Комисията по корупция откри конфликт на интереси в хонорара на Доган за "Цанков камък" | webcafe.bg
newscafe

Доган на съд за конфликт на интереси

Webcafe.bg
30.07.2010, 12:03 (обновена 30.07.2010, 13:26)
Ахмед Доган

Снимка: © БГНЕС

В последния ден от работата на Народното събрание за тази сесия, парламентарната комисия по корупция реши, че при хонорара на Доган за четири хидроенергийни проекта има конфликт на интереси

Върховният административен съд (ВАС) ще бъсе сезиран за конфликт на интереси на лидера на ДПС Ахмед Доган заради получения от него хонорар от 1.5 млн. лева като консултант на  хидроенергийни проекта. Това решиха днес депутатите от парламентарната комисия за борба с корупция и конфликт на интереси на извънредно заседание в последния работен ден от тази сесия.

Комисията се самосезира по случая през март след публикация в "Труд" за получените от Доган суми през 2008-а, когато управляваната от него политическа сила беше във властта. А председателят й Димо Гяуров подготви доклад, одобрен днес и от представителите на ГЕРБ и "Атака". ВАС обаче ще вземе окончателното решение има ли нарушение на закона за конфликт на интереси и каква санкция да бъде наложена.

В доклада на комисията се отбелязва, че през януари 2008 г. лидерът на ДПС сключва четири договора с Института по строителство и минно дело (частна фирма, собственост на Николай Вълканов - бел.р.) за консултации по проектите "Тунджа", каскадата "Доспат - Въча", за трансфер на водите от "Баташки водносилов път" и за каскадата "Горна Арда".

Общо получените по четирите договора пари са за 1 млн. евро - толкова е сумата преди облагане с данъци. Данъците върху тези пари са платени, но от комисията отбелязват, че регистрацията по ДДС не е станала през 2008 г., както изисква законът, а едва през 2009 г. Посочва се също, че част от хонорарите са взети в началото на 2009 г.

Според доклада Ахмед Доган е трябвало да опише в декларацията си за конфликт на интереси, че е свързано лице с Института по минно дело и съответно с "Минстрой холдинг", който е собственик на 60% от капитала на института.

В доклада се отбелязва, че според закона свързани лица са физически и юридически лица, с които хората на публични длъжности са в икономическа или политическа зависимост, пораждаща основателни съмнения в тяхната безпристрастност и обективност.

По преценка на Гяуров възложените на Доган задачи са били непосилни за него. "Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата цена, г-н Доган се е поставил в икономическа зависимост, което е следвало да декларира", се заявява в документа.

Подобни данни в декларацията на лидера на ДПС обаче няма и това провокира извода на депутатите, че Доган е затаил истината за частния си интерес, смята председателят на комисията за конфликт на интереси.

Ахмед Доган оборва тези твърдения в писмо до комисията, цитирано в проектодоклада. Лидерът на ДПС отбелязва, че според закона частният интерес и свързаните лица трябва да са във връзка и да влияят върху безпристрастното и обективното взимане на решенията му по служба - като народен представител.

Според обясненията на лидера на ДПС поетите от него задължения като консултант не са обвързани с качеството му на депутат. От ДПС извадиха и контрааргумент, че Народното събрание не е взимало решения, свързани с проектите. Доган не пропуска да отбележи, че законът за конфликт на интереси е влязъл в сила година след като е подписал консултантските договори.

Част от парите обаче са взети, когато вече е действал законът - през 2009-а, коментира Гяуров. По думите му е ясно, че Доган е в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира, но не го е направил. Ако не като депутат, той е взимал решенията като мандатоносител - той се е подписал за приемането на мандата на тройната коалиция, премиерът Сергей Станишев на практика е зависел от неговата воля - можел е да върне мандата във всеки момент, допълни председателят на комисията.

Затова и в проектодоклада си той отбелязва, че решенията в предишния кабинет по важни за страната проекти на практика не са се взимали от министрите и правителството, а от т.нар. Съвет на коалицията - оглавяван от тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Това се виждало както от пресконференциите след заседаниета на Съвета на коалицията, така и от изпратено до комисията писмо на директора на дирекция "Правителствена канцелария" на Министерския съвет. Припомнят се и думи на говорителя на ДПС Камен Костадинов, че Доган е един от идеолозите на построяване на хидровъзела "Цанков камък" (язовир и ВЕЦ на река Въча).

В правния свят няма юридически субект "мандатоносител", няма и подобно лице, изброено сред задължените по закона за конфликт на интереси, защитават се от ДПС.

Oще: ахмед доган  вас  депутати  димо гяуров  дпс  комисия  консултант  хонорар  цанков камък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани