Половин милион лева глоби за имитация на "Боженци" | webcafe.bg
newscafe

Половин милион лева глоби за имитация на "Боженци"

Webcafe.bg
08.05.2012, 12:59 (обновена 08.05.2012, 14:56)
Мляко

Във война за пазар и печалби много фирми крадат марка на утвърдени производители

Близо половин милион лева глоба наложи Комисията за защита на конкуренцията на фирма, имитирала кисело мляко на друга компания. Комисията установи извършени нарушения по чл. 35, ал. 1, чл. 36, ал. 1 и чл. 29 от страна на "ГЕРМА 95" ЕООД, гр. София и наложи три имуществени санкции по 166 880 лв., съобщиха от КЗК.

Молителят "Елви" ООД произвежда кисело мляко "Боженци" от 2005 г. ГЕРМА 95 е дистрибутор на продуктите на Елви от 2008 г. до юни 2011 г.

Проучването установи, че от м. септември 2011 г. Герма-95 започва да продава кисело мляко, а впоследствие и други млечни продукти, с марката "Боженци". Цялостният дизайн на опаковките на двете дружества е идентичен, до степен, която създава реална заблуда у потребителите.

КЗК счита, че ответникът не само че не е положил усилия да отличи своите продукти, но е търсил сходство и асоциативна връзка с тези на молителя, с което е целял да се възползва от тяхната разпознаваемост на пазара.

Разследването също така доказа, че след като е получил отказ от Патентно ведомство за регистрация на словна марка "Боженци", ответникът е изпратил писма до различни търговци - клиенти на молителя или негови съконтрагенти, с които ги подтиква да спрат реализацията на продукцията "Боженци". В резултат на тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на Елви.

По отношение на "Чех-99" ООД производството установи, че дружество е нарушило разпоредбата за лоялна конкуренция, като се е ангажирало да произвежда за Герма-95 кисело мляко с наложения на пазара цялостен дизайн, въпреки че е знаело за спора между молителя и ответника за марката „Боженци". Дружеството е глобено с близо 100 хиляди лева.

 

Oще: боженци  герма  глоби  имитация  кзк 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 08.05.201217:05

Браво. Аз много харесвам Боженци киселото мляко и ... тия ако го имитират, трябва да бъдат наказани сериозно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани