Класация ни поставя на последно място по спортуване в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Последни по спорт, първи по мързел в ЕС

Webcafe.bg
26.03.2014, 16:56 (обновена 26.03.2014, 18:26)

1 от 2 снимки Назад Напред

спорт

Футболното игрище, част от комплекса на ЦСКА до 4-ти километър, на което тренираха младежите на отбора. Днес на негово място е паркингът на зала "Арена Армеец"

На въпроса "Колко често тренирате или упражнявате някакъв спорт" 78% от българите отговарят "никога". Това показва новото проучване на Евробарометър, поръчано от Европейската комисия.

България е начело на класацията, следвана от Малта (74%), Португалия (64%) и Румъния (60%). От 2009-а до 2014-а делът на българите, които не спортуват, се е увеличил с 20%.

От жителите на ЕС средно спортуват 58%, като най-активни са мъжете до 24-годишна възраст.

На втория въпрос: "Колко често извършвате друга физическа дейност като колоездене, танци или градинарство" - 51% от българите си признават, че не правят нищо подобно. Като по този показател сме четвърти в класацията.

В обратната класация най-горе се нареждат скандинавските страни. Само 9% от швейцарците никога не спортуват. След тях се нареждат датчаните (14%) и финландците (15%).

Онлайн анкета показа друго

По време на служебното правителството, министърът на спорта Петър Стойчев попита: "Вълнува ли ви спортът, българи?" Тогава в онлайн допитването участваха близо 10 000 потребители на Интернет, сред които неспортуващи се оказаха... 16.7%.

Българите, обявили, че се интересуват от спорт, според онлайн допитването, са 82.9% от участниците.

От допитването стана ясно, че повечето от хората у нас смятат, че трябва да се развива масовият спорт и спортът сред учащите.

Очаквано футболът се оказва най-популярният спорт у нас, като след него се нареждат волейбол, баскетбол, борба, художествена гимнастика, плувни спортове, бокс, вдигане на тежести, спортна гимнастика и др. Според анкетираните в България трябва да има 10 приоритетни спорта, които да се развиват.

България заема 6-о място в Европа по детско затлъстяване и едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания.

 

Oще: българия  държави  евробарометър  проучване  спорт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани