Без добавки за стаж от 2012 г. | webcafe.bg
newscafe

Без добавки за стаж от 2012 г.

Webcafe.bg
09.11.2011, 12:29 (обновена 09.11.2011, 13:23)
офис

Да или не на добавките за прослужено време

От догодина държавата ще премахне добавките за прослужено време за чиновниците и допълнителното материално стимулиране, което се получава в момента. Вместо тях ще има бонуси, които ще зависят от заеманата длъжност, професионалния опит и оценката на работата на чиновника, съобщи "Стандарт". 

Това предвижда нов модел на формиране на работната заплата в държавната администрация. Проектът е подготвен от Министерството на финансите и следващата седмица ще бъде обсъждан в тристранката. 

Предвижда се парите, които сега държавните служители взимат допълнително за всяка година стаж, да бъдат включени в основните им заплати. Това трябва да стане най-късно до февруари 2012 г. - месец след влизане в сила на новата наредба. 

Синдикатите в държавната администрация обаче категорично не приемат подобна промяна. "С нея чиновниците ще изгубят възможността всяка година брутното им месечно възнаграждение да расте заради натрупан трудов стаж", е аргументът на профсъюзите.

Сега в държавната администрация класът за прослужено време е 1% от основната заплата и се начислява всеки месец. Така при 500 лева заплата дългогодишни служители със стаж над 20 години си добавят около 100-150 лв. През последните три години, когато бюджетните заплати бяха замразени, това бе единственият източник на ръст на доходите за чиновниците. 

Премахването на добавката за прослужено време ще важи както за чиновниците, назначени по Закона за държавните служители, така и за тези, които са на трудови договори в държавната и общинската администрация. Става дума за 80 000 души.

Oще: администрация  заплата  прослужено време  работа  стаж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани