JPMorgan Chase плаща $13 млрд. глоба заради кризата | webcafe.bg
newscafe

JPMorgan Chase плаща $13 млрд. глоба заради кризата

Webcafe.bg, по БТА 19.11.2013, 11:05 (обновена 19.11.2013, 17:01)
пари, долар

Предупрежденията за срива на пазара на лошите ипотеки започнаха още през 2004 г., но инвестиционните банки си правеха оглушки

Американската банка Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase) е постигнала окончателно споразумение с министерството на правосъдието да изплати $13 млрд. на американските власти. 

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че в замяна регулаторът се е съгласил да се откаже от претенциите си във връзка с нарушенията, допуснати от служители на банката при продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити.

Ценните книжа, които инвестиционните банки в САЩ продаваха, бяха облигации, издавани срещу ипотечните кредити на хора, които изпитват затруднения с изплащането им. "Опаковани" със съответния инвестиционен рейтинг обаче те бяха купувани от банки по цял свят и именно това стана основата на кризата от 2007 г.

Според данни на изданието последната подробност, която е била съгласувана от представителите на банката и правосъдния министър Ерик Холдър, е била изплащането на 4 милиарда долара като компенсиране на щети, нанесени на редица собственици на жилища в резултат на нарушенията, направени от Джей Пи Морган.

На тях ще им бъдат дадени облекчения при изплащането на кредити, а въпросните 4 милиарда долара ще са окончателната част от сумата, която банката ще плати - 13 милиарда долара. 

"Уолстрийт джърнъл" подчертава, че това е "историческо споразумение" между банката и правосъдното министерство. То ще позволи да се сложи край едновременно на няколко разследвания, които водят американските регулатори във връзка с продажбите преди финансовата криза на т.нар. проблемни ипотечни ценни книжа. 

Американските власти са убедени, че Джей Пи Морган, а също и редица други големи банки в страната са занижили оценките на рисковете по ценните книжа, които са продавали преди световната финансова криза. Купувачите на тези книжа понесоха големи загуби, които бяха компенсирани и със средства на данъкоплатците.

Освен това сумата от 13 милиарда долара, според оценка на "Уолстрийт джърнъл", ще стане най-голямата, плащана някога от компания като компенсации и глоби на американските власти по извънсъдебно уреждане на спор. 

Официално за споразумението между Джей Пи Морган и правосъдното министерство, според изданието, ще бъде обявено до 24 часа. 

Джей Пи Морган е най-голямата банка в САЩ според размера на активите, чийто общ обем е близо 2.3 трилиона долара. Тя работи в над 60 страни по света.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани