в миналото и не следва да се компенсират в бъдеще", подчерта Боев за натрупаните по двата проекта разходи.

По думите му, натрупаните задължения на НЕК ще бъдат допълнително анализирани за всяка една стотинка. През април икономическият министър Драгомир Стойнев заяви: "Към юни миналата година заварихме 2,7 млрд. лв. задължения". Стойнев тогава твърдеше, че задълженията на НЕК са нараснали значително при управлението на ГЕРБ: от 2,237 млрд. лв. в края на 2011 г. до 2,551 млрд. лв. в края на 2012 г.

Енергетиката беше и тема на четвъртия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, като дълговете на НЕК не се обявяваха публично.

Oще: белене  боян боев  дкевр  драгомир стойнев  енергетика  задължения  нек  правителство  стойнев  цанков камък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 26.06.201414:40

"...АЕЦ „Белене" - 784 милиона лева. ..."

Аз предлагам половината да ги плати Бойчо Бойчев, а за другите да се издирят ония дето са се подписали в подписката за референдума.

Защо да плащам и аз?

А в съседната статия някои дерат гърла и за разни южни потоци . Явно имаме много пари излишни Бесен
   

оценка

+0 -0