Подписахме пътната карта за проекта „Южен поток”, договорена е и по-ниска цена на газа, отпадат посредниците между България и Русия | webcafe.bg
newscafe

Подписахме пътната карта за проекта "Южен поток”

Webcafe.bg
17.07.2010, 13:02 (обновена 19.07.2010, 12:10)
бойко борисов

Снимка: © BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е подписана пътната карта за проекта "Южен поток" и са договорени по-ниски цени на природния газ от Русия

България и Русия подписаха пътната карта за проекта "Южен поток". Това е единственият реален успех след двудневни преговори в резиденция "Евксиноград" край Варна.

Двете страни ще продължат да преговарят обаче още за цените на газовите доставки, като до средата на 2011 г. трябва да подпишат десетгодишни договори за доставка на синьо гориво.

Подписите си под документа за "Южен поток" сложиха българският министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и руският му колега Сергей Шматко. Двамата водят разговори по съвместните енергийни проекти край морето от петък.

Българският участък по "Южен поток" ще струва 835 млн. долара.

Една част от количеството газ по проекта - 17 млрд. куб. м,  ще минава през съществуващите сега тръби в България.

Останалите до 63 млрд. куб. м ще преминават през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от "Южен поток" и ще бъдат 50% българска собственост.

"Договорени са и по-ниски цени за руския газ за България. Отпадат посредниците при доставката на газ и сделките ще се сключват директно с "Булгаргаз". Това пък съобщи премиерът Бойко Борисов след подписването.

Подготовката за създаването на обща българо-руска компания за осъществяването на "Южен поток" е основната цел на преговорите. Целта на създаването на пътна карта е да разпише сроковете, в които ще се осъществи проектът.

Премиерът обаче не даде никакви конкретни подробности по тази част от преговорите с Русия, касаеща цената на природния газ, които по думите му "не са били никак леки".

Според него преговорите са вървели трудно, защото Москва калкулира цените на газа по пазарен принцип и с тези цени руският газ не е продаваем на българския пазар, което води до фалита на много фирми.

Това, за което се договорихме първо е, че ще получим проект до 10 август за нашите предложения за договори, каза по-късно икономическият министър Трайчо Трайков.

По съвпадение - и американският посланик във Варна през уикенда

Визитата на американския посланик Джеймс Уорлик във Варна съвпадна с преговорите на руската и българската делегация за цената и доставките на газ за България и подписването на пътната карта за "Южен поток". А Уорлик се срещна и разговаря по това време с областния управител на Варна Данчо Симеонов.

След срещата, обявена като протоколна, посланик Уорлик обясни пред журналистите, че е "абсолютно съвпадение срещата му с областния управител и провеждащите се преговори в Евксиновград".

Със Симеонов обсъждали възможностите за инвестиции в областта. Разгледани са били и възможности в сектора на енергетиката и особено в сферата на алтернативните източници на енергия. Според посланик Уорлик има добри възможности за американски инвестиции.

Уорлик повтори "посланието си към България": "Диверсификацията е важна и една от възможностите е шистовият газ".

Oще: газ  преговори  русия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани