България получи отказ за регистрация на символите „бг" за национален Интернет адрес на кирилица. | webcafe.bg
newscafe

Отказаха на България домейна "бг"

Webcafe.bg
19.05.2010, 15:49 (обновена 19.05.2010, 16:05)
компютър

Не сме съгласни!

България получи отказ за регистрация на символите „бг" за национален Интернет адрес на кирилица.

Международната организация за интернет имената и адресите ICANN е отказа регистрация на "бг" с мотив, че според оценката на независими експерти той има визуалната прилика със съществуващи адреси на латиница, основно с „br" - латинския адрес на Бразилия.

Независимо от широката обществена подкрепа в България за "бг" като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че Интернет е световен ресурс и уникалността в него е най-важна.

В края на 2009 година МТИТС публикува анкета за избор на име на Интернет адреса на България на кирилица. Тогава една трета от гласувалите посочиха „бг" за свой избор. Една четвърт избраха символите "бгр".

Процедурата за регистриране на Интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

На 19 февруари 2010 година МТИТС подаде заявката към ICANN за оценка на "бг",припомнят от министерството. Към нея бяха приложени писмо за подкрепа от Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър и набор документи, с които да докажем подкрепата за стринга от българските Интернет потребители. Представихме резултати от анкети, линкове към български интернет медии и писма за подкрепа от браншовите организации АСТЕЛ и БАСКОМ, както и от Сдружение "УНИНЕТ".

Въпреки това в министерството отлично са знаели, че харесваният от българите стринг „бг" няма шанс да мине именно заради бразилския на латиница, който е визуално същият. Защо още тогава министерството не предложи алтернативния вариант, остава неясно.

МТИТС ще стартира нова анкета, за набиране на обществена подкрепа за име на Интернет адрес на кирилица, обещаха днес от министерството. Това ще забави с неизвестно още колко време стартиранието на български домейни на кирилица, разположени на български национален кирилски стринг.

Oще: българия  домейни  интернет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани