И лекарите се вдигат на бунт | webcafe.bg
newscafe

И лекарите се вдигат на бунт

Webcafe.bg, по БГНЕС и Агенция Фокус
28.02.2013, 10:49 (обновена 28.02.2013, 11:31)
Пламен Цеков

Шефът на НЗОК и бивш депутат от ГЕРБ Пламен Цеков не вижда причини да подаде оставка

Медиците излизат днес от 16 ч на протест пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) под мотото "За здравето и оцеляването на нацията", съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). По същото време в цялата страна пред сградите на РЗОК също ще има протестни действия.

Недоволството им е срещу новата методика за финансиране и те настояват за отмяната й.

Здравната каса откри техническа грешка в пресмятането на прогнозните бюджети на болниците.

НЗОК е най-стабилният монопол в страната, няма ли договор с нея здравната система спира да работи, заяви шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Не виждам причина да подавам оставка, в спора чуваме само едната страна, каза по Нова телевизия днес управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.

По думите му лекарите са недоволни от орязването на бюджетите на болниците и системата на финансиране за 2013 г., заради която според тях скоро няма да могат да приемат пациенти.

Цеков за пореден път обяви, че проблеми с финансирането на медицинските дейности няма, и добави, че едни и същи лечебни заведения се оплакват сега и през миналата година, когато методиката е била друга.

Директорът на касата смята, че новата система за финансиране е справедлива и в основата му е т. нар. принцип "парите следват пациента". Той обясни, че пациентът може да отиде в която болница иска, там са длъжни да го приемат, след което да информират касата за лечението, за да си получи парите.

По повод критиките към предварително определения годишен прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ към договорите с болниците за 2013 г., Цеков обясни, че ще се актуализират на всеки 3 месеца. БЛС вече обяви, че ще атакува в съда решението на касата.

По-късно шефът на НЗОК заяви, че в програмата за януари е залегнало да бъдат отпуснати 13 млн. направления, а са отпуснати 17 млн., следователно криза няма с издаването им. Д-р Цеков отбеляза, че напрежението е породено от исканията за допълнително финансиране с 10% над вече гласувания бюджет от 177 млн. лева за специалистите в извънболничната помощ.

"Надзорният съвет реши вчера върху тези 177 млн. да бъдат дадени още 17,7 млн. лева допълнително. Те са над прогнозния бюджет, което означава, че до края на годината ще натрупаме дефицит в разплащателните ни сметки. В същото време дадохме възможност чрез искане на джипитата при недостиг на направления и след решение на Надзорния съвет тези 10% да бъдат отпускани. Така или иначе се връща старият механизъм на работа", обобщи той.

Според д-р Цеков след решението на надзорния съвет за връщането на старата система напрежението между лекарите и здравната каса ще спадне. От БЛС смятат обаче, че д-р Цеков не разбира къде е проблемът.

Председателят на Българския пациентски форум д-р Иван Димитров обяви, че не може да има лимити на направленията, защото има случаи, в които докато се чака направление, болните умират. От БЛС обявиха, че ще организират улични протести, ако бъде застрашен животът на пациентите.

Oще: блс  бюджети  джипита  лекари  напрежение  нзок  пламен цеков  план  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани