Нов начин за издръжка на училищата | webcafe.bg
newscafe

Нов начин за издръжка на училищата

Webcafe.bg, по БНР, БТА
29.09.2013, 15:30 (обновена 29.09.2013, 16:25)
роми, деца, образование

Министър Анелия Клисарова ще иска повече пари за образование в Бюджет 2014

За следващата учебна година ще има промяна в делегираните бюджети, чрез които се финансират училищата и детските градини, обяви министър Анелия Клисарова в Долни Чифлик.

Системата вече няма да работи само на принципа - издръжка срещу брой ученици, а ще се отчитат и други фактори като отдалеченост, ученици със специални образователни потребности и др.

Целта е да има равнопоставеност между големите и малките училища в различните краища на страната.

Клисарова съобщи, че през следващата седмица кабинетът трябва да гласува допълнителни 9,4 милиона лева за образование, като средствата ще бъдат насочени именно към по-малките училища. В някои от тях има проблем с изплащането на учителски възнаграждения.

До края на октомври ще бъде подписано и споразумението за новата оперативна програма за образованието на стойност 508 милиона евро. Учените ще могат да кандидатстват за предвидените в Европейския съюз близо 80 милиарда евро за научни проекти.

Анелия Клисарова ще настоява за увеличаване на парите за образование в Бюджет 2014 - от 3.5% на 4%. В Долни Чифлик тя откри детска градина и център за деца с увреждания.

Oще: анелия клисарова  делегирани бюджети  деца  образование  училища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани