ДПС претопли Възродителния процес с 3 законопроекта | webcafe.bg
newscafe

ДПС претопли Възродителния процес с 3 законопроекта

Webcafe.bg
29.10.2014, 12:43 (обновена 29.10.2014, 13:22)
четин казак

Снимка: © БГНЕС

По време на Възродителния процес са сменени имената на 850 хиляди души, 350 000 напускат България, като 120 000 от тях след това се връщат обратно, а стотици са ранени или убити при протестите срещу асимилационната политика на БКП

През 1985 г. става и терористичният атентат на гара Буново в пътническа влак

Тествайки демократизма и принципите на новото Народно събрание, ДПС внася три законопроекта, свързани с Възродителния процес, обяви секретарят на парламентарната група Четин Казак.

Колегата му Тунчер Кърджалиев обясни, че законопроектите на ДПС не трябва да се разглеждат като провокация, а като „изкореняване на онези атавизми от миналото, които останаха като наследство от т.нар. Възродителен процес".

С него БКП се опитва да наложи насилствена асимилация на мюсюлманите в България от различни етноси, принуждавайки ги да си сменят имената, което води до Голямата екскурзия през лятото на 1989 г., когато 350 000 български граждани занимават за Турция.

Първият законопроект е за промени в Наказателния кодекс, като предвижда да отпадне давността за престъпленията, извършени от комунистическия режим, включително и тези по т.нар. Възродителен процес.

Казак открои т.нар. следствено дело №1 от 1991 г., известно като делото по Възродителния процес, което вече почти 30 години виси в досъдебна фаза.

ДПС периодичност предлага уреждане на проблема с Възродителния процес, като подобно предложение имаше в предишния парламент, мина през одобрението на Правната комисия, но така и не бе гласувано в пленарната зала.

По време на кабинета "Орешарски" БСП и ДПС имаха общ митинг, когато публично, пред около 15 000 души, Сергей Станишев се извини от името на своята партия на българските турци за Възродителния процес.

Другите два законопроекта - за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация и за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, са за заличаване от регистрите на дадените насила българските имена на засегнатите граждани - и живите, и мъртвите.

Става дума за списъците на ГРАО и регистрите на Централното бюро за съдимост. Казак разясни, че колегите му ежедневно получават жалби от български граждани с турско-арабски имена, че при постъпки в общински служби за издаване на определени удостоверения или от бюрата по съдимост системно от тях се изисква наред с актуалното си име да посочват и името, което им е било насилствено наложено.

Такова искане се възприема с изключителна болезненост, то накърнява честта и достойнството на тези граждани, коментира депутатът от ДПС. „За 24 години демокрация в България е крайно време по един дефинитивен начин да се прекратят подобни практики. Убеден съм, че всички прогресивно мислещи партии, които са с непоколебима ценностна система, прегръщаща евроатлантическите ценности, ще приемат по подобаващ начин и ще подкрепят нашите законопроекти", каза още той.

Oще: възродителен процес  герб  дпс  законопроект  мюсюлмани  назакателен кодекс  смяна на имената 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 29.10.201416:55

Наглостта на ДПС не е новина. Те упорито не искат да забравят, че дедите им са били аги и се домогват до нов агалък. Сега ще се види колко българи има в тоя парламент. Ако просъществува достатъчно дълго да разгледа агаларските законопроекти. С тези метани пред Брюксел, не знам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 29.10.201415:45

Абе некое шишане, ке ви накърни по кратунските тикви, ама се полека.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани