Прокуратурата обвини шефката на касата и двама, управлявали при тройната коалиция - за престъпления по служба и търговия с влияние | webcafe.bg
newscafe

Шефката на НЗОК надписала пари за ВМА и "Токуда", други рекетирали

Webcafe.bg
19.04.2010, 17:22 (обновена 19.04.2010, 18:17)
Емил Райнов

Снимка: © БГНЕС

Бившият заместник-министър на здравеопазването и бивш шеф на УС на здравната каса Емил Райнов е обвинен за търговия с влияние - искал на два пъти общо 28 млн. лева от "Търговска лига", за да уреди обществени поръчки

Прокуратурата повддигна днес две обвинения на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева за престъпления по служба и ще иска  отстраняването й от поста. От това са настъпили щети за бюджета за над 1.3 млн. лева, твърди държавното обвинение.

Повдигнатите обвинения към здравния министър Божидар Нанев завели прокурорите до Начева. Нанев е обвинен, че като министър съзнателно сключил две неизгодни сделки с „Рош България" ЕООД за доставката на лекарства - антивирусни препарати „Тамифлу", през декември. А епидемията от свински грип приключи през ноември.

Премиерът Бойко Борисов призова Начева да подаде оставка от поста. Борисов заяви, че има готовност да предложи неин заместник. "В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки човек, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо от предишните или от настоящите управляващи е", заяви премиерът.

Освен Начева като обвиняеми са привлечени още бившият заместник-министър на здравеопазването и бивш шеф на УС на здравната каса д-р Емил Райнов - за търговия с влияние, както и Веладин Битолски - бивш парламентарен секретар на МС в кабинета Станишев, за помагачество. Битолски беше и началник на кабинета на бившия премиер. Той е и член на Националния съвет на БСП.

Преди два месеца Начева оглави НЗОК по предложение на управляващите от ГЕРБ, като смени на поста д-р Румяна Тодорова. Тодорова, която е сестра на евродепутатката-социалистка Илияна Йотова, беше избрана по време на управлението на тройната коалиция. Една от заместничките на Начева е д-р Албена Златарева - също от ГЕРБ и бивш сътрудник на Лъчезар Иванов, шефа на здравната комисия в парламента, която се спрягаше за възможен шеф на касата при смяната на Тодорова.

Начева превишила власт

Едно от обвиненията срещу Начева е, че в периода февруари-май 2009 г. като директор на "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК е превишила властта и правата си, като се разпоредила да се коригира бюджета на районната здравна каса в Сливен. Тя завишила годишния разполагаем лимит на болница "Хаджи Димитър" в Сливен с 800 000 лева, без да са налице основания за това, с което е ощетила бюджета на здравната каса.

Здравната каса може да плаща на болниците над определените за дейността им лимити, стига проверка да установи, че работата е реално извършена.

Друго от обвиненията е за "продължавано престъпление по служба", извършено през март 2010 г. Според прокуратурата на 2 март Начева неправомерно разпоредила на директора на РЗОК в София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница "Токуда" за общо 327 248,44 лева. Така Начева набавила имотна облага на частната болница и е ощетила НЗОК, пише в съобщението на прокуратурата.

По същото време Начева наредила да бъдат изплатени суми над месечния лимит и на Военномедицинска академия в София за 511 917 лева. 

По този повод ген. Стоян Тонев, директор на ВМА, коментира по БНР, че от 1 юли 2009 г. не е направен нито един капиталов разход и единствените разходи, които разписва са за ток, вода, парно и заплати. „Аз гледам да запазя нивото и да си запазя хората", каза още директорът на ВМА. Ген. Стоян Тонев заяви, че изходът от това, че има недостиг на средства в здравната каса не е повдигане на обвинение на шефовете й и смяна на директори на болници, а намиране на вариант парите да бъдат компенсирани.

"Търговска лига" изплува в обвиненията към Райнов и Битолски

Райнов е две повдигнати обвинения за търговия с влияние. Първото е, че през юли-декември 2005 г. в София, в съучастие с Битолски, е поискал от изпълнителния директор на "Търговска лига" АД Тони Веков 17.3 млн. лева, представляващи 7% от годишния оборот на компанията в доставките на лекарства по обществени поръчки на здравното министерство. Парите са искани, за да може Райнов като заместник-здравен министър и шеф на УС на НЗОК да упражни влияние при вземането на решения при обществените поръчки.

Второто обвинение е досущ като първото. През юли 2007-а Райнов поискал 11 млн. лева - 7% от оборота на компанията по обществените поръчки, за да окаже натиск върху длъжностни лица, във връзка със сключването на договори за оказване на медицинска помощ в болнични заведения за инванзивна кардиология на "Търговска лига".

"Търговска лига" има три свои кардиологични болници в Ямбол, Велико Търново и Варна, на които здравната каса отказа договори през 2008-а заради проблеми с акредитацията.

От съобщението на прокуратурата не става ясно дали Райнов е прибрал исканите милиони.

Битолски обвинен като помагач - че в съучастие с Емил Райнов е искал пари от "Търговска лига" през 2005 г. Според прокуратурата той "умишлено улеснил извършването на престъплението чрез разяснения, че ще получава от изпълнителния директор на "Търговска лига" АД и ще предава на Емил Райнов исканите суми".

Ресорът на Райнов в здравното министерство беше лекарствената политика.

В края на февруари премиерът Бойко Борисов обяви, че операцията "Наглите" ще се пренесе в търговията с лекарства. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява картерни споразумения при търговете с лекарства. 

Oще: бойко борисов  болници  веладин битолски  емил райнов  жени начева  лекарства  нзок  обвинения  подкупи  престъпления по служба  прокуратура  търговия с влияние 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани